Venter milliardresultat for norsk riggyndling: – I en særstilling

Mens riggkrisen herjer med mange av konkurrentene, ventes det norske riggselskapet Odfjell Drilling å legge frem sterke tall for fjorårets tre siste måneder.

På bildet er Odfjell Drilling-sjef Simen Lieungh. Riggselskapet han leder har en markedsverdi på rundt 4,7 milliarder kroner.
Publisert: Publisert:

Helene Odfjell-kontrollerte Odfjell Drilling har siden våren i fjor steget over 200 prosent på Oslo Børs.

Børshoppet har skjedd i takt med at riggselskapet har tatt innersvingen på konkurrentene sine og vunnet flere viktige kontrakter – blant annet fra selskaper som Equinor og Lundin.

Situasjonen har fått analytikerkorpset til å snu fullstendig i synet på riggaksjen, med kjøpsanbefalinger fra nesten alle med dekning.

Samtidig herjer det en krise i riggbransjen, der konkurrenter dømmes nord og ned, blant annet på grunn av skyhøy gjeld og kommende restruktureringer hos flere av dem.

Skal i ilden torsdag

– Odfjell Drilling er i en særstilling i riggbransjen, med alle kontraktene som er blitt tildelt og ved at de har alle riggene sine i arbeid. Generelt er det de færreste som kan vise til noe sånt, sier analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux til E24.

Den positive utviklingen for Odfjell Drilling reflekteres i meglerhusenes forventninger til resultatene for fjorårets tre siste måneder, som legges frem torsdag morgen.

Analytikerne har regnet seg frem til at Odfjell Drilling vil presentere et driftsresultat på 120 millioner dollar og et resultat før skatt på 103 millioner dollar, ifølge Infront TDN Direkt.

Det tilsvarer like i overkant av en milliard kroner og 871 millioner kroner basert på dagens valutakurs.

På samme tid året før var resultatene henholdsvis 42 millioner dollar og 11 millioner dollar.

Olsvik påpeker samtidig at regnskapet for fjerde kvartal påvirkes positivt av at hele Total-kontrakten til riggen «Deepsea Stavanger» bokføres i fjerde kvartal, ettersom arbeidet ble avsluttet tidligere enn ventet.

– Men det er et bra kvartal, konkluderer rigganalytikeren.

«Deepsea Yantai» sikret tidligere i år mer arbeid.
Les også

Intervju med Odfjell Drilling-sjefen fra i fjor: – Ligger godt an til utbytte

Krise etter krise

Den gjeldstyngede riggbransjen hadde fortsatt ikke hentet seg inn etter oljesmellen i 2014 da coronakrisen inntraff. Nå er det for mange rigger i markedet og gjelden i flere selskaper er massiv.

Derfor er det ventet omfattende restruktureringer for selskapene som borer etter olje.

Odfjell Drilling driver med rigger for røffe værforhold, såkalt «harsh environment»-rigger. Det fremheves gjerne at selskapene innenfor dette segmentet er mer attraktivt priset på børs. Samt at det ventes flest restruktureringer for dem som driver med rigger tilpasset rolige farvann.

Selskapet er også den foretrukne partneren til oljeselskapene i Nordsjøen, spesielt på den norske delen.

– Norsk sokkel viste seg å være et marked som ble vesentlig bedre enn resten av verden. Her holdt riggmarkedet seg relativt bra og Odfjell tok sin andel og vel så det av de nye kontraktene som ble gitt ut. Dermed sikret de «backlog» i mange år fremover, sier Olsvik i Kepler Cheuvreux.

Selskapets ordrereserve var på 2,6 milliarder dollar ved utgangen av tredje kvartal, hvorav 1,4 milliarder er faste kontrakter.

Publisert: