Flyr har hentet 1,1 milliarder – prises til 720 mill. på børs
Pengene har forsvunnet raskt ut av Flyr-kassen etter børsnoteringen. Men Flyr-sjefen er optimistisk før høysesongen i sommer.
Da Flyr gikk på børs ble det hentet inn 600 millioner friske kroner fra investorene.
Siden den gang har Flyr vært i markedet to ganger for å hente mer penger. Først 250 millioner i november, deretter et tilsvarende beløp i mai.
I de tre emisjonene har investorene skutt inn til sammen 1,1 milliarder kroner.
På børsen har verdiene blitt barbert. Flyr har hatt en knalltøft oppstartsår, og fallet har også truffet småsparere.
Markedet verdsetter for øyeblikket Flyr til 720 millioner kroner. Det er over 34 prosent mindre enn pengene som er tilført selskapet.
– Lidd under nedstenging
– Vi har lidd under at det har vært full nedstenging. Men vi mener at vi har et ekstremt godt produkt, sier Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid til E24.
– Det har vært en krevende tid, og det er krevende å drive en oppstart i seg selv, sier hun.
Onsdag la Flyr-sjefen frem resultatene for første kvartal, der selskapet som varslet tapte 211 millioner etter vinterens coronarestriksjoner.
Fredly ute av topplisten i Flyr
Frislid sier at Flyr ble «startet opp i ekstreme tider».
– Men vi er veldig godt fornøyd med det vi har fått til. Vi ønsket å ha et ekstremt effektivt selskap, ny moderne struktur og tilby noe annet. Og gjøre dette i Norge.
– Verdien i selskapet, der mener jeg det er mye uforløst potensial. Det er et ekstremt potensial i Flyr, sier hun.
Måtte fylle kassen to ganger
Da Flyr lanserte børsplanene og hentet inn penger var beskjeden fra ledelsen at det var «ingen planer om ytterligere kapitalinnhenting».
Det var vurderingen også etter at 250 friske millioner var på bok på nyåret. I mai fylte Flyr kassen igjen, gjennom en emisjon der selskapet ga stor rabatt til utvalgte investorer.
På spørsmål om den finansielle situasjonen og om det kan bli aktuelt å hente mer penger, sier Frislid at Flyr har «reetablert bufferen igjen».
– Går ting slik som vi venter og myndighetene venter, skal ikke det være nødvendig, sier hun.
Flyr-sjefen peker på at det første flyet tok av i fjor sommer da samfunnet var på vei mot gjenåpning.
Siden førte nye smittebølger til at samfunnet stengte ned igjen. Og pengene har forsvunnet raskt ut av Flyr-kassen.
– SAS stirrer ikke rett ned i avgrunnen ennå, men de nærmer seg
– Vi vet at vi er et flyselskap, så vi vet at det er en risiko, men det er grenser for hva man kan ta høyde for. Vi har ikke noen spåkule, sier Frislid.
– Når til og med ikke Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet visste at det kom til å være full nedstenging igjen, synes jeg det er for mye forlangt at vi skulle se det.
Flyr satt med 272 millioner i kassen ved utgangen av kvartalet. På selve driften brukte selskapet 143 millioner mer enn det selskapet fikk inn i første kvartal.
Optimistisk før høysesong
Etter en tøff vinter gå nå Flyr inn i det som er en høysesong for flyselskapene.
Flåten skal opp til tolv fly og selskapet melder om sterke booking-tall.
– Det er godt trykk i markedet og i salget, og vi får nye kunder inn hver eneste dag. Det ser veldig bra ut, sier Frislid.
Samtidig har prisene på drivstoff skutt i været. Bare i første kvartal steg prisene med 27 prosent, ifølge Flyr.
Norwegian-sjefen varsler om dyre flybilletter: – Kan bli enda høyere
Flyr har satt inn fly av typen Boeing 737–8, bedre kjent som Boeing Max. Det gir en innsparing på drivstoff på mellom 15 og 20 prosent, opplyser selskapet i en presentasjon av kvartalet.
I sommer skal seks av tolv fly i flåten være av denne typen. Det skal gi en innsparing i drivstoffkostnader på ni millioner kroner i måneden, beregner Flyr.
– Vi er veldig glad for at vi har fått inn de nye maskinene som bruker mye mindre drivstoff. Heldigvis avhjelper det på situasjonen, sier Frislid.
Billettprisene har også gått «litt oppover» i det siste, ifølge Flyr-sjefen.