Farligste reisemål i 2007

En del steder i verden er det bare å styre unna, hvis du ikke absolutt må dra dit.

Publisert:

Det er ikke rart verden oppfattes som farligere og farligere. Hver dag bombarderes vi med nyheter om vold og naturkatastrofer. Likevel oppsøker vestlige selskaper risikoområdene, alt mer, på jakt etter profitt.

Ikke farligere

Men det er ikke gitt at denne utviklingen drives av at verden har blitt et farligere sted å være. Det henger antagelig mer sammen med at flere oppsøker farene.

- Jeg mener at verden ikke har blitt farligere. Det er ikke mer fare som gjør at disse selskapene tjener store penger, men det faktum at vi utsetter oss for fare mye oftere, sier ansvarlig for globale problemstillinger i Control Risks James Smither til det amerikanske forretningsmagasinet Forbes.

Se bildespesial av verdens 10 farligste reisemål her

Ber om det

- Men jeg vil si at risikobildet endrer seg. Sivile og forretningsreisende kommer mer i skuddlinjen, fortsetter han.

Han peker på at globaliseringen og bedre reisemuligheter gjør at vi reiser til steder vi pleide å styre unna tidligere. Prisen på olje og en rekke metaller er høye på grunn av den industrielle veksten i Kina og India.

Derfor beveger selskapene seg inn i områder som de tidligere vurderte som for risikable.

I tillegg trekker Smither frem telekom-selskaper (som Telenor) som går inn i fattige land. Telenor er som kjent tungt inne i Pakistan og Bangladesh.

Les flere nyheter på E24

Risikotoppene

Kongo er et land rikt på naturressurser, men preget av en lang historie med brutale regimer, stor kriminalitet i byene og med områder dominert av lokal milits. Det gjør landet til et av verdens farligste reisemål.

Andre høyrisikoland er Somalia, Irak og Afghanistan.

Nye koster

Nykommere på listen er Sri Lanka, Tsjad og Libanon.

Perlen og turistlandet Sri Lanka har blitt et farlig sted å ferdes etter at våpenhvilen mellom Tamiltigrene og regjeringen brøt sammen i fjor.

Tsjad sliter med etniske konflikter som i stor grad tyter over grensen fra Darfur-regionen i nabolandet Sudan. Deler av Libanon er også forbunnet med høy risiko selv om konflikten med Israel er avsluttet.

I skuddlinjen

Når selskapene satser i urolige land, på jakt etter profitt, blir de ansatte med på lasset. Dermed har også markedet for konsulenter som skal sikre at de ansatte kommer levende hjem eksplodert.

De største er Annapolis, iJet Intelligent Risk Systems og Control Risks.

Gylne tider

Et godt tegn på at selskapene tjener godt på de urolige tidene, er at flere av dem ikke vil oppgi hvor mye de tjener.

Men et av dem, iJet Intelligent Risk Systems, presenterte nylig tall som viste at de økte inntektene med over 50 prosent i 2005 alene.

Kuler og krutt

I tillegg finnes det en rekke selskaper som kan ta seg av det fysiske vaktholdet. Dette er selskaper som Triple Canopy, Blackwater USA and DynCorp International.

Disse selskapene kan skaffe militær beskyttelse omtrent overalt i verden. De er typisk tungt inne i Irak, for å passe på ansatte i amerikanske selskaper som jobber med å gjenoppbygge landet.

I likhet med sine kolleger, som satser på hjernekraft, har de gode dager.

Publisert: