Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

Oljefondet kjøpte aksjer for 250 milliarder kroner i perioden november til januar, da aksjemarkedene falt verden over.

KJØPTE AKSJER: Oljefondet kjøpte aksjer for 250 milliarder kroner etter høstens nedtur i aksjemarkedene. Dermed eier fondet en enda større andel av verdens aksjer, og kan nyte oppturen i markedene i årets første måneder. Dette er administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management.
Publisert: Publisert:

Det opplyser administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management torsdag på Stortingets årlige høring om Oljefondet, ifølge et forberedt notat.

– Vi kjøpte ved årsskiftet, fra november til januar, aksjer for 250 milliarder kroner, og vi har i dag en aksjeandel på 70 prosent, sier Slyngstad.

Tidligere i år opplyste Oljefondets leder at fondet hadde kjøpt aksjer for 185 milliarder kroner i fjerde kvartal, men han sa ikke nøyaktig hvor mange milliarder fondet hadde kjøpt for så langt i 2019.

Oljefondets aksjekjøp under høstens aksje-nedtur gjorde at fondets eierskap i verdens aksjer steg fra 1,38 prosent til 1,43 prosent ved utgangen av 2018.

Det økte eierskapet har bidratt til at fondet også får enda mer glede av oppturen i aksjemarkedene nå i 2019. Fondets verdi har steget fra 8.256 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret til rekordhøye nivåer på over 9.100 milliarder kroner.

Oljefondet har nå en aksjeandel på rundt 70 prosent. Slyngstad sier at den økte aksjeandelen gir høyere avkastning enn bare å investere i staters gjeld. Men han advarer om at en høy aksjeandel også vil føre til større svingninger i fondets verdi.

– En høyere aksjeandel gir høyere forventet avkastning, men også høyere risiko for fall i fondets verdi, sier han.

Les mer: Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig

Les også

Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

Tjente inn nedturen

I fjor falt Oljefondets verdi for første gang siden 2002, fra 8.488 milliarder ved utgangen av 2017 til 8.256 milliarder ett år senere.

Årsaken var blant annet den første negative avkastningen på investeringene siden 2011, samtidig som regjeringen ikke sparer like mye som den gjorde i tidligere år.

Da Oljefondet la frem sine tall for 2018 viste det uoffisielle telleverket på fondets nettsider at verdien hadde steget betydelig i de to første månedene av 2019. Dermed hadde fondet tjent inn igjen fjorårets nedtur og vel så det.

– Det er to vesentlige årsaker, der det ene har vært endret syn på forventningene om fremtidig rente og dermed hvordan man diskonterer aksjeverdiene, sa Slyngstad på en pressekonferanse 27. februar.

– Den andre er at noen usikkerheter markedet ser ut til å ha blitt noe mindre i løpet av de siste ukene, som for eksempel handelsdiskusjonene mellom USA og Kina, la Oljefondets sjef til.

ÅRLIG HØRING: Høring om Oljefondet i Stortinget. F.v. Oljefondets leder Yngve Slyngstad, sentralbanksjef Øystein Olsen, finansminister Siv Jensen, leder forNorges Banks representantskap Julie Brodtkorp.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om