Nel-aksjen faller over 20 prosent etter eksplosjonen i Sandvika

Ingen har foreløpig kunnet si hvorfor hydrogenstasjonen i Sandvika eksploderte mandag. Da Oslo Børs åpnet trakk aksjemarkedet i håndbrekket og sendte aksjen rett i gulvet.

Mandag skjedde det en eksplosjon ved hydrogenstasjonen til Uno-X i Sandvika.
  • Marius Lorentzen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Etter eksplosjonen mandag holdt leverandøren Nel en telefonkonferanse tirsdag morgen, bare en time før Oslo Børs skulle åpne igjen etter pinsehelgen.

Selskapet kunne ikke si noe om årsaken til eksplosjonen, men varslet at de har valgt å midlertidig stenge 10 andre hydrogenstasjoner i Norge, Danmark og andre land.

Hendelsen i Sandvika sender rystelser inn i aksjemarkedet:

Da Oslo Børs åpnet falt Nel-aksjen hele 28 prosent etter et par minutter. Etter ytterligere noen minutter i handelen hadde aksjen stabilisert seg på rundt 5,80 kroner, tilsvarende en nedgang på 18 prosent.

Nel-aksjen er også den desidert mest omsatte aksjen fra start på Oslo Børs med en totalomsetning på 151 millioner kroner etter et kvarter.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpner opp snaue 0,5 prosent til 873 poeng tirsdag, godt hjulpet av en oppgang i oljeprisen på 0,5 prosent til 62,60 dollar per fat.

Etter Nel er det Equinor (opp 0,5 prosent), Telenor (opp 0,4 prosent), Hydro (opp 1,5 prosent), Aker BP (ned 0,6 prosent) og Mowi (opp 0,2 prosent) som er mest omsatt.

Les på E24+

Børskommentar: Det kan vise seg at eksplosjonen i Sandvika bare var en fartsdump for Nel

Hexagon-aksjen faller også

Aksjen til Hexagon er på sin side ned 4,7 prosent fra start. Selskapet leverer komposittanker for hydrogen til Nel og andre aktører.

– Hexagon Composites har på våre estimater for 2019 rundt fem prosent av sin topplinje relatert til hydrogenvirksomheten. Selskapet skal imidlertid ikke ha levert utstyr til stasjonen i Sandvika, og denne virksomheten er i første rekke rettet inn mot kjøretøysegmentet, skriver DNB Markets i en oppdatering tirsdag.

– Hvor på stasjonen var det eksplosjonen skjedde, i produksjonsanlegget, lagertanken eller fyllingsstasjonen?

– Det er for tidlig å spekulere i årsak og hva som har gått galt. Vår øverste prioritet er sikker drift av stasjonene vi har levert. Som en forholdsregel har vi satt ti andre stasjoner midlertidig i standbymodus i påvente av mer informasjon, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel Hydrogen.

Etter at selskapet ble informert om hendelsen 17:40 mandag ettermiddag mobiliserte selskapet sitt eget kriseteam:

– Vi fløy også inn to egne eksperter fra Danmark med chartret fly. De landet i Norge rundt klokken 04:00 tirsdag morgen og dro direkte til stasjonen på Kjørbo for å bistå myndighetene og starte de tekniske undersøkelsene, sier Løkke.

– Området er trygt nå og vi er veldig glade for at det ikke skal ha skjedd noen personskader, fortsetter han og takker også nødetatene for deres innsats.

Ekspert: – Svært overrasket

Nel-aksjen er en svært populær aksje og mange følger spent med selskapets utvikling.

Nel er verdens største produsent av elektrolysører og har de siste årene bygget seg opp som totalleverandør av systemer for produksjon, lagring og fylling av hydrogen.

Selskapet har en rekke prosjekter på gang for å rulle ut hydrogen som energikilder til både biler, lastebiler, busser og tog, i Europa, Asia og USA, og har inngått samarbeid med viktige aktører som Shell og amerikanske Nikola.

Sindre Østby Stub, rådgiver for hydrogen i Zero, sa til VG/E24 mandag at han var overrasket over hendelsen i Sandvika:

– Hydrogen er en av de mest eksplosive gassene vi har. Det er klart at det er alvorlig når en slik ulykke skjer. På den annen side har jeg aldri hørt om at ulykke som dette har skjedd tidligere. Jeg er svært overrasket, og det er derfor viktig at myndigheten nå finner ut av årsaken, sa Stub og la til:

– Hydrogen er lagret under svært høyt trykk. Men på grunn av at hydrogen er mye lettere enn luft vil enhver lekkasje og flamme gå rett til værs. Og ethvert slikt lager er jo designet med tanke på uønskede hendelser.

Hydrogenstasjonen til Uno-X var kjedens første og ble åpnet 22. november 2016. Utstyret er levert gjennom et samarbeidsselskap eid av Uno-X, Nel og Praxair.

I forbindelse med at stasjonen ble lansert uttalte Nel-sjef Løkke til E24 at den markerte to viktige milepæler: Det var det første prosjektet der Nel leverte en total systemløsning med produksjon og fylling av hydrogen på samme sted, og man tok i tillegg i bruk overskuddsenergi fra solcellene på nabobygget for å produsere hydrogen.

Les også

– Har stengt ti andre stasjoner

Les også

Alle stasjonene fra samarbeidsprosjektet med Uno-X og Nel stenges

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nel

Flere artikler

  1. Alle stasjonene fra samarbeidsprosjektet med Uno-X og Nel stenges

  2. – Har stengt ti andre stasjoner

  3. Betalt innhold

    Nel-aksjen faller kraftig etter hydrogeneksplosjon

  4. Politiet vil ikke spekulere på mulige årsaker før etterforskningen er ferdig

  5. Nel venter ekstraordinære kostnader