Full oversikt over aksjepostene: Se hva Oljefondet eier

Oljefondet sitter på aksjeverdier i Pepsi, Nintendo og Gazprom som utgjør flere tusenlapper per innbygger. Her kan du søke i fondets over 9.000 aksjeposter, og se Russland-aksjene som fondet skal ut av.

Publisert:

Det norske Oljefondet var ved nyttår verdt 12.340 milliarder kroner, og er verdens største statsfond. Av dette utgjorde aksjer 8.878 milliarder kroner, og resten var særlig i rentepapirer og eiendom.

Pengene kommer i utgangspunktet fra Norges enorme olje- og gassinntekter gjennom mange år. De siste årene har fondet i tillegg hatt en eventyrlig avkastning i aksjemarkedene, som har sendt verdien til himmels.

Det var 5.425.270 innbyggere i Norge ved nyttår, og det betyr at fondet på dette tidspunktet hadde en verdi på 2,27 millioner kroner per norske innbygger. Verdien av fondet har imidlertid falt noe i starten av 2022.

Ved nyttår var fondets penger spredt på 9.338 aksjeposter i blant annet teknologi, finansbransje, olje og gass og industri. I tabellen nedenfor kan du søke på de ulike aksjepostene og se hvor stor «din» andel av hvert enkelt selskap er.

Dette er de største postene

Fondets største aksjepost ved nyttår var i Apple, og denne var verdt nesten 40.000 kroner per nordmann eller totalt nesten 217 milliarder kroner. Fondet eier også aksjer for over 12.000 kroner per norske innbygger i Tesla, nesten 10.000 per innbygger i Shell, over 7.000 per innbygger i Warren Buffetts Berkshire Hathaway og over 5.000 per innbygger i Pfizer.

Oljefondet er hele folkets sparepenger, men deles ikke ut direkte til befolkningen slik som Alaska gjør med sine oljepenger.

I stedet investerer Norge oljepengene i verdensmarkedene, og tar årlig ut en del av fondet til å dekke utgifter på statsbudsjettet. Denne pengebruken har et selvpålagt tak på tre prosent av fondets verdi hvert år, et tiltak som skal gjøre at fondet ikke brukes opp.

De to siste årene har imidlertid krisetiltak etter coronapandemien gjort at pengebruken har ligget godt over denne krittstreken. Regjeringen har som mål å senke pengebruken til under tre prosent igjen.

Les også

Ferske lister fra Oljefondet: Disse russiske aksjene skal bort

Russland-exit

Oljefondet eier også aksjer for 27,4 milliarder kroner i Russland, som det nå har fått beskjed av regjeringen om å kvitte seg med. Fondet skal lage en plan innen midten av mars for hvordan nedsalget kan skje.

Dette kan imidlertid bli vanskelig å gjennomføre akkurat nå. Russland har gitt signaler om at utlendinger ikke får selge sine russiske eiendeler, og etter sanksjoner mot Russland knyttet til Swift-systemet for pengeoverføringer.

Se den fulle oversikten over fondets russiske aksjer under:

Avkastning på 1.580 milliarder

Oljefondet oppnådde i fjor en avkastning på hele 1.580 milliarder kroner, eller 14,5 prosent, etter solid oppgang på børsene.

De siste årene har de store amerikanske teknologifirmaene dominert fondets portefølje. Det var Microsoft som bidro mest til Oljefondets avkastning i fjor, med 78 milliarder kroner.

Google-eier Alphabet sto for 64 milliarder kroner av avkastningen, mens Apple sto for for 61 milliarder kroner.

Les også

Oljefondets aksjer ved inngangen til 2021: Her er «din» andel i Tesla og Coca-Cola

Les også

Tidenes nest høyeste avkastning for Oljefondet

Les også

Sjeføkonom: Oljefondets verdier i Russland kan være tapt

Les også

Tror Støre må jekke opp oljepengebruken

Publisert:
Gå til e24.no