Varsler krisepakke på 7,1 milliarder kroner

Seismikkselskapet PGS er nå tilbake med en omfattende løsning for å styrke selskapet, etter å ha kansellert en varslet pakke i fjor sommer. Selskapet avslører også viktige nøkkeltall om resultatene i fjerde kvartal.

BØRSFALL: PGS-aksjen er det siste året ned 5,15 prosent til kurs 17,48 kroner. På bildet er PGS-sjef Rune Olav Pedersen.
Publisert:

Hardt pressede PGS melder tirsdag om en redningspakke der det henter inn opptil 850 millioner kroner i en såkalt rettet emisjon, samt at det har mottatt forpliktelser på et fireårlig lån på minst 489 millioner dollar, eller rundt 4,4 milliarder kroner.

Samtidig forlenges en nåværende rullerende kredittfasilitet på 215 millioner dollar, eller 1,9 milliarder kroner, fra september 2020 til september 2023.

Samlet tilsvarer det en krisepakke på 7,1 milliarder kroner.

PGS varsler også at det vurderer en såkalt reparasjonsemisjon mot aksjonærene som ikke får tegnet seg i den rettede emisjonen.

Lånet på fire år har en rente på Libor pluss 600–700 basispunkter, avhengig av selskapets gjeldsgrad, som tilsvarer 7,6-8,6 prosent lånerente i dag, fremgår det.

Droppet redningspakke i fjor

PGS hadde ved utgangen av 2019 en nettogjeld på en milliard dollar, tilsvarende 8,9 milliarder kroner med dagens kurs. Det er denne gjelden som har skapt problemer for seismikkselskapet.

I mai i fjor lanserte selskapet forslaget om å hente 525 millioner dollar i et pantelån og 150 millioner dollar i et annet lån for å skaffe seg selv mer finansielt pusterom.

I juni droppet selskapene planene og skyldte på lunken interesse og markedsuro, noe som sendte aksjen kraftig ned. I september var PGS-sjef Rune Olav Pedersen ute og sa at selskapet ville refinansiere seg uten å hente mer egenkapital.

I etterkant av alt dette har det vært spekulert i når PGS ville komme tilbake med et nytt forslag til refinansieringsplan for selskapet. Denne har altså blitt presentert nå, og det ble altså en pakke med ny egenkapital.

Børsmeldingen fra PGS

Varsler økte resultater

Selv om PGS ikke skal publisere regnskapet sitt for fjerde kvartal før 30. januar har selskapet nå besluttet å slippe enkelte foreløpige regnskapstall ettersom de nå skal ut og hente penger i markedet.

Tallene er ikke endelige og selskapet tar forbehold om at det kan komme endringer.

I de foreløpige tallene for fjerde kvartal kommer det frem at:

  • Inntektene økte fra 269,8 til 332,6 millioner dollar, mot samme periode året før
  • Netto driftsresultat (EBIT) økte fra 26,3 til 54,2 millioner dollar
  • Resultat etter skatt gikk fra et underskudd på 23,5 millioner dollar til et overskudd på 10,7 millioner
  • Ordreboken har økt fra 163 til 322 millioner dollar
Publisert: