SBB selger alle aksjene sine i Entra – stopper noteringsplanen på Oslo Børs

SBB har solgt alle aksjene sine for 3,1 milliarder kroner, og dropper planene om Oslo Børs-notering. Castellum kjøper opp tilsvarende andel, og eier nå 18,2 prosent av Entra.

  • Ine Brunborg
  • Lage Bøhren
Publisert:

Castellum har kjøpt i overkant av 14,94 millioner aksjer i eiendomsselskapet Entra, og eier nå 18,2 prosent av selskapet, ifølge en børsmelding.

Samme dag har svenske Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) solgt tilsvarende andel i selskapet, og eier dermed ingen aksjer i Entra.

Salget ble gjort for 210 kroner per aksje, tilsvarende 3,14 milliarder kroner.

SBB melder samme dag at de stanser planene om en sekundærnotering på Oslo Børs.

– Med dette salget satte vi en stopper for SBBs interesse for Entra, og jeg må si at resultatet ikke er det vi først ventet, sier SBB-sjef Ilija Batljan i en uttalelse.

– Imidlertid føles det bra at vi kan oppnå noe avkastning selv på avtaler som ikke går vår vei, og salget gir oss ytterligere muligheter for å fokusere på boliger og eldreomsorgsboliger, fortsetter han.

Ifølge SBB representerer salget omtrent 10 prosent avkastning siden oppkjøpet, tilsvarende en årlig avkastning på 20 prosent.

I fjor høst la SBB inn sitt bud på norske Entra. Den gang var Castellum i fusjonsforhandlinger med selskapet.

I ettertid har også et tredje svensk eiendomsselskap, Balder, gradvis kjøpt seg opp til en eierandel på 32,7 prosent i Entra, ifølge førstnevntes rapport for første kvartal.

– En interessant og langsiktig investering

– Vi grep muligheten til å kjøpe disse aksjene, og budskapet er det samme som da vi kjøpte oss inn i Entra for første gang i fjor. Vi ser helt enkelt på dette som interessant og langsiktig investering, sier Castelllum-sjef Henrik Saxborn til E24.

Han vil ikke kommentere om det var SBB eller Castellum som tok den innledende kontakten.

Konkurrenten Balder har kjøpt seg opp til å bli største aksjonær i Entra med 32,7 prosent av aksjene, rett under grensen for negativ kontroll på 33,3 prosent.

– Hvor interessant er det for dere å bli sittende som minoritetseier i et selskap som domineres av Balder?

– Vi er mer opptatt av at vi ønsker en langsiktig eksponering mot det norske markedet, sier Saxborn.

– Ønsker dere å kjøpe dere videre opp?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Castellum-sjefen.

Svenskene kommer

Mens SBB for lengst har gitt opp kampen om Entra, har selskapet fortsatt å være aktiv på det norske markedet de siste månedene.

I slutten av mai sprakk nyheten om at SBB kjøper seg inn i den norske boligutvikleren Solon Eiendom, og at de to etablerer et boligsamarbeid i det svenske markedet.

I slutten av forrige uke annonserte SBB at det vil selge offentlige kontorer og eiendommer i Norge for nær 1,2 milliarder kroner.

Balder har på sin side økt eksponeringen ytterligere mot det norske markedet gjennom kjøpet av Asset Buyout Partners fra Hitecvision for ni milliarder kroner.

Asset Buyout Partners eier landets største og viktigste baser for oljesektoren og maritime næringer.

Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Pangea Property Partners, uttalte til E24 nylig at han tror svenskeraidene i norsk eiendom vil fortsette.

– De har lyst til å vokse, og det er veldig dyrt å kjøpe eiendommer i Sverige. Det er stor konkurranse. Når man er så store som disse selskapene, vil man ofte kjøpe hele eiendomsselskaper, sa Söderlundh blant annet.

Les også

Spår flere eiendomsjafs: – De svenske selskapene er på oppkjøpsjakt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. SBB
  2. Entra

Flere artikler

  1. Analytikere: Svensker kjøper boliger på billigsalg i Norge

  2. Spår flere eiendomsjafs: – De svenske selskapene er på oppkjøpsjakt

  3. Folketrygdfondet selger seg ut av Entra for 4,5 milliarder kroner

  4. Balder varsler pliktig bud på Entra - blir på minst 36,9 mrd.

  5. Staten var tidlig ute med Entra-salg – kunne fått 615 mill. mer for aksjene