Noreco leverer milliardresultat etter dansk storkjøp

STERKE TALL: Noreco gikk fra null i inntekt og negativt resultat i tredje kvartal fjor til milliardresultat i årets tredje kvartal. Det skyldes kjøpet av Shells danske olje- og gassvirksomhet, som ble gjennomført i slutten av juli. Dette er Tyra-feltet, som skal fjernes og gjenutbygges etter at krittreservoaret under feltet har sunket.

Mærsk Oil
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Noreco leverer et resultat etter skatt på 179 millioner dollar (1,64 milliarder kroner) i tredje kvartal, fra et tap på to millioner dollar i samme periode i fjor, i det første kvartalet etter at selskapet gjennomførte kjøpet av Shells danske virksomhet.

Omsetningen i kvartalet er på 160 millioner dollar (1,47 milliarder kroner), fra en inntekt på null på samme tid i fjor.

Det var i oktober i fjor at Noreco først meldte om kjempeavtalen. Det norske oljeselskapet skulle kjøpe Shells danske olje- og gassvirksomhet for 1,9 milliarder dollar, som da tilsvarte 15,6 milliarder kroner.

Kjøpet ble gjennomført i juli i år, og tredje kvartal er derfor det første hvor Noreco inkluderer den danske virksomheten i tallene. Noreco melder om en kontantstrøm på 115 millioner dollar i tredje kvartal.

Selskapet melder om et driftsresultat på minus 240 millioner kroner i kvartalet, noe som skyldes at selskapet har skrevet ned goodwill med 278 millioner kroner. Dette er en engangseffekt knyttet til Shell-kjøpet.

Kan låne 1,6 milliarder

I en separat melding skriver Noreco at selskapet vurderer å utstede et nytt obligasjonslån med løpetid på 6,5 år, med bistand fra ABG Sundal Collier, Arctic Securities og SEB.

Ifølge Norecos presentasjonsmateriale skal selskapet låne opptil 175 millioner dollar (1,6 milliarder kroner), og pengene skal brukes til generelle selskapsformål, og styrke selskapet i perioden frem til 2022 hvor Tyra-feltet skal gjenutbygges.

Noreco produserte 41.600 fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, men siden kjøpet ble gjennomført i slutten av juli er det bare produksjonen i august og september som er talt med.

– Sterke resultater

Gjennom det danske kjøpet ble Noreco partner i Danish Underground Consortium, som er et fellesforetak med Total, Noreco og Nordsøfonden. Med Total som operatør driver de en rekke felt som står for 85 prosent av væskeproduksjonen og 94 prosent av gassen på dansk sokkel.

– På vegne av styret har jeg gleden av å presentere de første kvartalstallene som gjenspeiler oppkjøpet av Shell Olie- og Gasudvinding Danmark BV, sier Riulf Rustad, styreleder i Noreco.

– Noreco leverte sterke driftsmessige og økonomiske resultater i løpet av sine to måneder som partner i Dansk Undergrunds Consortium. Kvartalet demonstrerer selskapets evne til å forvalte sitt nye eierskap, og er samtidig viktige innledende steg på veien til å skape, akselerere og materialisere langsiktige verdier for samtlige av Norecos interessenter, legger han til.

Noreco eier 36,8 prosent av DUC, mens Total eier 43,2 prosent og Nordsøfonden 20 prosent.

Sitter på en rekke felt

Gjennom kjøpet i Danmark sitter Noreco nå på eierskap i 15 felt som hører til produksjonssentrene Halfdan, Tyra, Gorm og Dan i Nordsjøen, og selskapet er Danmarks nest største olje- og gassprodusent etter Total.

De samlede reservene ble etter kjøpet oppgitt til over 200 millioner fat oljeekvivalenter, og produksjonen i 2017 var på 67.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Etter kjøpet sa Noreco-aksjonær Tom Henning Slethei til E24 at Noreco hadde sikret seg en melkeku, særlig i Tyra-feltet. I 2017 ble det bestemt at gassfeltet Tyra skulle gjenoppbygges for 28 milliarder og produsere fra 2022, etter at havbunnen under feltet hadde sunket.

Noreco sier at ny infrastruktur på det viktige gassenteret Tyra kan bli en katalysator for utvikling av ytterligere funn på dansk sokkel.

Tyra skal kunne levere 60.000 fat oljeekvivalenter per dag på topp, og gjenoppbyggingen skal kunne gjøre det mulig å produsere totalt 200 millioner fat oljeekvivalenter. Prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2022.

Les resultatet fra Noreco herNoreco vurderer å utstede obligasjonslån

Her kan du lese mer om

  1. Noreco

Flere artikler

  1. Svakere fra Noreco etter Tyra-kutt

  2. Vil elektrifisere dansk sokkel: – Noreco ønsker å ligge i forkant

  3. Noreco lånte 1,6 milliarder: – Mer enn fullfinansiert

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker BP setter oljerekord med Sverdrup

  6. Betalt innhold

    Aker BP nådde milliard-milepæl etter Johan Sverdrup-åpning