Nasdaq-rekyl – indeksen kan unngå verste desembermåned i historien

De tre toneangivende indeksene på Wall Street er inne i en siste krampetrekning før nyåret. Nasdaq-indeksen klatret godt over 2,5 prosent.

Aksjemegler i full sving på gulvet på New York Stock Exchange denne romjulstorsdagen, som kunne skilte med oppgang for alle de tre toneangivende indeksene.
Publisert:

Årets nest siste handelsdag begynner med oppgang på Wall Street, og etter over en times handel var oppgangen markant.

Slik fortsatte det til stengetid for de toneangivende indeksene:

  • Samleindeksen S&P 500 endte opp 1,74 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq er opp 2,59 prosent
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen er opp 1,05 prosent
Les på E24+

Ukens Investtech: Tre aksjekjøp basert på psykologi og statistikk

De to tidligere handelsdagene denne uken har for det meste vært preget av nedgang. Onsdag endte alle de tre nøkkelindeksene ned mer enn én prosent.

Men nå er indeksene inne i en aller siste krampetrekning før nyåret.

Venter ytterligere volatilitet inn i det nye året

Likevel er de på vei mot sine verste år siden finanskriseåret 2008, ifølge CNBC. S&P 500 er ned 20 prosent siden nyttår, mens Nasdaq er ned rundt 34 prosent. Dow Jones er ned rundt 9 prosent.

– Vi vil ha ytterligere volatilitet inn i det nye året med mye usikkerhet om hvorvidt en myk landing er mulig, sier Louis Navellier i investeringsfirmaet Navellier & Associates, ifølge CNBC.

Og om ikke en myk landing er mulig, lurer Navellier på hvor brast den amerikanske sentralbanken vil stå i sine beslutninger om man velter inn i en «alvorlig resesjon».

Investorene venter at en økonomisk resesjon skal materialisere seg tidlig i 2023, ifølge sjefstrateg Sam Stovall hos CFRA Research.

– Alvorlighetsgraden av resesjonen gjenstår å se. Vi venter at den blir mild, sier Stovall til CNBC.

Kan unngå verste desembermåneden

Året som har gått har vært spesielt brutalt for teknologiaksjene. Lenge siktet Nasdaq-indeksen seg inn mot sin verste desembermåned noensinne, men med dagens opptur kan den skjebnen være mulig å unngå.

Etter onsdagens fall kunne indeksen skilte med et fall på 11 prosent så langt i desember. Indeksen styrte da mot sin verste desember siden indeksen ble til. i 1971, ifølge Bloomberg.

Etter å ha klatret 2,6 prosent torsdag, tikker den imidlertid heller mot den verste desembermåneden siden 2018.

Men det er enda en handelsdag igjen av året, så det er for tidlig å slå fast.

Faller indeksen 1,1 prosent fredag, vil indeksen avslutte måneden med det verste desemberfallet i historien, ifølge Bloomberg.

Markedsstrateg i Miller Tabak + Co, Matt Maley, mener dagens teknologiopptur er kortvarig.

– Aksjer som Tesla til Microsoft og Apple er ganske oversolgt på teknisk grunnlag. Min største bekymring er at avkastningen sannsynligvis vil holde seg høy og at Fed ikke er ferdig med å heve renten, og at denne gruppen aksjer kan falle enda mer, sier han til Bloomberg.

Tesla hentet inn romjulsfallet

Tesla har slitt tungt på børs både i desember og i 2022 som helhet, men torsdag styrer elbilprodusenten mot andre dag på rad med oppgang.

Aksjen endte opp 8,08 prosent, til en kurs på 121,81 dollar.

Den hadde en kort periode hentet inn romjulsfallet som utspilte seg første åpningsdag på Wall Street, men har nå falt ned igjen fra disse nivåene. Lille julaften, som var siste handelsdag før jul, var kursen på 123,15 dollar.

Tesla styrer likevel mot et børsfall på rundt 36 prosent i desember, og en nedgang på nesten 66 prosent for året.

Les også

Musk ber Tesla-ansatte jobbe frivillig etter aksjeras

Elon Musk har sendt ut en e-post til Tesla-ansatte etter de siste dagers børsras, hvor han ber dem om å ikke bekymre seg for «galskapet i aksjemarkedene».

Han ber dem også om å jobbe frivillig.

– Trå til for fullt de neste få dagene, og still frivillig opp for å hjelpe, hvis det er mulig. Det kommer til å utgjøre en reell forskjell, skriver Musk i e-posten.

Et annet selskap som har klatret jevnt og trutt, etter et fire dagers langt fall, er Apple. Aksjen er opp 2,69 prosent like etter klokken 19.

Teknologigiganten har hatt produksjonsproblemer etter en større smittebølge i Kina.

Økning i trygdesøknader

Før børsåpning kom det nye amerikanske arbeidsmarkedstall. Disse pekes på som en av grunnene til oppgangen på Wall Street torsdag.

Antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd (jobless claims) var 225.000 personer i forrige uke. Det er 9000 flere søkere enn uken før, og akkurat som analytikerne hadde ventet, ifølge Bloomberg.

Tallet på såkalte kontinuerlig søkere (continuing claims), som viser hvor mange som søker ledighetstrygd, økte til 1,71 millioner personer. Det er en økning på 41.000 søkere, som var mer enn ventet. Det er også det høyeste nivået siden tidlig februar i år.

Jobbtallene følges av markedet, blant annet på grunn av det stramme arbeidsmarkedet i USA.

Lav ledighet og høy lønnsvekst er en av faktorene som ligger bak rentehevingene til sentralbanken, sammen med den kraftige prisveksten.

Publisert:
Gå til e24.no