Powell sendte Asia-børsene ned

Kinesiske myndigheter avkrefter ryktene om en mindre restriktiv coronapolitikk, og Fed vil ha renten enda høyere. Dermed er et todagers rally for kinesiske aksjer over.

Det går nedover for kinesiske aksjer torsdag. På bildet ser man Hongkongs finansielle distrikt i bakgrunnen.
Publisert:

Onsdag kveld hevet den amerikanske sentralbanken renten med 0,75 prosentpoeng, og Jerome Powell signaliserte at renten skulle enda høyere enn tidligere antatt. Det smitter over på børsene i Asia og Stillehavsområdet torsdag morgen.

Slik ser det ut like før klokken 05.30 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo er flat
  • Hang Seng i Hongkong faller 2,8 prosent
  • Shanghai Composite faller 0,6 prosent
  • Kospi i Seoul faller 0,5 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore faller 1,2 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 1,8 prosent

– Dette var en skikkelig «reality check» for markedene. Investorene håpet at begynnelsen på slutten på innstrammingen var nær, men de kan ikke konkludere med det nå, sa Anastasia Amoroso, sjefstrateg for investeringer i iCapital, til Bloomberg.

– Et market som er helt på tærme

De amerikanske aksjemarkedene ble også preget av Powells uttalelser, og endte med et kraftig fall onsdag kveld. Teknologitunge Nasdaq ledet an nedgangen med et fall på 3,36 prosent.

– Du har med et marked å gjøre som er helt på tærne etter enhver minste lille ting som de kan tolke i den retning at dette snart er ferdig og at rentene skal ned. Nå sier Powell at vi skal gå litt saktere frem, kanskje, det skal vi diskutere videre i desember. Men vi skal lenger opp, sa sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets, til E24.

Etter gårsdagens renteøkningen ligger renteintervallet i USA på 3,75 – 4,0 prosent. Det er det høyeste siden tidlig i 2008.

Kinesiske myndigheter avkrefter åpningsrykter

Et mystisk skjermbilde delt i sosiale medier førte til et todagers rally for kinesiske aksjer, tirsdag og onsdag denne uken.

Skjermbildet viser fire avsnitt om hvordan Kina planlegger å gjenåpne samfunnet og dermed lette på de strenge coronarestriksjonene som landet har innført. Ingen vet hvem som har skrevet lappen, når den er skrevet, eller om det i det hele tatt er sant det som står der.

Likevel tok investorene innlegget som god fisk, spesielt etter at fremtredende Hongkong-baserte økonomen Hong Hao delte den i sosiale medier, ifølge Bloomberg.

Børsrallyen hadde ifølge Bloombergs estimater en verdi på 450 milliarder dollar.

Torsdag avkreftet derimot kinesiske myndigheter ryktene – landets strenge nulltoleranse for corona skal fortsatt være Kinas strategi for å bekjempe pandemien.

Dermed forsvant investorenes optimisme om et mer åpent samfunn. Kinesiske gjenåpningsaksjer falt, med restaurant- og flyaksjer i spissen.

Og pandemien er ikke over i landet. Onsdag rapporterte Kina 3,133 nye coronatilfeller, som er det meste på over to måneder.

Publisert:

Her kan du lese mer om