USAs sentralbank venter høyere vekst

USAs sentralbank Federal Reserve vil fortsatt holde renten uendret ut 2023, og opprettholder støttekjøpene av rentepapirer. Vekstutsiktene jekkes kraftig opp.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Federal Reserve (Fed) presenterer onsdag en fersk rentebeslutning og utsikter for økonomien.

Renten holdes som ventet uendret i intervallet 0–0,25 prosent. Støttekjøpene av ulike rentepapirer opprettholdes på totalt 120 milliarder dollar i måneden.

Disse kjøpene er ment å bidra til å sikre at husholdninger og selskaper fortsatt skal kunne låne penger.

– Det var ventet at de ikke skulle gjøre noen endring hverken på renteutsiktene fremover eller på støttekjøpene, sier Knut Magnussen i DNB Markets til E24.

De fleste av de 18 rentesetterne ser fortsatt for seg at renten ikke heves før etter 2023, men antallet som venter en første renteheving i 2022 eller 2023 har økt fra fem til syv siden forrige møte, ifølge Wall Street Journal.

På en pressekonferanse etter rentemøtet fikk sentralbanksjef Jerome Powell spørsmål om utsiktene. Han understreket da at det er vanskelig å spå om rentene så langt frem i tid.

– Utsiktene for økonomien om to eller tre år er svært usikre. Jeg ville ikke fokusere for mye på renteutsiktene om så lang tid, sier Powell.

Børsene stiger

Før rentebeslutningen onsdag var den brede S&P500-indeksen og Nasdaq-indeksen begge ned for dagen, mens Dow Jones-indeksen var svakt opp.

Litt etter klokken 20 er alle de tre indeksene solid i pluss for dagen. Aksjer som kjemikalieselskapet Dow, maskinleverandøren Caterpillar og flyselskapet Boeing leder an i oppgangen på Dow Jones-indeksen.

Oppgangen kom etter at Powell holdt renten i ro og justerte opp vekstanslagene for USAs økonomi. I i tillegg antydet han at han «i de kommende dagene» vil kunngjøre noe knyttet til bankers kapitaldekning (supplementary leverage ratio, eller SLR).

Det kan potensielt bety en forlengelse av et unntak fra mai i fjor som skal styrke bankenes evne til å låne ut penger. Dette unntaket utløper etter planen 31. mars i år.

Unntaket tillater banker å unnta blant annet statsobligasjoner fra beregningen av kapitaldekningen, noe som skal gjøre dem i stand til å låne ut mer.

Les også

Spår kraftig gjeldsvekst i USA: Gjeld på to ganger BNP i 2051

Bedre utsikter for økonomien

På pressekonferansen sier Powell blant annet at den økonomiske situasjonen fortsatt vil avhenge av utviklingen i spredningen av coronaviruset, men at det ser lysere ut.

– Økonomien har tatt seg opp raskere enn ventet, sier Powell.

Fed har derfor justert opp sine utsikter for veksten i amerikansk økonomi.

– Banken løfter ganske betydelig på anslagene for veksten i år, til 6,5 prosent i år og 3,3 prosent til neste år, sier Magnussen.

I desember ventet sentralbanken en vekst på 4,4 prosent i år og 3,2 prosent neste år.

Venter høyere prisvekst

– De tror også at kjerneinflasjonen skal stige med 2,2 prosent i år, som er opp fra et anslag på 1,8 prosent tidligere. Det betyr at de tror økonomien vil bedre seg, sier Magnussen.

Powell understreker at selv om inflasjonen en periode kan bli liggende over målet om prisvekst på to prosent, så tror han det vil være forbigående.

537.000 amerikanere er så langt døde i pandemien. Samtidig har vaksineringen skutt fart, og nesten 12 prosent av befolkningen er nå fullvaksinert, ifølge VGs oversikt.

Trolig vil USAs økonomi også få solid drahjelp av statlig stimulanse. Den amerikanske staten satte denne uken i gang med å dele ut flere tusen milliarder kroner i direkte coronastøtte til befolkningen.

OECD venter at USAs økonomi vil vokse med 6,5 prosent i år. Bloomberg har samlet inn anslag fra analytikere som i snitt antar en vekst på 5,5 prosent i år og fire prosent i 2022.

Les også

OECD venter betydelig høyere økonomisk vekst i år

Ser etter signaler

Etter coronakrisen har en rekke sentralbanker satt renten kraftig ned for å stimulere økonomien, inkludert både Federal Reserve og vår egen Norges Bank.

Markedene speider etter signaler om hva som vil skje med renten og støttekjøpene av rentepapirer når coronakrisen ebber ut. Så langt har det vært få signaler om at noen rentehevinger er på trappene med det første.

Etter pressekonferansen sier Magnussen at Fed-sjefen ikke har endret tone siden sist rentemøte.

– Han holder fast ved det budskapet og den guidingen han har hatt en stund. Før det blir snakk om å heve renten så må inflasjonen opp, og den må også ligge over målet i en tid. Den oppgangen som kommer i år, den tror Fed er midlertidig, sier Magnussen.

Den viktige renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid er tredoblet fra bunnivået på 0,5 prosent i fjor, men ligger fortsatt lavt sammenlignet med nivået de siste ti årene.

Magnussen håpet på forhånd at Powell ville si noe om oppgangen i rentene på amerikanske statsobligasjoner med lang løpetid.

– Han fikk et spørsmål konkret på det, men da sier han som han pleier at de ikke bare ser på én enkelt rente, men de ser på de finansielle forholdene, som volatilitet i aksjemarkeder og spreader i rentemarkedene. Disse forholdene er inntil videre gode og støtter opp under veksten i økonomien, sier Magnussen.

Les også

Biden: – Folk får en reell sjanse

Har betalt ut 2.000 mrd.

Samme dag som rentemøtet melder USAs finansdepartement at landets myndigheter har delt ut coronastøtte til befolkningen for hele 242 milliarder dollar (2.000 milliarder kroner) denne uken.

Dette er fordelt på 90 millioner utbetalinger, og kommer som følge av at Kongressen nylig vedtok en stimulansepakke på totalt 1.900 milliarder dollar.

Kongressens budsjettkontor CBO venter at USAs gjeld vil stige betydelig i tiårene fremover, blant annet som følge av aldrende befolkning og underfinansierte stønadsordninger. Det gjør landet sårbart for eventuelle renteøkninger.

Den viktige renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid ligger onsdag på 1,66 prosent, etter å ha vært nede i 0,5 prosent i kjølvannet av coronakrisen og nedstengningene i fjor.

De siste ti årene har renten på «tiåringen» stort sett variert mellom 1,5 og tre prosent. En stigende rente på statsobligasjoner vil normalt gjøre disse mer attraktive for investorer, mens aksjer som er antatt å ha større risiko kan bli mindre attraktive.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler nullrente ut 2023

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Statsobligasjoner
 3. Jerome Powell
 4. Coronaviruset
 5. Rentemøte
 6. Federal Reserve
 7. Rente

Flere artikler

 1. USAs sentralbank holder rentemøte etter markedsuro: – Den største testen for Powell så langt

 2. USAs sentralbank holder renten uendret

 3. USAs sentralbank holder rentemøte: – Et av de mest interessante på lenge

 4. USA hever renten og varsler kraftig videre renteoppgang

 5. USA vurderer å avslutte krisetiltak tidligere enn ventet