Forsiktig nedgang på Oslo Børs - XXL falt kraftig

Oslo Børs endte med nedgang etter ny rentehevning fra Norges Bank. XXL-aksjen ble sendt rett ned på Børsen etter en ny analyse fra Sparebank 1 Markets.

Publisert:

Styringsrenten skal opp, og nesten helt sikkert ytterligere opp mot sommeren. Det kommer frem i en pressemelding fra Norges Bank klokken 10, som venter en rentetopp på omtrent 3,5 prosent i sommer. Dette er et halvt prosent høyere enn rentetoppen som ble signalisert i desember.

Oslo Børs falt fra start torsdag, og fortsatte nedgangen utover dagen.

Ved stengetid endte Hovedindeksen på Oslo Børs med en nedgang på 0,15 prosent.

Les på E24+

Norges Bank sliter i motbakke

Slik gikk det med noen av de mest omsatte aksjene:

  • Equinor falt 0,85 prosent.
  • Aker BP endte ned 0,2 prosent.
  • PGS steg 5,73 prosent.
  • DNB falt 2,06 prosent.
  • Mowi endte opp 0,3 prosent.
  • Frontline falt 0,32 prosent.

På samme tid handles et fat nordsjøolje (brent spot) for 77,2 dollar. Det er en oppgang på drøye to prosent siden midnatt.

Følger i Feds fotspor

Rekordsvak krone og fortsatt høy inflasjon talte for en ny renteheving fra Norges Bank.

Samtidig har uroen i banksektoren den siste tiden senket det ventede rentenivået i både USA og eurosonen. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache valgte imidlertid samme medisin som USA.

Federal Reserve (Fed) hevet renten nok en gang onsdag, til tross for markedsuro og signaliserte at den vil fortsette i samme takt som fra forrige møte. Det nye rentenivået ligger i intervallet 4,75 til 5 prosent.

I forkant var det knyttet stor spenning til hva den amerikanske sentralbanken ville gjøre, etter at bankuroligheter har rammet de globale finansmarkedene.

En stram arbeidsmarkedssituasjon og høy inflasjon har tidligere støttet et høyere rentenivå, mens usikkerheten i markedet har ført til at forventningene om renteøkning har svingt betydelig.

Les også

Dette betyr rentehevingen for lommeboken din: – En hard medisin

XXL falt kraftig etter ny analyse

XXL-aksjen ble sendt rett ned på Oslo Børs etter en ny analyse fra Sparebank 1 Markets, som tror den pressede sportskjeden trenger opp mot en milliard i friske penger.

Der argumenterer meglerhuset for at XXL trenger å hente et sted mellom 500 millioner og 1 milliard kroner i egenkapital, og ser få argumenter for hvorfor investorer skal legge penger på bordet, skriver TDN Direkt.

Les også

Meglerhus ser stort kapitalbehov for XXL: Aksjen faller kraftig

Sparebank 1 Markets nedjusterer kursmålet på XXL til 1,0 krone pr aksje, fra tidligere 2,0 kroner, og gjentar en salgsanbefaling.

«Markedet vil forbli utfordrende, og XXL står foran en operasjonell og strategisk endring som vil ta tid, og som vi ikke har sett særlig med resultater fra ennå. Selskapet har satt i gang et aggressivt brannsalg for å generere kontanter for å møte kortsiktige likviditetsbetingelser», skriver Sparebank 1 Markets.

Samtidig nedjusterer også Arctic Securities sitt kursmål til 2,5 kroner pr aksje, fra tidligere 3,0 kroner, og gjentar også en salgsanbefaling. Det kommer frem i oppdateringer fra meglerhusene.

XXL-aksjen falt 14,93 prosent torsdag.

Lønnsfest

Både Orkla og Equinor har kommet med sine årsrapporter i morgentimene.

Der kom det frem at Equinors toppsjef Anders Opedal tjente til sammen 19,6 millioner norske kroner i fjor.

Orkla-sjef Nils Selte fikk åtte millioner kroner for ni måneders arbeid i fjor. Konsernet Orkla hadde inntekter på 57,9 milliarder kroner i fjor, en økning fra 50,2 milliarder året før.

Årsresultatet endte med et overskudd på 5,2 milliarder kroner, opp fra 4,9 milliarder i 2021.

Det gir en resultatmargin på nesten 9 prosent i fjor, så vidt ned fra året før. Aksjen faller 0,19 prosent.

Dropper emisjon

Havvindserviceselskapet Edda Wind dropper planene om en ekstra emisjon, ifølge en børsmelding onsdag kveld.

Selskapets aksjekurs har over en lengre periode vært handlet for under tegningskursen, som er grunnen til at emisjonen droppes.

Tidligere denne måneden hentet Edda Wind 1,2 milliarder kroner i en rettet emisjon.

Blandet på Europeiske børser

Også i Europa var det nedgang torsdag formiddag, med vinden har snudd flere steder utover ettermiddagen.

Rett etter klokken 16.30 faller London-børsen 0,54 prosent. Torsdag hevet den britiske sentralbanken renten med 0,50 prosentpoeng i et forsøk på å få kontroll på den høye prisveksten i landet.

Styringsrenten ligger nå på 4,25 prosent, opp fra tidligere 4,0 prosent. Det er den høyeste renten landet har hatt siden oktober 2008 under finanskrisen, ifølge The Guardian.

Børsene i Frankfurt og Paris opp ned henholdsvis 0,03 og 0,15 prosent.

I Asia og Stillehavsområdet var det blandet på de toneangivende indeksene i morgentimene.

Wall Street åpnet derimot torsdagen med markant oppgang.

Les også

Euronav-dramaet: John Fredriksen valgt inn i styret

Publisert:

Her kan du lese mer om