Dollaren blir stadig billigere: Ned over 50 øre siden jul

Planlegger du USA-ferie? Dollaren svekkes mot en rekke valutaer, også den norske. Siden rett før jul har dollaren blitt 50 øre billigere.

BILLIGERE: Planlegger du USA-tur, og feks et vinterlig besøk i Central Park, så kan du glede deg over at dollaren har blitt billigere siden jul. Euroen har styrket seg betraktelig i samme tidspunkt.
  • André Haugen
  • E24
Publisert: Publisert:

Sterkere økonomisk vekst utenfor USA flytter investorenes midler fra dollar til euro, yen og valutaer i fremvoksende økonomier, skriver The Wall Street Journal.

Mandag faller dollaren ytterligere, og koster like før klokken 13.30 7,89 kroner. Mot den norske valutaen har dollaren nå svekket seg over 50 øre siden like før jul.

Både ICE og Dow Jones’ dollarindeks, som måler dollaren mot en rekke andre valutaer, er på sitt laveste nivå på omkring tre år, viser tall fra Infront.

Pundet når sitt sterkeste punkt mot dollar siden før brexitavstemningen, og én euro koster nå 1,22 dollar.

Euro-løft

Den europeiske fellesvalutaen har startet det nye året der den slapp i 2017.

Mandag når euroen det sterkeste nivået mot dollaren siden utgangen av 2014.

Optimisme til økonomien i eurosonen, samt forventninger om at Den europeiske sentralbanken (ESB) etter hvert vil trappe ned på kjøpene av verdipapirer er faktorer som har bidratt til at euroen har blitt sterkere.

DOLLARFALL: Den amerikanske valutaen har svekket seg i det nye året.

Les også: – Politikk Investorene flokket seg da kriserammet bank gjorde comebackden største trusselen

Investorer peker på et oppsving i den globale veksten de siste månedene, samt signaler fra sentralbanker i Europa og Japan som tyder på at den ekspansive pengepolitikken de innførte etter finanskrisen etter hvert skal normaliseres, skriver avisen.

Les også

Høyeste eurokurs siden 2014: Merkels gjennombrudd sender euroen til gamle høyder

Før helgen fikk euroen et løft på nyhetene om et gjennombrudd i tyske regjeringssonderinger.

Etter flere måneder med usikkerhet så det ut til å gå mot en ny storkoalisjon mellom bundeskansler Angela Merkels kristendemokrater og sosialdemokratene.

Samtidig bidro referatet fra ESBs siste rentemøte til euroens oppgang. Referatet ble tolket som at ESB vil ha en raskere renteøkning enn tidligere varslet.

Dollarfall tross positive tall

I en morgenrapport mandag peker sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets på at dollaren har svekket seg til tross for at løypemeldingene om amerikansk økonomi er av det positive slaget, noe som gir støtte til sentralbankens planer om flere rentehevinger i år.

– Dollaren har derimot svekket seg på bred basis. Data som støtter opp under Feds rentehevingsplan ser ut til å bli tatt imot som «gammelt nytt». Oppmerksomheten i valutamarkedet rettes nå først og fremst mot kandidater til å være neste land ut med politikkinnstramninger, skriver Haugland.

Les også

Inflasjonshopp i desember - kronen styrker seg

Les også

Økonomer spår styrket norsk og svensk krone

Les også

Ekspertene spår euro på nitallet i 2018: – Har antagelig aldri sett et svakere anslag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Kronekursen er jokeren for kommende rentehopp

  2. Hedgefond vedder mot dollar for første gang på to år: – Gode signaler som gir grønt lys til å shorte

  3. Dollaren går mot sitt svakeste år siden 2003

  4. USAs finansminister: Nå er sterk dollar best

  5. – Kroneutviklingen forblir en joker