Børsdagen

Oslo Børs steg forsiktig etter internasjonal børsuro

Akva Group ble en av onsdagens vinneraksjer etter å ha sikret milliardkontrakt.

 • Eirik Amb Nysveen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Ine Brunborg
 • Infront TDN Direkt
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,25 prosent onsdag.

Samtidig henter oljeprisen seg inn etter å ha avtatt markant i løpet av natten. Ett fat med Brent-olje omsettes for 78,69 dollar i spotmarkedet, etter å ha vært nede på 77,4 i natt.

Akva Group hopper etter kontrakt

Akva Group markerte seg blant dagens vinneraksjer, og skjøt opp 12,20 prosent til 92 kroner. På morgenen meldte selskapet at investeringsselskapet Israel Corp ønsker å kjøpe 15 prosent av selskapet. Selskapet melder også at de skal bygge et landbasert anlegg i Maryland i USA for norske Aquacon.

Akva Group er verdens største leverandør av utstyr og teknologi til oppdrettsnæringen. Selskapet har hovedkontor på Kvernaland på Jæren.

5th Planet Games falt samtidig 9,48 prosent. Selskapet meldte tirsdag at det stenger ned studioet i Berlin med umiddelbar virkning, og dermed stanser all aktivitet i den tyske hovedstaden.

Ellers har Norse Atlantic (ned 3,35 prosent) meldt om overskudd i første halvår, til tross for at ingen fly var i lufta. GNP Energy (opp 24,46 prosent) har meldt at toppsjefen har sagt opp, og Avance Gas (opp 0,14prosent) har meldt om tre nye TC-kontrakter.

Rentefrykt og børsuro

På Wall Street falt samtlige av de toneangivende indeksene tirsdag og Nasdaq Composite ble barbert med 2,83 prosent. Flere kjemper som Apple, Amazon og Facebook var med å bidra til fallet. Nedgangen spredte seg siden til Asia onsdag morgen, der Tencent og Alibaba trakk nedover.

I tillegg ulmer det nå rentefrykt etter at den amerikanske «tiåringen», altså statsobligasjoner med ti års løpetid, krøp opp på 1,56 prosent tirsdag.

Onsdag morgen var det lite positivitet å spore i Asia der de samme sektorene blir truffet. Fallet rammer blant annet teknologiaksjer som kinesiske Tencent og Alibaba, koreanske Samsung Electronics og det japanske konglomeratet Softbank.

For Evergrande derimot pekte pilen rett opp etter at selskapet sikret 13 milliarder kroner i forbindelse med et aksjesalg.

– Stigende renter og råvarepriser har satt fart på de sykliske aksjene igjen, dog på bekostning av vekstselskapene, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i en kommentar.

Oljeprisen ned fra toppen

Tirsdag var oljeprisen (Brent spot) oppe i 80 dollar fatet for første gang siden høsten 2018, men handles til altså til 78,55 dagen etter.

– Oljeprisene falt etter at 80-dollarsnivået trigget noe gevinstsikring, og oppgangen i statsrenter resulterte i en sterkere dollar, sier senior analytiker Edward Moya i Oanda ifølge Platts.

Både Reuters og Platts peker på at investorene i markedet vil rette fokus mot det kommende møte i Opec+ for å se om oljekartellet vil vurdere å utvide deres planlagte produksjonsøkning på 400.000 fat per dag.

Ifølge Reuters forventer tradere at Opec+ vil beslutte å opprettholde et stramt tilbud når de møtes neste uke.

– Selv om bakteppe for tilbudssiden ikke har forandret seg mye, burde oljepriser over 80 dollar per fat føre til mer press på Opec+ for å øke produksjonskvotene, sier analytikere i ANZ ifølge Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Teknologigiganter faller på Asia-børsene

 2. Nedgang på Oslo Børs

 3. Oppgang på Oslo Børs – Aker Solutions, Okea og Equinor blant vinnerne

 4. Equinor-aksjen trakk Børsen nedover

 5. Oppgang på Oslo Børs – Ocean Yield bykset etter bud