Dagen på Wall Street

Rentefrykt ga bratt fall på Wall Street

Frykten for at den historisk høye inflasjonen krever aggressive rentehevinger sendte børsene i USA kraftig ned fredag kveld.

 • Benedicte Storm Bamvik
 • Truls Lier
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Etter flere dager med sterke svingninger på Wall Street, endte uken med negativ stemning og bred nedgang på børsene. Fallet tiltok for alle de tre toneangivende indeksene utover fredagskvelden.

Slik så det ut ved stengetid:

 • Dow Jones ned 2,82 prosent
 • Nasdaq ned 2,55 prosent
 • S&P 500 ned 2,77 prosent

Så langt i år har den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt over 18 prosent. Dow Jones-indeksen falt for fjerde uke på rad og hadde fredag sin verste dag siden høsten 2020, ifølge CNBC. Hittil i år er indeksen derimot «bare» ned 7 prosent.

I Europa var det også bred nedgang på de viktigste børsene fredag, med nedgang på omtrent 2,5 prosent i Frankfurt og snaue to prosent Paris. I Asia var det også stort sett nedgang tidligere på dagen.

Her hjemme endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,66 prosent.

Oljeprisen har også falt i løpet av dagen. I skrivende stund ligger et fat nordsjøolje på rett over 105 dollar fatet, ned nær tre dollar for dagen.

Les også

Powell åpner for dobbel renteheving

Powell varslet dobbel renteheving

USAs sentralbanksjef Jerome Powell talte i går under et IMF-arrangement. Der sa Powell at en renteheving på 0,5 prosentpoeng vil ligge på bordet ved sentralbankens neste rentemøte i mai, skriver Bloomberg.

Vanligvis heves renten med 0,25 prosentpoeng om gangen.

– Vi har virkelig forpliktet oss til å brukes verktøyene våre til å få tilbake inflasjon på to prosent, sa Powell under IMF-arrangementet ifølge Bloomberg.

Prisveksten i USA er på det høyeste på 40 år, og inflasjonen lå på 8,5 prosent på årsbasis i mars.

Stemningen på Wall Street surnet ytterligere da Powell kom med uttalelsene omtrent midt i handelsdagen torsdag, og markedet fortsatte nedover fredag.

Investeringsanalytiker Ross Mayfield i Baird viste også til signalene om rentehevinger fra sentralbanken og oppgangen i statsrenter for å forklare dagens fall.

– Det er egentlig ikke noe nytt, men en fersk påminnelse om det monumentale skiftet som pågår i pengepolitikken, sa han til CNBC.

Les også

Snap leverte som ventet – Ukraina-krigen bremser

Utfordrende for Snapchat

Torsdag kveld leverte Snapchat-eier Snap resultater for første kvartal.

Snap omsatte for 1,06 milliarder dollar i løpet av årets tre første måneder. Det var omtrent på linje med både det analytikerne og selskapet selv hadde ventet.

Snap-sjef Evan Spiegel sa i en uttalelse at kvartalet var mer utfordrende enn ventet, og at omstendighetene på makronivå fortsetter å være vanskelig å forutse. Selskapet pekte blant annet på utfordringer på annonsefronten etter at krigen i Ukraina startet.

Snap steg den første delen av dagen, snudde ned igjen, før den endte med en oppgang på en drøy prosent.

Ellers har American Express levert kvartalstall tidligere på dagen som var bedre enn ventet. Aksjen falt likevel nær tre prosent.

Telekommunikasjonsselskapet Verizon var resultat-ilden tidligere på dagen, og leverte tall som sto til forventningene. Verizon-aksjen falt likevel nær 6 prosent.

Netflix som kollapset over 30 prosent tidligere i uken etter varsel om kundeflukt, faller ytterligere en prosent fredag, og er dermed ned over 36 prosent totalt for uken.

Andre teknologigiganter som Facebook, Apple, Amazon, Google og Microsoft endte også uken markant i minus.

Les på E24+

Det kan være gull å finne på Børsens taperliste

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Aksjelive
 3. Dow Jones
 4. Nasdaq
 5. S&P 500
 6. Wall Street

Flere artikler

 1. Nasdaq falt tungt på Wall Street

 2. Hardt tekfall for Wall Street

 3. Snap kollapset på Wall Street etter resultatbom

 4. Wall Street i minus etter turbulent uke

 5. Wall Street svakt ned