Nordmenns kryptoformuer steg til 20 milliarder i fjor

Både kryptoverdiene nordmenn sitter på og hvor mange som eier kryptovaluta økte kraftig i 2021.

Publisert:

Nordmenn rapporterte om 20 milliarder kroner i kryptovaluta i formuer i 2021, viser foreløpige tall fra Skatteetaten. Det er opp fra åtte milliarder kroner i 2020.

Antallet nordmenn som eide kryptovaluta økte også kraftig, fra litt over 15.000 personer i 2020 til nesten 41.000 personer i 2021.

Inntektene på kryptovaluta mangedoblet seg samtidig. De innrapporterte inntektene gikk opp fra én milliard kroner i 2020 til 8,8 milliarder kroner i 2021.

Det ble også totalt rapportert inn langt større skattefradrag knyttet til kryptovaluta, som blant annet kan skyldes verditap. De rapporterte fradragene var mer enn tidoblet, opp fra 307 millioner kroner i 2020 til 3,4 milliarder kroner i 2021.

Skatteetaten er samtidig opptatt av at flere skal rapportere om det de eier av kryptovaluta. De mener det er mange som ikke melder fra om verdiene sine.

– Det har vært en god vekst i antall personer som eier kryptovaluta, men fortsatt er det mange som ikke rapporterer sine verdier. Vi har økt vår innsats innen både veiledning og kontroll for at også denne delen av økonomien skal bli riktigere beskattet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Funnemark påpeker at man selv må føre opp kryptovalutaen i selvangivelsen. Det er mulig å rette skattemeldingen tre år tilbake i tid om man ikke har opplyst om kryptoverdier, uten at man risikerer tilleggsskatt. Det forutsetter blant annet at Skatteetaten ikke har satt i gang kontrolltiltak allerede.

Skatteetaten jobber også med regler som skal gjøre at kryptoaktører må melde fra om transaksjoner kundene gjør, ifølge pressemeldingen. Målet er at dette kan brukes til å forhåndsutfylle skattemeldingen når det kommer til kryptovaluta.

Publisert:
Gå til e24.no