Kunstmarkedet koker

Stadig flere nordmenn samler på kunst. Oppgangstidene i norsk økonomi gjenspeiler seg i kunstmarkedet.

Publisert:

Nå er det kun noen dager til tidenes største norske auksjon skal finne sted hos Grev Wedels plass kunsthandel. Auksjonshuset merker godt at stadig flere nordmenn samler på kunst.

- Særlig Munch har nok fått mange flere potensielle kunstkjøpere. Vi ser at flere kjøper kunst. Det gjenspeiler de gode tidene at flere har råd til å investere i kunst, sier daglig leder Hans Richard Elgheim på Grev Wedels plass kunsthandel til E24.

Se bildeserie over kunstverkene som selges på Grev Wedels plass kunsthandel her.

Etter at "Madonna" og "Skrik" ble funnet i høst har etterspørselen etter Munch-malerier vært stor. Derfor er utvalget ved Grev Wedels plass årlige Munch-auksjon svært godt. Grev Wedels auksjon for både Munch og moderne og klassisk norsk kunst har bilder til et prisestimat på totalt 30 millioner kroner.

Sterk oppgang

Interessen for Munch har sammen med høykonjuktur i norsk økonomi skapt en sterk oppgang for norsk kunst generellt.

- Jeg har vært med på oppgangstider i kunstmarkedet før. Når det er høykonjuktur i økonomien er det også gjerne gode tider for kunsthandel, sier Elgheim.

- Så hvis vi får en lavkonjuktur i norsk økonomi så vil prisene på kunst også falle?

- Ja, da vil det gå utover kunstmarkedet også. Det er nesten som med eiendomsmarkedet.

- Betyr det at vi nå kan være inne i en "kunstboble"?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er en boble hvis prisene stiger for raskt. I boligmarkedet har de steget veldig fort, men det har de ikke gjort for kunst. Dermed er ikke fallhøyden like stor, sier Elgheim.

Gode investeringsobjekter

Selv om prisene på kunst har steget betraktelig i det siste understreker han at det er betydelig potensiale for prisstigning for flere kunstnere og epoker.

- Hvilke kunstnere har størst verdistigningspotensiale?

- Mesteparten av 1900-talls kunsten er beskjedent priset. Her er det fortsatt gode muligheter for høy verdistigning.

- Så her er det flere gode investeringsmuligheter?

- Ja, så avgjort. Det må ses i sammenheng med arkitektur og innredningsmoter hvor det for tiden er fokus på 30-tallet og oppover. Dette gir utslag på hva som er populært på kunstmarkedet, sier Elgheim.

Høye prisvuderinger

Grev Wedels plass store trekkplaster på Munch auksjonen er "Lindemappen" som er en mappe med 16 trykk som er laget av Edward Munch for Dr. Max Linde med et prisestimat på 5 til 7 millioner kroner, samt et trykk av "Madonna" til et prisestimat på mellom 2,5 til 3,5 millioner kroner.

På den moderne og klassiske auksjonen som følger rett etter selges Adolph Tidemands bilde "Sognebud" fra 1863. Maleriet er vurdert til hele ti millioner kroner.

- Vi forventer opp mot 10 millioner og det vil være rekord for Tidemand og norsk kunst på auksjon overhodet, sier Elgheim.

Den årlige auksjonen for både Munch og moderne og klassiske bilder går av stabelen hos Grev Wedels plass auksjonshus på tirsdag.

Se bildeserie over kunstverkene som selges på Grev Wedels plass kunsthandel her.

Publisert: