Medvind fra aksjer for Storebrands forvaltning: Økte kapitalen med 61 milliarder

Mer kapital under forvaltning bidrar til økte inntekter for Storebrand, som vokser kraftig på pensjon i Sverige. Konsernsjef Odd Arild Grefstad tror det svenske datterselskapet blir størst i sitt marked.

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand la frem kvartalstall som ble godt mottatt på Oslo Børs. Her ved en tidligere anledning.

Asgeir Aga Nilsen/E24
Publisert:

Tross uromomenter som handelskrig og brexit har aksjemarkedene steget mye i år, noe som gir medvind også for Storebrands kapitalforvaltning.

– Gode aksjemarkeder har løftet midler under forvaltning betraktelig gjennom året. Samtidig fører godt salg, som i Sverige, nye midler inn i konsernet, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad til E24.

Han presenterte finanskonsernets resultater for tredje kvartal onsdag, og på Oslo Børs blir Storebrand-aksjen sendt opp seks prosent etter tallslippet som viste en sterkere utvikling enn analytikerne hadde ventet.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

Forvaltningskapitalen opp 61 mrd.

Veksten i pensjons- og sparemidler er en av bidragsyterne til økte inntekter for Storebrand i kvartalet, delvis drevet av at aksjemarkedene har gått opp.

Kvartalsrapporten viser at Storebrand Asset Management, som blant annet eier fondsforvalterne Skagen og Delphi, hadde 786 milliarder kroner under forvaltning i tredje kvartal.

Det er en oppgang på 61 milliarder det siste året. Siden nyttår har forvaltningsmidlene gått opp med 79 milliarder kroner.

Forvaltningskapitalen er plassert i aksje- og rentefond, i tillegg til oppkjøpsfond og eiendom. Etter at aksjemarkedene gikk på en smell på slutten av 2018 har pilene pekt oppover med en oppgang på nærmere 20 prosent for globale aksjer så langt i år.

Les også

Storebrand vil ha en bit av kommunemarked på 520 milliarder

Kraftig vekst i Sverige

Storebrand har de siste årene dreid virksomheten bort fra produkter med garantert avkastning og over til produkter som krever mindre kapital.

Satsingsområdet omfatter blant annet tjenestepensjon i Norge og Sverige og kapitalforvaltning. Storebrand har også gjort flere oppkjøp de siste årene, deriblant Skagenfondene i 2017 og private equity-aktøren Cubera i år.

I kvartalet økte inntektene i spareområdet med seks prosent til 957 millioner kroner. Grefstad sier at Storebrand har sterk vekst i bedriftsmarkedet for tjenestepensjon i Norge og i Sverige gjennom datterselskapet SPP.

– Spesielt det svenske markedet er veldig godt for oss, sier Grefstad.

– Veksten i kapitalforvaltning og innenfor tjenestepensjonsområdene er mye av det som driver sparingen foreløpig, sier han.

Ifølge Storebrand er SPP den fjerde største leverandøren i segmentet øvrig tjenestepensjon. Salgsveksten så langt i år er på 32 prosent sammenlignet med fjoråret.

– På øvrig tjenestepensjon føler jeg føler meg ganske trygg på, med den farten vi har nå, at vi vil bli største tjenestepensjonsleverandør, sier Grefstad.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

Digitale løsninger

Investeringer i digitale løsninger i Sverige, som blant annet gjør at kundene kan utføre alle pensjonstjenester på nett, er en viktig bidragsyter til veksten, ifølge Storebrand-sjefen.

– For et par år siden valgte vi å bytte en rekke eldre systemer i Sverige med et nytt kjernesystem. Det har vært driveren for å kunne ha enkle, fleksible og gode løsninger.

– Der er SPP helt der fremme og foran de andre konkurrentene i Sverige slik vi vurderer det, sier han.