Passasjerfall for Norwegian - men lønnsomheten øker

Norwegian fraktet langt færre passasjerer i november, men økte lønnsomheten for åttende måned på rad, ifølge selskapet.

LEFTERIS KARAGIANNOPOULOS / X05258
Publisert:,

Norwegian fraktet 2,28 millioner passasjerer i november, en nedgang på 21 prosent fra samme periode i fjor.

Det viser Norwegians trafikktall for november, som ble lagt frem torsdag morgen.

Selskapet opplyser at den totale trafikken (RPK) falt med 23 prosent, mens kapasiteten (ASK) falt med 27 prosent.

Samtidig viser Norwegian tegn til økt lønnsomhet.

Inntekten per fløyet passasjerkilometer (yield) økte med 12 prosent til 0,37 kroner. Et annet inntektsmål, inntekten per tilgjengelig setekilometer (Rask), økte med 18 prosent til 0,31 kroner.

Dette er den åttende måneden på rad at Norwegian øker enhetsinntektene, melder selskapet.

Norwegian opplyser samtidig at fyllingsgraden var på 83,0 prosent i november, opp fra 78,8 prosent i samme periode i fjor.

Billettinntektene var på 1,9 milliarder kroner i november, ned fra 2,2 milliarder kroner samme måned året før, ifølge E24s beregninger. Billettinntektene kan utregnes ved å gange yield med passasjerkilometer.

Selskapet melder at flyenes punktlighet var på 86,2 prosent i november, opp 3,7 prosentpoeng fra 82,5 prosent i fjor. Regulariteten økte samtidig med 0,6 prosentpoeng til 99,8 prosent.

Les mer: Gerd Kjos (70) har vært sjefen bak sjefen: – Jeg advarte ham om konfliktene

– De beste tallene hittil i år

– Selv om Norwegian leverer kraftig fall i antall passasjerer, grunnet Max på bakken og redusert vinterprogram, ser vi at selskapet viser en meget sterk utvikling i enhetsinntektene, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i en kommentar til E24.

Yield- og Rask-inntektene, som steg henholdsvis 12 og 18 prosent i november, er de beste tallene hittil i år, sier analytikeren.

– Og jeg tror mye drevet av høyere gjennomsnittspriser på langdistanse, det er meget positivt. Fortsetter enhetsinntektene denne himmelferden og kostnadene holdes under kontroll kan det bli meget bra fremover for Norwegian, sier Elnæs.

Også Danske Bank mener tallene for lønnsomheten i Norwegians trafikkttall er veldig sterke.

– Videre er det oppmuntrende å se at Norwegian klarer å gjøre om kapasitetskutt til høyere fyllingsgrad og yield, skriver meglerhuset i en oppdatering.

Meldingen fra Norwegian

Les mer:

Norwegian selger argentinsk datterselskapNorwegian tar nye grep: Legger ned alle langdistanserutene i Stockholm og KøbenhavnNorwegian får seks avgangstider på London Heathrow