Det ble skapt flere jobber enn ventet i USA i desember

Det ble skapt 223.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i desember. Samtidig falt arbeidsledigheten.

Publisert:

Ferske tall fra amerikanske myndigheter viser at arbeidsmarkedet i USA fortsatt var sterkt i desember. Det ble skapt flere jobber enn ventet og arbeidsledigheten falt.

Samtidig dempet lønnsutviklingen seg, noe som er et lyspunkt for den amerikanske sentralbanken og deres kamp mot inflasjonen.

– Til tross for aggressiv innstramming i pengepolitikken og lavere enn ventet inflasjonstall forrige måned, indikerer arbeidsmarkedstallene at Fed er langt fra å erklære seier og kan holde rentene høyere lenger, sier Richard Flynn, direktør i Charles Schwab UK, til Bloomberg.

– Arbeidsmarkedet er en etterslepende økonomisk indikator, noe som betyr at det kan være vanskelig å bedømme når Fed bør ta foten fra pedalen.

«Månedens viktigste tall»

Non-farm payrolls viser hvor mange jobber det ble skapt i USA utenom landbruket, og gir en god pekepinn på aktiviteten i den amerikanske økonomien – derfor blir det ofte kalt «månedens viktigste tall».

Tallene for desember ble lagt frem i dag, og viser at det ble skapt 223.000 nye jobber.

  • På forhånd ventet analytikere 203.000 jobber nye jobber, ifølge tall heltent fra Bloomberg.
  • I november ble det skapt 263.000 jobber.

Tidligere i uken kom det overraskende sterke sysselsettingstall for privat sektor, som viste en økning på 235.000 jobber.

Lønnsveksten roet seg

Arbeidsledigheten i USA var på 3,5 prosent i desember, ned fra 3,7 prosent i november.

På forhånd ventet analytikere en arbeidsledighet på 3,7 prosent i årets siste måned.

Lønnsveksten var på 4,6 prosent i desember sammenlignet med samme måned året før. Det var en svakere lønnsutvikling enn ventet, og faller fra 4,8 prosent i november.

– Det vil nok FED sette pris på, skriver Anders Johansen i Danske Bank om lønnsutviklingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om