Kronesvekkelsen gir ny Oljefondet-rekord: – Vi burde nok være litt forsiktige

Oljefondets verdi fyker i været etter kronesvekkelse. Verdien er nå på rekordhøye 9.531 milliarder kroner. Sjeføkonom advarer mot å tro at oppgangen er varig.

NYTT HOPP: Torsdag steg Oljefondets verdi til rekordhøye 9.529 milliarder kroner, blant annet etter at kronen svekket seg mot dollar og euro.

Foto: Norges Bank Investment Management
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det er ikke bare aksjemarkedene som bidrar til å løfte Oljefondets verdi for tiden – også kronekursen får det uoffisielle telleverket på fondets nettsider til å spinne videre.

Kronen har den siste tiden vaket rundt de svakeste nivåene på mange år, og svekket seg torsdag ytterligere til 9,08 mot dollaren og 10,06 mot euroen. Ikke siden 2002 har kronen vært så svak mot dollar.

Selv om fondet ikke endrer sitt eierskap i aksjer og obligasjoner i dollar og euro, bidrar den svake kronen til å øke verdien av disse eiendelene målt i kroner. Også oppgang i aksjemarkedene har bidratt til fondets verdiøkning i det siste.

Tidligere i sommer har fondet flere ganger nådd nye rekorder, og i juli kunne for eksempel E24 melde om rekordnivå på 9.384 milliarder kroner. Siden har rekordene kommet på løpende bånd.

Nå har fondets kroneverdi steget ytterligere, og torsdag setter fondet enda en ny rekord i rekken: 9.531 milliarder kroner.

Det tilsvarer rundt 1,79 millioner kroner per nordmann, om man legger til grunn Statistisk Sentralbyrås anslag på 5,33 millioner innbyggere per 1. januar.

Bare siden nyttår har fondet steget med 240.000 kroner per nordmann. Fondets verdi var på 8.256 milliarder kroner ved inngangen til året, eller 1,55 millioner kroner per innbygger.

– Burde være forsiktige

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets advarer mot å juble over fondets verdiøkning. Kronesvekkelse og sterke aksjemarkeder kan snu til kronestyrking og aksjefall, påpeker han.

– Vi burde se tvers gjennom svingninger både i aksjekurser og kronekurs. Det er viktig vi ikke lar oss forlede til å tro at slike endringer er permanente, og at vi kan bruke mye penger til evig tid, sier Andreassen til E24.

– I dag burde vi nok være litt forsiktige. Vi burde ikke tenke at fondet er verdt 9.500 milliarder, men kanskje 7.500 milliarder, for å ta høyde for at kronekursen og aksjekursene kan endre seg, legger han til.

Les også

Frykter innstramming hvis Oljefondets verdi faller

Siv får mer oljepenger

Verdiøkningen i fondet det siste tiåret har vært eventyrlig, og skyldes blant annet en betydelig avkastning på aksjer og en svakere krone enn tidligere.

I teorien øker verdistigningen regjeringens mulighet til å bruke penger neste år. Skulle dagens verdi holde seg ut året vil regjeringen kunne bruke 286 milliarder kroner uten å bryte den såkalte «handlingsregelen».

ADVARER: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Denne regelen setter et slags tak på regjeringens pengebruk på tre prosent av fondet årlig, og er ment å virke disiplinerende på pengebruken. Regelen er ikke bindende, men har vært en rettesnor for norske politikere siden rundt tusenårskiftet.

Andreassen tror oljepengebruken neste år vil ligge godt under tre prosent av fondets verdi.

Les også

Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake

– Det er fornuftig, sier han.

I fjor falt Oljefondets verdi for første gang på mange år. Basert på verdien ved inngangen til 2018 har finansminister Siv Jensen 248 milliarder oljekroner tilgjengelig til bruk i år uten å bryte handlingsregelen for bruk av oljepenger.

Vil ha flat oljepengebruk

– Økningen i Oljefondets verdi kan gi regjeringen mulighet for å betale for mer, for eksempel bompengepakken som den nå er enig om?

– Ja, det kan det gjøre. Men det å bruke penger som kommer lett og legge til grunn at det er varig, det er en skummel måte å drive økonomisk planlegging på. Vi burde hatt en glatting av verdsettingen av fondet så vi ikke løper etter og øker pengebruken, sier Andreassen.

– Hva bør skje med oljepengebruken til neste år?

– Vi ligger under handlingsregelen, som kan gi oss 280 milliarder pluss til neste år. Jeg mener det ikke bør mange milliarder opp fra de 238 milliardene vi bruker i år, sier Andreassen.

Les også

Sjeføkonom om oljepengebruken: – Det er faktisk ikke godt nok

Bruker 238 milliarder

Regjeringen bruker i år litt mindre enn den kunne ha gjort etter handlingsregelen, nemlig 238,1 milliarder kroner. For ti år siden brukte regjeringen til sammenligning 93,9 milliarder oljekroner over statsbudsjettet.

Ved inngangen til 2009 var fondet verdt 2.279 milliarder kroner, eller om lag 475.000 kroner per innbygger basert på den tidens innbyggertall.

Hadde dette vært fondets størrelse i dag, ville finansminister Siv Jensen bare kunnet bruke 68 milliarder kroner i oljepenger innenfor dagens handlingsregel.

Les mer: Økt usikkerhet om oljepengebruk: Foreslår finanspolitisk råd

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. Har økt med 210.000 kroner i år – per nordmann: Ny rekordverdi i Oljefondet

  2. Regjeringen om oljepengebruken: – Vi er inne i en ny fase

  3. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet stiger til rekordnivå på over 9.900 milliarder

  6. Betalt innhold

    Kort forklart: Hvordan børsrally og svak krone sikret Siv Jensens oljepengebruk