Nytt fra børsselskapene

Sterkere tall fra danske Ørsted

Energiselskapet Ørsted mer enn tredoblet sitt resultat etter skatt i første kvartal fra samme tid i fjor. – Veldig fornøyd, sier Ørsted-sjefen.

Dette er Ørsteds havvindkraftverk Borkum Riffgrund 3. Nylig solgte selskapet halve anlegget til Glennmont Partners.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Ørsted het tidligere Dong Energy, og har de siste årene solgt seg ut av olje og gass og satset mye på blant annet havvind.

Selskapet fikk et resultat etter skatt på 5,56 milliarder danske kroner i første kvartal, mer enn en tredobling fra samme tid i fjor da resultatet ble på 1,6 milliarder kroner.

Omsetningen ble på 33,8 milliarder kroner, opp fra 18,9 milliarder kroner i fjorårsperioden.

– Jeg er veldig fornøyd med starten på året, sier Ørsted-sjef Mads Nipper i en melding.

Fortsatt høye kraftpriser er positivt for kraftprodusenter som Ørsted, men dette kvartalet ble dempet av forsinket utbygging av havvindanlegget Hornsea 2. Det førte til et tap på 1,6 milliarder knyttet til selskapets prissikringer.

Ørsted endte dermed med inntekter på 4,8 milliarder kroner fra vind- og solkraft, som er 500 millioner mindre enn på samme tid i fjor.

Selskapets kraftvarmeverk tjente imidlertid godt på de høye prisene, og dro inn 1,8 milliarder kroner, som er 1,1 milliarder mer enn på samme tid året før. Selskapets gassvirksomhet tjente 700 millioner i første kvartal.

Ørsted fikk et brutto driftsresultat (ebitda) på 9,4 milliarder kroner i første kvartal. Av dette utgjorde salget av halve Borkum Riffgrund 3-prosjektet om lag 1,6 milliarder kroner. I første kvartal i fjor var Ørsteds ebitda på 4,9 milliarder kroner.

Les også

Tar navn etter avdød fysiker: Dong tar en «Tesla»

Fortsetter å kjøpe russisk gass

Ørsted fordømmer Russlands invasjon av Ukraina, men inntil det kommer sanksjoner fortsetter selskapet å kjøpe gass fra Gazprom gjennom en langsiktig kontrakt. Profitten skal doneres til humanitære formål i Ukraina.

«Kontrakten utløper i 2030 og kan ikke avsluttes på dette tidspunkt», skriver Ørsted.

Selskapet har så langt nektet å oppfylle Russlands krav om å betale for gassen i rubler. Selskapet driver fortsatt kraftverk som drives på biomasse og kull, og vil ikke kjøpe inn disse råvarene fra Russland.

Ørsted opprettholder sin guiding for brutto driftsresultat (ebitda) på 19–21 milliarder danske kroner for hele 2022.

Dette ekskluderer gevinsten fra nedsalgene i Borkum Riffgrund 3 til Glennmont Partners og et av verdens største havvindprosjekter, Hornsea 2, til AXA IM Alts og Crédit Agricole Assurances.

Selskapet opprettholder også planen om å investere mellom 38 og 42 milliarder kroner i 2022.

Ørsted har tidligere meldt om problemer på strømkablene ved noen havvindanlegg, og har tidligere anslått kostnaden for reparasjoner til tre milliarder danske kroner. Omfanget av arbeidet er nå nedjustert, og kostnadene anslås til 1,3 milliarder kroner.

Ser lyst på Europas planer

Etter Russlands invasjon har EU lagt en energiplan for å redusere behovet for russisk gass. Ørsted ser lyst på videre satsing på havvind etter at en rekke land i det siste har økt sine havvindmål for 2030:

 • Tyskland har økt fra 20 til 30 gigawatt (GW)
 • Storbritannia har økt fra 40 til 50 GW
 • Nederland har økt fra 11 til 21 GW
 • Belgia har økt fra 5,7 til 8 GW
 • Danmark har foreslått 1-4 GW på toppen av planer om 7,2 GW

Ørsted som selskap har satt seg et mål om å bygge ut 30 gigawatt havvind innen 2030. Så langt har selskapet installert 7,6 gigawatt, mens det har 3,4 gigawatt under bygging.

Les meldingen fra Ørsted
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Ørsted
 3. Dong Energy
 4. Havvind
 5. Gazprom
 6. Gass
 7. EU

Flere artikler

 1. Sterkere fra Norsk Hydro i første kvartal

 2. Russlands krig endrer Europas energipolitikk

 3. Ønsker energiavtale med EU: – Må se på hva Norge kan bidra med

 4. Ingen nye mål for havvind: – I ferd med å bli totalt akterutseilt

 5. Oppgraderer kapasiteten med 7,5 prosent: Equinor øker på Hywind Tampen