Teslas fremtid

Tesla-aksjen stenger over 900 dollar for første gang

Tesla-aksjen fortsetter sin kraftige akselerasjon på børsen, og har mer enn doblet seg i verdi så langt i 2020. Onsdag endte aksjen for første gang på over 900 dollar.

KRAFTIG OPPGANG: Tesla-aksjen har akselerert mye på børsen, og stenger for første gang på en verdi over 900 dollar. Ved nyttår var elbilprodusentens aksjer verdt 418 dollar per stykk.

Aly Song / Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

På Teslas første børsdag i juni 2010 ble aksjen priset til 17 dollar, før den steg til nær 24 dollar på slutten av dagen. Ti år senere er aksjen mangedoblet i verdi.

Onsdag stengte aksjen på sitt høyeste nivå noensinne på 917,42 dollar, ifølge tall fra Marketwatch.

Dagens oppgang kommer blant annet i kjølvannet av at analytikerne investeringsbanken Piper Sandler har satt et nytt kursmål 928 dollar, fra tidligere 729 dollar, ifølge Marketwatch. Dette er det mest optimistiske anslaget blant analytikerne på Wall Street, ifølge Bloomberg.

– Ved å kombinere økovennlighet med forrykende 0-60-akselerasjon og teknologi for det 21. århundret har Tesla tjuvkoblet menneskelig psykologi og gjort forbrukerne om til uforvarende klimakrigere, skriver Piper Sandler i et notat, ifølge Marketwatch.

Tidligere i uken var også Morgan Stanley og Sanford C. Bernstein ute og økte sine kursmål for Tesla-aksjen. Førstnevnte økte sitt kursmål fra 350 til 500 dollar, og nær doblet det mest optimistiske anslaget sitt til 1.200 dollar aksjen. Bernstein økte sitt kursmål på Tesla fra 325 til 730 dollar.

Tesla har nå en markedsverdi på 165 milliarder dollar, langt mer enn konkurrenter som produserer mange ganger så mange biler. Da Tesla passerte 100 milliarder dollar i verdi i januar, hadde selskapet også passert tyske Volkswagens børsverdi. Tesla leverte i fjor 367.500 biler globalt, mens Volkswagen leverer godt over 10 millioner biler i året.

Av de store bilprodusentene er det bare Toyota som er større enn Tesla, målt i markedsverdi.

Det har ikke manglet på verken positive eller negative utspill om Tesla-aksjen. Blant de mest optimistiske stemmene den siste tiden er investeringssjef Catherine Wood i Ark Invest, som tidligere denne måneden sa at aksjen kan stige til 7.000 dollar innen 2024, eller helt opp i 15.000 dollar i et enda mer positivt scenario.

Femdobling på syv måneder

Så sent som i juni i fjor var Tesla-aksjen nede i 178 dollar, det laveste nivået på tre år etter det som var selskapets verste start på børsåret noensinne, med en nedgang på over 40 prosent fra starten av året. Samme måned kuttet storbanken Goldman Sachs sitt kursmål på elbilprodusenten med over 20 prosent til 158 dollar.

Men tonen endret seg utover høsten. Tesla meldte i oktober om et overskudd for tredje kvartal, og en ny gigantfabrikk kom i produksjon i Shanghai mot slutten av året. Tesla har også planer om en stor fabrikk utenfor Berlin.

I desember passerte Tesla-aksjen for første gang 400 dollar. I 2020 har akselerasjonen bare tiltatt, og i januar passerte aksjen både 500 og 600 dollar. I februar har Tesla-aksjens verdi så langt passert både 700, 800 og nå 900 dollar. Dermed er verdien femdoblet siden fjorårets bunn i juni.

Les også

Tesla vil hente 18,5 milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Teslas fremtid
 2. Tesla
 3. Elbil
 4. Bernstein
 5. Morgan Stanley

Flere artikler

 1. Nå er Tesla større enn Volkswagen

 2. Investeringsselskap spår Tesla-aksjen i 7.000 dollar innen 2024

 3. Tesla-analyse før kvartalstall: Må produsere 2,5 millioner biler i året for å forsvare markedsverdien

 4. Annonsørinnhold

 5. 27 milliarder i tap for Tesla-shorterne på litt over ett år

 6. Robert Næss advarer mot Tesla-aksjen: – Fryktelig høyt priset