Børsdagen

Markant oppgang på Oslo Børs etter kanalkaos

Etter en turbulent uke steg Børsen fredag, godt hjulpet av stigende oljepris. Høyrere leiepriser på skip etter kaoset i Suezkanalen bidrar til oppgang for flere rederier.

OPPTUR: Hovedindeksen på Børsen endte i pluss på slutten av handelsuken.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Joachim Birger Nilsen
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Hovedindeksen steg 1,78 prosent på ukens siste handelsdag.

Dermed smittet oppgangen fra de asiatiske børsene over på Oslo Børs. De fleste store indeksene i Asia steg mer enn én prosent i morgentimene.

Oljekjempen Equinor endte fredagen opp 1,95 prosent. Det skjer samtidig som oljeprisen har klatret over fire prosent til 64,4 dollar fatet ved børsstenging.

Raterally for rederier

Utviklingen i oljeprisen kommer samtidig som Bloomberg melder at skipet som blokkerer Suezkanalen trolig ikke vil komme løs før tidligst onsdag. Situasjonen bidrar til at ratene knyttet til skipsfarten stiger.

To selskaper som nyter godt av høyere rater er Golden Ocean Group og Frontline. Sistnevnte endte opp 10,44 prosent, mens Golden Ocean steg med 2,93 prosent.

Spetalen-dominerte Saga Pure rundet av handelsuken med en oppgang på hele 8,22 prosent. Selskapet er dermed en av dagens vinnere på Børsen. Tidligere fredag ettermiddag kom det frem i en børsmelding at et selskap eid av toppleder i Saga Pure, Bjørn Simonsen, har kjøpt én million aksjer i selskapet.

Løftet etter kontrakt

Smartklokkeprodusenten Xplora inngikk fredag en avtale om å kjøpe sin nordiske distributør og nettverksoperatør Xplora Mobile AS for en selskapsverdi på 226,8 millioner kroner. Kjøpet gjennomføres delvis i kontanter og delvis ved utstedelse av nye aksjer. Aksjen steg kraftig i morgentimene, men falt tilbake til en oppgang på 0,47 prosent.

Forsvarskjempen Kongsberg Gruppen har inngått en avtale med Lockhead Martin som innebærer at selskapet skal levere deler til programmet rundt kampflyet F-35. Kongsberg Gruppens aksje vokste etter nyheten kom, og endte opp 5,25 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Knapp oppgang i ukeslutten på Oslo Børs

 2. Golden Ocean fortsatte oppturen på positiv Oslo Børs

 3. Oslo Børs opp til tross for oljeprisfall

 4. Oljeprisfall tynget Oslo Børs

 5. Fredriksen-rederi klatret 10 prosent på negativ Oslo Børs