Investeringsøkonom mener Beyond Meat er fullstendig overpriset

Mandag kveld lanseres resultatene for andre kvartal for kjøttfriprodusenten Beyond Meat. Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet mener aksjeprisen er langt over hva som kan betegnes som forsvarlig.

POPULÆRT: Investorene har kastet seg over Beyond Meat, som før helgen hadde steget 840 prosent siden børsdebuten i mai.

Foto: Wu Hong EPA
  • Audun Flatebakken
Publisert:

Siden den amerikanske plantebaserte kjøttprodusenten Beyond Meat, som produserer kjøttfrie hamburgere, eller «falsk kjøtt», ble notert på Nasdaq-børsen i USA, har aksjen skutt opp som en rakett.

Kursen har vokst med 840 prosent siden noteringen på 25 dollar per aksje andre mai. Før helgen ble Beyond Meat handlet for 235 dollar per aksje.

Bare sist uke steg aksjen med over 30 prosent, etter det ble kjent at selskapet hadde fått en avtale med restaurantkjeden Dunkin' Brands Group.

Les også

Beyond Meat-aksjen skyter opp etter kvartalsrapport

Med en markedsverdi på over 14,12 milliarder dollar, tilsvarende 124 milliarder kroner, er selskapet høyere verdsatt enn 25 prosent av selskapene på S&P 500-indeksen i USA.

Samtidig omsatte Beyond Meat i årets første kvartal for 40,2 millioner dollar, og fikk et negativt resultat på 6,6 millioner dollar. Det vil si at selskapet verdsettes for mer enn 350 ganger omsetningen i første kvartal.

Til sammenligning har kjøttprodusenten av fjærkre Pilgrim's Pride en markedsverdi på 6,8 milliarder dollar, under halvparten av Beyond Meat, på Nasdaq-børsen. Selskapet omsatte for 2,7 milliarder dollar i første kvartal, og hadde i motsetning til Beyond Meat et positivt resultat på 218 millioner dollar.

Saken fortsetter under grafen

Mener selskapet er overpriset

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier til E24 at selskapet er fullstendig overpriset, med tanke på dagens inntjening.

– Selskapet har steget langt over hva prisingen skal kunne forsvare. Det handles på skyhøye multipler, noe som impliserer at det ut ifra markedsverdien ligger forventninger om ekstreme fremtidige salg, sier Johannesen.

– Vil du kalle det «hype»?

– Det er i hvert fall en ekstremt frisk prising. Om det ikke er en hype, så er det en aksje som har fått en enorm interesse.

Madsen legger særlig vekt på trenden med at mange blir opptatt av en sunnere livsstil, samt bevissthet rundt miljø og dyrevelferd for at Beyond Meat har kunnet vokse. Likevel tror han ikke at Beyond Meat vil være alene om dette markedet, dersom det skulle ta over for tradisjonell kjøttproduksjon i fremtiden.

– Jeg vil anta at de store konkurrentene vil kunne komme med vegetaralternativer dersom trenden tar av, forteller Johannessen, som samtidig legger vekt på at Beyond Meat kan ha en fordel siden de har profilert seg som et hundre prosent kjøttfritt selskap, i motsetning til tradisjonelle kjøttprodusenter som også vil lansere kjøttfrie alternativer.

Advarer mot å shorte, tross overpriset aksje

Selv om aksjen kan betegnes som overpriset av investeringsøkonomen, mener han at man burde være varsom med å shorte den.

– Jeg ville holdt meg unna å shorte en så sterk trendaksje som dette. Selv om den skulle falt litt på mandagen, så er det fort gjort at den stiger igjen dersom de får landet avtaler med nye aktører.

– Det er selvfølgelig spennende dersom de får innpass på de store amerikanske kjedene, for da kan de få distribuert langt mer enn i dag, sier Johannesen.

Videre forteller investeringsøkonomen at innholdet i Beyond Meat ikke er nærme nok ekte kjøtt for hans smak.

– Innholdet er ikke spesielt imponerende. Jeg kan godt spise det, men jeg tror neppe jeg kunne blitt vegetarianer av det, sier Madsen.

Les også

Veganburger-selskap med kjendiser på laget styrer mot milliardnotering

Beyond Burger er en av favorittene til EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen. I Norge kan den blant annet skaffes gjennom burgerkjeden Munchies i Oslo, hvor den først ble lansert, samt TGI Friday's, Rema 1000 og Kolonial.no.

Fått med seg kjendiser

Beyond Meat har fått med seg en hærskare av kjendiser på eiersiden. Blant dem er Shaquille O'Neill, Leonardo DiCaprio, Snoop Dogg og mange flere.

Det er derimot mindre større aktører som store fond og institusjonelle investorer som har lastet tungt i den kjøttfrie aksjen.

– Det kan være mange ting som kan bremse og potensielt reversere momentumet, sier Michael Antonelli, salgsstrateg i investeringsbanken Robert W. Baird & Co. til Bloomberg.

– Derfor er ikke slike investeringer for de lettskremte. Markeder er svært dårlige på å bestemme hva et slikt selskap er verdt, ikke bare fordi det totale markedet (for kjøttfrie kjøttalternativer, journ.anm.) er vanskelig å definere, men også fordi det er vanskelig å prosjektere hvordan dette nye selskapet vil prestere, sier Antonelli.

Les også:


Einar Aas-selskap barbert for 186 millioner
Krisetall for Europa: Mener rentekutt ikke holder
Marvel-filmene har spilt inn 18 milliarder dollar

Publisert:

Flere artikler

  1. Beyond Meat taper mer enn ventet

  2. Beyond Meat-aksjen skyter opp etter kvartalsrapport

  3. Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

  4. Investorer vedder på aksjefall for oljeserviceselskapene - sektoren er mest shortet på Oslo Børs

  5. Betalt innhold

    Dette må du vite om shorting