Lakseprisen

Laveste laksepris på 4 år: – Bunnen er nådd

Midlertidig oppgang i slaktevolumene har senket lakseprisene mer enn ventet i høst, men fremover venter analytikerne prisoppgang. Usikkerhet rundt brexit og svakere europeisk økonomi er en X-faktor.

Bildet viser Inge Berg som driver lakseprodusenten Nordlaks fra Stokmarknes i Vesterålen.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Eksportprisen for laks faller til 46,8 kroner per kilo i uke 40, ifølge SSB. Det er den femte uken på rad med prisfall, og den laveste prisen siden høsten 2015.

Sammenlignet med samme uke i fjor er prisen nå 11 kroner lavere, mens årets pristopp på 72,5 kroner kom i vinter.

Selv om lakseprisen normalt dabber av på høsten, har det bratte fallet siden sommeren overrasket flere analytikere.

– Vi tror at de nivåene vi har sett nå rundt månedsskiftet etter all sannsynlighet representerer bunnen i markedet. Nå er prisene så lave at det er vanskelig å se for seg at de skal videre ned, sier Nordeas Kolbjørn Giskeødegaard til E24.

Årsaken til prisfallet er høyere slakting og dermed mer tilgjengelig laks i markedet. Den høye slaktingen beror på flere faktorer: god tilvekst etter en optimale sjøtemperaturer, lavere dødelighet enn tidligere, men også en forverring i lusetallene.

De siste ukene har eksportvolumet av laks vært rundt 20 prosent høyere enn ved samme tid i fjor.

Prisutviklingen for fersk laks til eksport, uke for uke.

Spår prisoppgang resten av året

Både Nordea Markets, DNB Markets, Pareto og Danske Bank tror volumøkningen er imidlertid og venter prisstigning de kommende månedene.

– Vi tror lakseprisen kommer til å stige grunnet lavere volumer, og økt etterspørsel frem mot jul, sier Carl-Emil Kjølås Johannesen i Pareto, som forventer en snittpris på 56 kroner per kilo i fjerde kvartal.

Alexander Aukner i DNB Markets tror at prisene vil stige gradvis frem mot jul.

– Det er ikke noe galt med etterspørselen. Ettersom det har blitt tatt ut mye fisk på lave vekter betyr det av vekstpotensial fremover er redusert, sier han.

Knut-Ivar Bakken venter at volumet avtar kraftig mot slutten av året, og spår priser over 60 kroner per kilo fra desember eller januar.

Les på E24+

Derfor synker lakseprisen nå

Carl-Emil Kjølås Johannesen, analytiker i Pareto.

Brexit kan påvirke etterspørselen

Den globale usikkerheten, spesielt knyttet til risikoen for en hard brexit og svakere vekst i Europa, kan komme til å dempe lakseprisen.

–Jeg venter at en potensiell hard brexit vil påvirke lakseprisene negativt de første ukene, sier Danske Banks Knut-Ivar Bakken.

Selv om det er inngått avtaler for vareeksporten til Storbritannia, er det usikkert hvordan den britiske tollen vil fungere den første tiden. Fiskeriminister Harald T. Nesvik har tidligere uttrykt bekymring for grensekapasiteten ved en hard brexit.

– Frykten ved en hard brexit er at det initielt blir kaos, og oppdrettere kan ikke risikere å stå fast på grensen med fersk fisk. Da må de midlertidig finne andre markeder, sier Bakken.

Nordeas Giskeødegård tror også usikkerheten rundt brexit i Storbritannia kan påvirke laksemarkedet.

– Risikoen for en hard brexit kombinert med resesjonsfare i Tyskland og svak økonomisk utvikling generelt i Europa er ikke et veldig positivt bakteppe for konsumet. Det vil kunne påvirke forbruket av laks, selv om det har gått greit historisk sett, sier han.

Knut-Ivar Bakken, analytiker i Danske Bank.
Les også

Norge forbereder seg på Brexit: Frykter kø og kaos

Tøff høst for lakseaksjene

Sjømatindeksen på Oslo Børs viser også at det har vært en tøff høst for de største lakseoppdretterne. Totalt er det et fall på nær fem prosent de siste tre månedene, ifølge data fra Infront.

For året sett under ett er avkastningen fortsatt solid på syv prosent, selv om det er en halvering fra tidligere i sommer.

Les også

Tung start på høsten for sjømat på Oslo Børs

Nedgang i eksportprisen for fersk laks
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lakseprisen
 2. Nordea
 3. Laks
 4. Oppdrettsnæring
 5. Brexit
 6. Storbritannia
 7. DNB Markets

Flere artikler

 1. Meglerhus tror vedvarende uvær vil holde lakseprisen oppe

 2. Betalt innhold

  Børsprofil: Mowi-aksjen virker stadig mindre avhengig av lakseprisen

 3. Høyeste laksepris siden før coronatiltak: – Den svake kronen har vært en airbag

 4. Svakeste sommerpris på laks på fem år: Rammes av corona og varmt vær

 5. Solgte landlaks for over 100 kroner kiloen