Frykter at NTS går på «billigsalg til Salmar»

Øie-familien var på den tapende siden i maktkampen i NTS, men har krevd enda en omkamp. Grunnen er at de «frykter billigsalg, dårlig eierskap og tap av store verdier».

STEMTE INN NYTT STYRE: Generalforsamlingen I NTS satt inn et nytt styre fredag i forrige uke.
Publisert:

– Dagens styre vil selge NTS på billigsalg til Salmar og tar ingen hensyn til andre aksjonærer, sier Vidar Øie Nilsen i Amble Investment i en pressemelding.

Han er daglig leder i Øie-familiens selskap Amble Investment, som har fremsatt krav om enda en ekstraordinær generalforsamling i NTS.

Bakgrunnen er en maktkamp mellom eierne som har pågått for åpen scene.

Den har endt med at en aksjonærgruppe har tatt kontrollen over NTS-styret og inngått avtale om å selge over halvparten av aksjene i NTS til Salmar – hvilket betyr at det er Salmar som vil ha kontrollen over NTS.

«Frykter billigsalg»

I pressemeldingen skriver Øie-familien at de «frykter billigsalg, dårlig eierskap og tap av store verdier».

– Et knapt flertall av aksjonærer har tatt makten, men ikke sagt noe mer hva de skal bruke makten til, sier Øie Nilsen.

Nyvalgt styreleder i NTS, Nils Martin Williksen, har ikke besvart E24s henvendelse.

Les også

NTS-aksjonær langer ut mot styreprosess: – Er helt uhørt

Budet fra Salmar, som har oppnådd aksept for 50,1 prosent av aksjene så langt, er på 120 kroner per aksje og priser hele NTS til 15,1 milliarder kroner.

Det er for lavt, skriver Øie Nilsen om prisen.

Kravet om generalforsamling kom fra Amble Investment AS, eid av den nylig avgåtte NTS-styrelederen Odd Reidar Øie, Kavi AS, som er eid av hans barn Vidar Øie Nilsen og Kari Øie Nilsen og fra de to sistnevnte navngitte personene.

Til sammen sitter de med over fem prosent av aksjene i NTS, og kan dermed kreve innkalling til generalforsamling.

Mener «oppsiden burde vært bedre fordelt»

– Hva kan dere realistisk sett oppnå nå som Salmar vil ha kontroll med over 50 prosent av aksjene?

– Jeg ser mange utfall her, uten at jeg ønsker å gå inn på hvert enkelt. Det er av strategiske hensyn, sier Øie Nilsen til E24.

Les også

Witzøe puster Fredriksen i nakken etter rekordoppkjøp

Familien krever nytt styrevalg, men også en gjennomgang av økonomien i NTS og datterselskaper.

– Hva kan dere få vite som dere ikke allerede vet, gitt at Odd Reidar Øie har vært styreleder frem til nå nylig?

– Det er med hjemmel i allmennaksjeloven. Denne grupperingen har valgt et styre hvor de kun selv er representert, og ikke resten av aksjonærene. Før har det vært representanter fra alle leire.

– Da mister man det innsynet. Det er bakgrunnen, sier Øie Nilsen.

Les også

Gustav Witzøe er klar for å miste kontrollen i Salmar

– Hva er en riktig pris på NTS?

– Det er forskjellige analytikere som har regnet på dette og mener man kan argumentere for en høyere pris. Men vi har ikke tatt stilling til hva vi vil synes er en fair pris.

– I mine øyne har en kjøper på dette nivået en oppside. Det er naturlig at man skal ha en oppside, men jeg mener den oppsiden burde vært bedre fordelt, sier Øie Nilsen.

Kampen i NTS

Kravet kommer kun noen dager etter at eierne i NTS byttet ut store deler av styret på en generalforsamling. Odd Reidar Øie ble sammen med Helge Gåsø, som sitter med 37 prosent av aksjene, stemt ut av styret.

En aksjonærgruppe som foreløpig sitter med over 50 prosent av aksjene, valgte samtidig inn ny styreleder og flere nye styremedlemmer.

Gruppen har imidlertid takket ja til et bud fra laksekjempen Salmar for rett over 50 prosent av aksjene i NTS, hvilket betyr at Salmar vil ta kontrollen i NTS.

I eierkonflikten har Gåsø og hans allierte stått på den ene siden. Aksjonærgruppen hvor de Rørvik-baserte oppdrettsfamiliene Bondø, Williksen og Dolmen er sentrale, har stått på den andre siden.

Konflikten førte til at NTS kom i spill, flere aktører la inn budforslag, og da Salmar kom med det høyeste budet fikk de aksept for majoriteten av aksjene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om