Prislappen på Horisont Energi tredoblet første handelsdag

Den grønne nykommerens kurshopp første dag på børs er blant tidenes største, ifølge investeringsdirektør Robert Næss. Gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen fikk papirgevinst på 225 millioner.

Gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen er også største eier, styremedlem og sjef i Horisont Energi.

Horisont Energi
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Horisont Energi tok sats fra start på den første handelsdagen på markedsplassen Euronext Growth.

Investorenes appetitt mer enn femdoblet kursen til 100 kroner da handelen åpnet onsdag, før den falt tilbake til 63 kroner.

Oppgangen endte på over 230 prosent første handelsdag.

Kurshoppet første dag er blant tidenes største, ifølge investeringsdirektør Robert Næss, som har regnet på avkastningen første handelsdag for nye selskaper på børs.

– Jeg synes det er helt sykt, sier Næss, som har vært en uttalt skeptiker til prisgaloppen på mange nye selskaper på børsen.

Les også

Mølsæter klar for å være med på noteringsrushet: – Mange spennende muligheter

Tredoblet verdi

Prislappen på Stavanger-selskapet har skutt fart på veien mot børs.

 • Mellom jul og nyttår hentet selskapet inn 150 millioner kroner fra investorene til en kurs på 19 kroner. Det priset selskapet til 300 millioner.
 • I dag setter investorene på børsen en verdi nær en milliard kroner på Horisont – tilsvarende mer enn en tredobling.

Oppgangen føyer seg inn i rekken av selskaper som har steget voldsomt når de kommer på børs, ikke minst nye selskaper som driver med hydrogen, vindkraft og innen andre grønne områder.

– Det inngår i et mønster med mange selskaper på Oslo Børs og internasjonalt som får høy prising, sier Næss.

– Det kan være at noen av disse selskapene får det til, men de fleste vil ikke det når det er så lett å få penger i markedet som det har vært det siste halvannet året, mener han.

Les på E24+

Når markedet tror Spetalens to grønne investeringer har nær 16-doblet seg, kan vi snakke eufori

AKSJEEKSPERT: Robert Næss i Nordea.

Eivind Senneset

Gründer-gevinst på 225 mill.

Oppturen gir store papirgevinster for flere investorer.

Før børsnoteringen hentet Horisont Energi 150 millioner kroner fra blant annet Øystein Stray Spetalen-kontrollerte Saga Pure, Spetalens private selskap Tycoon Industrier, KLP og fondet QVT.

Gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen er største eier med en andel på 33 prosent – en aksjepost som gir ham en urealisert gevinst på 225 millioner første handelsdag.

– Det er en veldig god mottagelse i markedet. Vi har en spennende forretningsplan og forretningsområder med en lys fremtid. Planene vi har presentert for markedet kan gi en veldig god inntjening, sier Eidesen.

– Vi har hatt en fornuftig, forsiktig prising i emisjonen. Så forventet vi det ville kunne medføre kursoppgang, som vi her ser. Oppgangen er innenfor det vi har hatt som estimat for verdien av selskapet, sier han videre.

Les på E24+

Aksjeforumene som gir den beste innsikten

Skal utvikle ammoniakkfabrikk i Finnmark

Horisont Energi markedsfører seg med å ha utviklet en «innovativ verdikjede for blå ammoniakk», som innebærer fangst og lagring av CO₂ som oppstår under produksjonsprosessen.

Rett før jul meldte selskapet at det hadde inngått en intensjonsavtale om utvikling av en fullskala, karbonnøytral ammoniakkfabrikk i Finnmark i samarbeid med Equinor.

Ifølge Eidesen er det planlagte kapitalbehovet på rundt 300 millioner kroner i perioden frem til investeringsbeslutningen på det første prosjektet – ammoniakkfabrikken i Finnmark.

– Prosjektet er i gang. Det jobber vi med. Der vil det være behov for noe mer egenkapital ved tidspunktet for investeringsbeslutningen.

Fra oppstart i august 2019 var det investert 20 millioner kroner i selskapet, før kapitalinnhentingen på 150 millioner, ifølge Eidesen.

– Vi er veldig godt fornøyd med responsen, og synes det er kjekt at det er god interesse for selskapet blant investorene. Vi setter stor pris på interessen vi har fått, sier Eidesen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Robert Næss

Flere artikler

 1. Spetalen og KLP satser på karbonfangst

 2. Oslo Børs stengte ned - grønne aksjer tynget

 3. Solid gevinst for kjendisinvestorer etter børsnotering

 4. Annonsørinnhold

 5. Spetalen med short-smell på 30 millioner i grønn aksje

 6. Euronext Growth i fritt fall – syv aksjer falt over ti prosent