Analytiker varsler kraftig verdifall i rigg: – Et historisk lavt nivå

Analyseselskapet Vessels Value mener verdiene skraper bunnen i riggmarkedet. Men 2020 kan bli et bedre år, tror analytiker.

NEDTUR: Verdiene i riggbransjen er fortsatt på vei ned, ifølge Vessels Value. Her en boreplattform som skal skrotes tilbake i 2017.

SCOTT HEPPELL / AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Riggverdiene har falt kraftig i kjølvannet av oljekrisen. To riggsalg de siste ukene viser at verdiene fortsatt er under press, ifølge Vessels Value.

– Dette er et salg på et historisk lavt nivå, sier offshoreanalytiker Robert Day i analyseselskapet.

 • Ifølge Vessels Values database ble den oppjekkbare riggen «Dynamic Vision» fra 2013 solgt for 56 millioner dollar. Den samme riggen kunne oppnådd en betydelig høyere pris på 80 millioner dollar for kun seks måneder siden, tror Day.
 • Verdifallet har vært enda større over tid, viser analyseselskapets verdsettelsesmodell. Den indikerer at en borerigg med tilsvarende spesifikasjoner og alder var verdt 229 millioner dollar på toppen i mars 2008.
 • Modellen viser at en slik enhet nå er verdt rekordlave 65,9 millioner dollar, ett verdifall på 71 prosent fra toppen, og litt høyere enn den faktiske prisen i salget.
Les på E24+

X-faktoren i oljemarkedet: Derfor kan den aggressive nykommeren møte veggen

Maersk Drilling har også solgt en av sine oppjekkbare rigger. Prisen på 38 millioner dollar resulterte i et tap på 34 millioner dollar.

Riggmarkedet kan i grove trekk deles opp i kategoriene boreskip, flyterigger og oppjekkbare rigger, der sistnevnte riggtype står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner.

– Ganske enkelt for mange rigger

– Det gjenstår å se om disse nye lave verdiene er her for å bli eller om de er et resultat av ubalanse på kort sikt mellom tilbud og etterspørsel, skriver Day i en e-post til E24.

– Det er ganske enkelt for mange rigger og ikke nok etterspørsel etter oljeleting og prosjekter, mener han.

Les også

Trøims riggselskap tapte 700 millioner

Riggbransjen sliter fortsatt med etterdønningene etter oljekrisen i 2014.

Oljeselskapene strupet investeringene, hvilket etterlot et riggmarked med overkapasitet og selskaper med høy gjeld.

Markedet har de siste årene vært i bedring, men oppgangen har skjedd mye saktere enn håpet selv om enkelte segmenter har hatt en bedre utvikling.

For mange av de børsnoterte riggselskapene har skuffelsen gitt nye runder med kraftige aksjefall, og flere analytikere spår at den virkelige snuoperasjonen lar vente på seg.

Ser lyspunkt

Analytikere har pekt på lyspunkter i riggmarkedet, deriblant i anbudsaktiviteten.

Day ser også positive tegn. Han peker på at 22 boreenheter har blitt sendt på skraphaugen i år, hvilket hjelper på markedsbalansen, i tillegg til at det ikke bestilles nye rigger.

– Hvis denne aktiviteten fortsetter gjennom 2020 bør markedet bli bedre, tror analytikeren.

Les også

Analytiker spår fortsatt tøffe tider: – Riggmarkedet ser utfordrende ut

Han mener oljeselskapene for tiden kan velge og vrake i markedet, slik at det kun er de beste riggene som får gode kontrakter.

De to mest kjente riggaktørene på Oslo Børs er John Fredriksens Seadrill og Tor Olav Trøims Borr Drilling, som begge har sett sine børsverdier falle mye i år.

Day tror imidlertid ikke de to selskapene vil rammes i særlig grad av det siste verdifallet i riggsektoren. Grunnen er at de har kjøpt sine rigger til gode priser og trolig ikke kommer til å selge, argumenterer han.

– Det er riggeierne som kjøpte fartøy på toppen i markedet i 2008 til 2010 som vil få problemer, ettersom fartøyene ikke bare var ekstremt dyre men krever også kostbare oppgraderinger ettersom tiden går.

Her kan du lese mer om

 1. Rigg
 2. Borr Drilling
 3. Seadrill
 4. Oljeindustrien
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Riggselskapene skal i resultatilden: – Det tjenes for lite penger, sier analytiker

 2. Trøims Borr Drilling verdt under milliarden: – Ikke mye mer cash igjen i sjappa

 3. Betalt innhold

  Oljeservice-aksjene som er rustet for børscomeback

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter flere sammenslåinger i riggbransjen

 6. Analyseselskap anslår kraftig verdifall i kriserammede riggselskaper