Ferd dumper oljeserviceaksjer

Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd lemper ut aksjer i PGS og Aker Solutions etter tunge børsfall.

Johan H. Andresens Ferd bladde i februar opp med minst 3,75 milliarder for NRK-tomten på Marienlyst.
Investorenes aksjekjøp
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Ferd har lenge vært blant de største aksjonærene i oljeserviceselskapene Aker Solutions og PGS. Det har vært et tapsprosjekt de siste par årene, i lys av bratte kursfall.

Oljeservicebransjen er nå blitt ytterligere svekket på grunn av den lave oljeprisen. Oljeraset er ventet å strupe oljeselskapenes investeringer og dermed senke leverandørselskapenes aktivitetsnivå.

Krisesituasjonen har sendt seismikkselskapet PGS og Røkke-selskapet Aker Solutions i kjelleren på Oslo Børs. Nå faller Ferd på listen over de største aksjonærene og tar dermed grep, ifølge aksjonæroversikter.

Kursras

I PGS står Ferd onsdag oppført med 3,98 millioner aksjer, ned fra 17,98 millioner aksjer i slutten av april, ifølge Infront. I Aker Solutions er Ferd oppført med 2,54 millioner aksjer, mot 4,3 millioner aksjer for en uke siden.

Finansavisen har tidligere omtalt at Ferds PGS-aksjer ble kjøpt til en gjennomsnittspris på rundt 30 kroner per stykk, mens aksjen i perioden de er blitt solgt nylig har ligget på i overkant av tre kroner. Dermed har Ferd solgt unna PGS-aksjer for rundt 42 millioner kroner de siste ukene, mens aksjene kostet 420 millioner kroner. I 2018 solgte Ferd PGS-aksjer med gevinst.

I Aker Solutions er det ikke kjent hva kostprisen på Ferds aksjer er, men det ble basert på snittkurser den siste uken solgt aksjer for rundt 11,5 millioner kroner. De samme aksjene var ved årsskiftet verdt 70,4 millioner kroner.

Ferd, som ved årsskiftet satt på verdier for 35 milliarder kroner, er også blant de største aksjonærene i Oslo Børs-selskapene XXL, Sbanken, Lerøy Seafood Group og Axactor. Sammen med Aker Solutions og PGS har disse posisjonene en verdi på i overkant av 600 millioner kroner.

Sjef Joakim Gjersøe i Ferd Invest opplyser overfor E24 at han ikke har noen kommentarer til saken. Aksjonæroversiktene har tre dagers etterslep og det er derfor også mulig at det er blitt gjort endringer i etterkant av dette. Disse listene tar heller ikke høyde for hvorvidt noen av aksjene er lånt ut til såkalt shortsalg istedenfor solgt. Les mer om hva shortsalg innebærer nederst i saken.

Les også

Ferd selger Scatec Solar-aksjene til Equinor

Dystre fremtidsutsikter

Både PGS og Aker Solutions har varslet om tunge tider fremover.

PGS’ kostnader skal kuttes med minst 100 millioner dollar, tilsvarende over en milliard målt i norske kroner. I tillegg til at flere skip vil bli lagt i opplag vil ansatte bli permittert, bonusplanene for 2020 blir droppet og selskapet innfører lønnsfrys.

– Den lave oljeprisen har ført til at energiselskapene skalerer ned investeringsplanene betydelig, og 2020 vil bli svært utfordrende for seismikkindustrien, sa PGS-sjef Rune Olav Pedersen nylig.

Aker Solutions venter at samlet omsetning i år vil falle med rundt 30 prosent sammenlignet med 2019. Selskapet har også varslet at årets investeringsbudsjett kuttes fra 750 til 500 millioner kroner. I tillegg skal de faste kostnadene kuttes med en milliard kroner på årsbasis.

Les også

Johan Andresen i e-post til Ferd-ledere: – Kan være vår tids kamp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Oljeservice
 3. PGS
 4. Aker Solutions
 5. Oslo Børs
 6. Ferd
 7. Johan H. Andresen

Flere artikler

 1. Ferd satser på Link Mobility etter børscomebacket

 2. Voldberg og Blystad kvitter seg med Aker Solutions-aksjer

 3. Ferd ute av topplisten i Quantafuel

 4. Spetalen avslutter hydrogen-short etter børsras

 5. Spetalen vedder på børskollaps for norske elbilladere