Kvartalsrapporter

Milliardresultat for Salmar i første kvartal

Salmars operasjonelle driftsresultat i første kvartal gjorde et markant byks til over en milliard kroner, men oppdrettskjempen melder samtidig om en valutasmell.

Konsernsjef Gustav Witzøe i Salmar på NHOs årskonferanse tidligere i år. Sønnen, som også heter Gustav Witzøe, kontrollerer gjennom selskapet Kverva 52,46 prosent av Salmar. Han eier 97 prosent i Kverva.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Salmar legger tirsdag morgen frem tallene for årets tre første måneder, der kvartalsrapporten viser et operasjonelt driftsresultat på 1,07 milliarder kroner.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat i første kvartal på 1,04 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

I fjorårets første kvartal endte det operasjonelle driftsresultatet på 806 millioner kroner, som betyr at resultatet steg med 259 millioner kroner.

Valutasmell

– Vi leverer det høyeste operasjonelle driftsresultatet i selskapets historie, drevet av god underliggende drift, høye volumer og gode priser. Virksomheten i Midt-Norge utmerker seg særlig med solid drift i kvartalet, sier konsernsjef Gustav Witzøe i en melding.

Driftsinntektene i tremånedersperioden landet på 3,62 milliarder kroner, opp fra 2,96 milliarder kroner i samme periode i fjor. På forhånd var det ventet en omsetning på 3,20 milliarder kroner hos analytikerne.

På den negative siden melder Salmar om en urealisert valutasmell på på 453 millioner kroner i første kvartal, på grunn av den svake norske kronen. Som følge av kronesvekkelsen er det også positive omregningsdifferanser i tilknyttede datterselskap som bokføres i utenlandsk valuta på samlet 303 millioner kroner.

Resultatet før skatt i årets første kvartal ble 395 millioner kroner, ned fra 851 millioner kroner i fjor.

Slaktet mer

Salmar slaktet 40.000 tonn i kvartalet, som er opp fra 35.500 tonn i tilsvarende periode i fjor, fremgår det.

Det operasjonelle driftsresultatet per kilo endte på 26,61 kroner i årets første kvartal, opp fra 22,71 kroner per kilo i første kvartal i fjor. Oppgangen kan forklares med høyere priser og slaktevolum, forklarer selskapet.

Oppdrettsgiganten opprettholder forventningene om et slaktevolum på 152.000 tonn i Norge i 2020.

Droppet milliardutbytte

I mars ble det kjent at Salmar dropper å betale ut utbytte på grunn av coronakrisen.

– Styret i Salmar har i dag besluttet at det annonserte utbyttet på 2,37 milliarder kroner for 2019 ikke skal utbetales som tidligere foreslått. I den gjeldende situasjonen mener styret at det å ikke utbetale utbytte, er et riktig tiltak for å ivareta både samfunnets og aksjonærenes interesser, skrev selskapet.

I tallene for andre kvartal venter selskapet at viruskrisen vil merkes hardere.

«Salmars resultater er ikke nevneverdig påvirket av covid-19 i første kvartal, men større markedsusikkerhet og medfølgende nedgang i lakseprisene vil påvirke resultatene fra andre kvartal. Selskapet erfarer også at logistikken for transport av varer til oversjøiske markeder er noe mer utfordrende som følge av mindre flykapasitet, men varene til Europa går som planlagt», skriver selskapet tirsdag.

Salmar-aksjen er så langt i år ned i underkant av ni prosent til kurs 409,9 kroner på Oslo Børs.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Aksjelive
 3. Salmar
 4. Oslo Børs
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Vil betale ut 2,26 milliarder kroner

 2. Salmar vil betale utbytte etter overraskende sterkt kvartal

 3. Salmars driftsresultat faller mindre enn ventet

 4. Annonsørinnhold

 5. Mowi varsler svakere resultat enn ventet

 6. Grieg Seafood-resultatet faller – opprettholder guiding