Veddet mot XXL-aksjen: Norsk fond gikk glipp av millioner

Fondet Taiga tjente på veddemålet mot sportsutstyrskjeden, men så store summer fordufte først. 

KRISERAMMET: XXL-aksjen har falt betydelig de siste årene som følge av sportsutstyrskjedens problemer.
Publisert:

Taiga, som styres av et privat norsk fondsforvaltningsselskap, inngikk i slutten av april et veddemål mot XXL-aksjen gjennom såkalt shorting av 700.00 aksjer, da den kostet om lag 32 kroner.

Det veddemålet så det lenge ut som Taiga skulle vinne i stor stil, da sportsutstyrskjedens aksje raste til et bunnivå på rundt 20 kroner i slutten av mai.

Det ga en papirgevinst på i overkant av åtte millioner kroner, men den ble barbert bort da det tidligere i juni ble kjent at oppkjøpsfondet Altor blir ny storeier i XXL, som sendte aksjen rett opp.

Les også: Beordret ansatte til armhevinger

Gikk glipp av millioner

Torsdag er Taiga borte fra listen over shortere i Finanstilsynets register, og fondet har dermed levert tilbake aksjene til eieren med langt lavere gevinst enn den ville vært for under en måned siden.

Onsdag avsluttet XXL-aksjen til kurs 27,6 kroner på Oslo Børs, opp over 30 prosent fra bunnivået.

Les også: Altor-topp tror det vil ta to-tre år å snu XXL

Dersom hele posisjonen er dekket inn gir det Taiga en gevinst på i overkant av tre millioner kroner, rundt fem millioner mindre enn den ville vært en måned tidligere.

Registeret viser posisjoner over 0,5 prosent av de utestående aksjene i et selskap.

Det er derfor mulig at Taiga har shortet XXL-aksjen også før det dukket opp i oversikten i slutten av april, og at det fortsatt shorter noen aksjer.

Shortsalg innebærer at man selger lånte aksjer for å kunne tjene på en eventuell kursnedgang. Det kan også brukes som en sikringsposisjon for å redusere risiko.

XXL taper 86 millioner på aksjesalg

Da det ble kjent at XXL selger de drøyt tre millioner egne aksjene selskapet eier til oppkjøpsfondet Altor for 77,4 millioner kroner, skrev E24 at sportsutstyrskjeden taper 86,3 millioner kroner på transaksjonen.

Det basert på XXLs kjøp av egne aksjer, salg av tildelte aksjer til ansatte og salget til Altor.

Etter at XXL gjorde comeback på Børsen med noteringen i 2014 startet selskapet i mars 2015 å kjøpe opp egne aksjer i flere omganger.

Børskommentar: (+) Altor-avtalen er god for XXL, men kurshoppet kan være overdrevet

Frem til desember i fjor hadde selskapet kjøpt egne aksjer for til sammen 177,6 millioner kroner, og etter å ha solgt noen aksjer til ansatte vil selskapet sitte igjen med et tap på 86,3 millioner etter salget til Altor.

XXL-kursen har falt kraftig i verdi i løpet av de siste årene, og verdien av aksjene selskapet har sittet på skal løpende oppdateres i regnskapene. Det er dermed bare differensen mellom de bokførte verdiene per utgangen av første kvartal og prisen Altor betaler på 25 kroner som eventuelt vil dukke opp som et nytt tap i regnskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om