Verdens dyreste leiligheter

Det er bare å begynne å spare.

  • Andreas Thorsheim
Publisert:,

Toppleilighetene i prosjektet One Hyde Park i London kostet svimlende 960 millioner kroner (84 millioner pund) da de ble lagt ut for salg i februar. Det gjør det helt sikkert til Europas dyreste leiligheter, kanskje også til de dyreste i verden.

Det skriver den britiske avisen Telegraph.

Kvadratmeterprisen er på svimlende 516.000 kroner. Det på tross av at boarealet er på romslige 1860 kvadratmeter (20.000 kvadratfot) - omlag like mye som Røkkes hytte i Oppdal.

Les også: Syv tegn på boligboble

For den svimlende prisen får kjøper skuddsikre vinduer, panikkrom (som i filmen med Jodie Foster) designet av elitesoldater fra SAS, innomhus spa og concierge-tjenester fra Mandarin Oriental Hotel - et femstjerners hotell som kobles til leilighetskomplekset via en tunnel.

De fire toppleilighetene i Hyde Park-prosjektet får selv prisene på penthouse-leilighetene langs vestsiden av New Yorks Central Park til å blekne.

Finansfiffens rede

I New York er 15 Central Park West (15 CPW) blitt finansfiffens flotteste adresse.

I denne bygningen flytter nå den tidligere Citibank-sjefen Sanford "Sandy" Weil inn. Han kjøpte sin inngangsbillett til 42,4 millioner dollar (240 millioner kroner) 31. august i år, ifølge New York Times-bloggen Dealbook.

Dermed slapp han billigere unna enn finanskollega Daniel Loeb - hedgefond-kongen som startet Third Point (med 20 milliarder kroner i forvaltningskapital) og tjente 850 millioner kroner i 2005:

Daniel Loeb er kjent for å skrive og spre surmagede analyser av andre finanstopper, men kollegaene godter seg nok over at han betalte 6 prosent mer enn Weil for sin toppleilighet i samme bygg.

Prislapp: 45 millioner dollar (255 millioner kroner).

"In-stedet"

15 CPW er ifølge The New Yorker "New Yorks mest økonomisk vellykkede bygning".

I tillegg til Sandy Weil og Daniel Loeb holder nemlig Goldman Sachs-toppsjef Lloyd Blankfein og hedgefond-gründer Daniel Och (fra hedgefondet med samme navn) hus der.

Med en inngangspris som begynte på 120.000 kroner kvadratmeteren (2.000 dollar per kvadratfot) og deretter ble satt opp hele nitten ganger i løpet av utsalgsperioden på to år sørget man for at bare de rikeste fikk innpass - deriblant artisten Sting og filmstjernen Denzel Washington.

En endelig snittpris på 60 millioner kroner per leilighet (202 i alt, ifølge Barrons) skremte vekk almuen.

Strøkent

For denne prislappen får man det beste arkitekten Robert Stern har å by på: Fem meter under taket, vinduer i alle rom (tross gulvflate på over 500 kvadratmeter i de store leilighetene), bibliotek i valnøttre, kinosal og bad "som er store nok til å vaske polo-hesten din i", skriver The New Yorker.

Les også: Røkke blar opp 175 mill.

Tredve private vinkjellere og like mange hushjelp-suiter selges separat. Venterom for sjåføren hører derimot med. De 44 ansatte i gården får sin lønn dekket av husleien (på 15.000 i måneden).

Alt er solgt ut, og de første flytter inn i høst.

Som en palmeøy

Weil og Loeb betaler omlag det samme for sine leiligheter som sjeiker og filmstjerner bruker på Dubais dyreste villaer i eiendomsprosjektet The Palm.

Les også: Ville investeringer i Dubai

For villaene på de kunstige øyene i bystatens havnebasseng må man punge ut mellom 10 og 45 millioner dollar (60-255 millioner kroner).

Les også: Røkke kjøper Munkebakken til 175 millioner

Mer om luksuseiendom på våre boligsider: E24 Eksklusiv

Flere artikler

  1. Opec øker produksjonen

  2. Idar Vollviks tapssluk

  3. Får fire millioner fra Koenigsegg

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er sjeikenes drømmeby

  6. Slutt med å kikke på naboskjermen