Elkem-aksjen faller videre – meglerhus tar grep

Men enkelte kjente aksjonærer klarte å spare seg for millioner.

Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix
  • Eirik Amb Nysveen
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Etter et tungt fall for Elkem-aksjen torsdag faller den videre fredag.

Rundt klokken 12.45 er aksjen ned 2,86 prosent, og siden Børsen åpnet tirsdag har aksjen falt 18,79 prosent og papirverdier for nærmere milliarder er blåst bort.

Torsdagsfallet ble utløst av at selskapet varslet et brutto driftsresultat (EBITDA) 25 prosent svakere enn i første kvartal, og det er opptrappingen av handelskrigen mellom USA og Kina som får hovedskylden.

Barberer kursmål

Fredag tar også meglerhusene grep, og nedjusterer sine estimater og kursmål.

– Etter gårsdagens oppdatering fra Elkem har vi nedjustert estimert EBITDA for 2019 og 2020 med henholdsvis 25 prosent og 16prosent. Gitt de siste ukenes prisutvikling i selskapets markeder så forventningene i forkant riktignok ut til å ligge for høyt, men en implisitt EBITDA for andre kvartal som ligger hele 35 prosent under konsensus var mer enn vi på forhånd hadde forventet, skriver DNB Markets-analytiker, Ole-Andreas Krohn, i en oppdatering fredag.

Meglerhuset skriver videre at utsiktene for kursutviklingen er usikre, og at de kutter kursmålet med åtte kroner, til 32 kroner per aksje – altså fortsatt godt opp fra dagens 21,70 kroner per aksje.

Også Kepler Cheuvreux og Nordea Markets tar grep etter oppdateringen.

Les også

Elkem varsler smell på rundt 200 millioner kroner som følge av handelskrigen

Førstnevnte senker kursmålet på aksjen til 27 kroner fra 42 kroner, og Nordea tar sitt kursmål ned til 32 kroner fra 38 kroner, ifølge Infront TDN Direkt

– Hvis den politiske og økonomiske situasjonen stabiliserer seg er vi sikre på at Elkems lønnsomhet vil forbedres igjen. En sterk global posisjon kombinert med videre spesialisering og positive effekter fra optimalisering av drifte vil sikre dette, skriver Nordea.

Alle tre har en kjøpsanbefaling på aksjen.

Kom seg ut i tide

Selv om flere aksjonærer har sett seg nødt til å ta store papirtap denne uken, var det flere som tok ned Elkem-eksponeringen i tide.

Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd, First Generator-forvalter Martin Mølsæter og forvalter Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus solgte seg ned i industrigiganten før onsdag 5. juni.

Ferd og Mølsæter var blant dem som var med da Elkem gjorde comeback på Oslo Børs i fjor til en tegningskurs på 29 kroner.

Samlet reduserte de to eksponeringen sin mot industriselskapet med henholdsvis 375.000 aksjer og 240.000 aksjer sist uke, tilsvarende rundt ti millioner kroner og omtrent 6,5 millioner kroner.

Les også

Kina trosser straffetoll og lave forventninger

Siden stengetid 5. juni har Elkem-aksjen falt 21,63 prosent, og basert på snittkurs uken Ferd og Mølsæter solgte, sparte de seg for et papirtap på henholdsvis 2 og 1,3 millioner kroner.

Ferd eier nå 2,74 millioner Elkem-aksjer, mens First Generator eier 2,74 millioner aksjer.

Sisseners Sissener Canopus falt sist uke ut av listen over de 50. største aksjonærene. Overfor Dagens Næringsliv bekrefter han at alle fondets 2,75 millioner Elkem-aksjer er solgt for 74 millioner kroner.

Skulle Sissener solgt de samme aksjene i dag ville han fått under 70 millioner.

Publisert:

Flere artikler

  1. Dumpet Elkem-aksjer for 85 millioner før kursraset

  2. Martin Mølsæter kjøper seg inn i Hydro og Lerøy

  3. Sissener fortsetter å øke i Sats

  4. Ny krisemåned for Mølsæters aksjefond: Raste 29 prosent i mars

  5. Mølsæter ga slipp på Aker-aksjen for å satse grønt