Forvalter om Hydros Brasil-ja: – Gledelig at de har fått opphevet hindringen

Etter over ett år med krise og milliardregning har Hydro fått grønt lys til full drift i Brasil. Innen et par måneder skal Alunorte-anlegget nærme seg full produksjon, noe som vil løfte lønnsomheten, ifølge selskapet.

STARTER OPP IGJEN: Pålegget om å kjøre Alunorte-anlegget i Brasil for halv maskin ble opphevet mandag.
Publisert: Publisert:

– Det er gledelig å se at de har fått opphevet den hindringen, som gjør at de kan øke produksjonen til 100 prosent, sier forvalter Jarle Sjo i DNB Asset Management til E24.

Etter at Hydro har blitt tvunget til å kjøre Alunorte-anlegget i Brasil for halv maskin i over ett år, fikk aluminiumsgiganten mandag grønt lys fra en føderal domstol til å starte opp igjen full produksjon.

Brasil-krisen har kostet Hydro dyrt, og på Oslo Børs sendes aksjen opp over seks prosent tirsdag formiddag.

Sjo forvalter et DNB-fond som ifølge aksjonærregisteret sitter på Hydro-aksjer for over 800 millioner kroner.

– Det er i utgangspunktet en positiv nyhet, og så får vi se hvordan markedet reagerer når det blir en endring i markedsbalansen for alumina når Alunorte øker produksjonen fra 50 til 100 prosent, sier han.

E24 (+): Den beinharde sikkerhetssjefen med åpne armer

Fikk grønt lys

Problemene ved Hydro-eide Alunorte startet med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet ved anlegget på starten av fjoråret, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla verdens største aluminaraffineri redusert produksjon.

Hydro har siden jobbet for å få lov til å starte opp igjen full produksjon, og har gradvis fått på plass nødvendige tillatelser fra forskjellige organer og myndigheter.

Les også

Hydro: Sivil domstol hever produksjonsforbud i Brasil

Mandag kveld meldte selskapet at den føderale domstolen i Belém i Brasil har løftet produksjonsembargoen mot Alunorte, og anlegget kan dermed starte full produksjon igjen.

Det skjer likevel ikke over natten.

Tar flere måneder

Ved aluminaraffineriet Alunorte venter Hydro å nå 75 til 85 prosent av full produksjon i løpet av to måneder. Samtidig har Hydro et ekstra pressfilter under installasjon. Dette brukes til å behandle bauksittrester, noe som gjør at avfallet tar mindre plass i deponiene på Alunorte-raffineriet.

Pressfilteret er ventet i drift i tredje kvartal, og produksjonen vil da økes ytterligere, ifølge Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland.

– Innkjøringen av de nye pressfiltrene vil bestemme hvor raskt vi kommer til 100 prosent, sier han.

Les også

Hydro utsetter rapporten for første kvartal

Produksjonsstansen ved Alunorte har også rammet det tilhørende aluminiumsverket Albras, som er avhengig av leveranser av alumina fra Alunorte, og bauksittgruven Paragominas som står for leveranser av råstoff til Alunorte.

– Paragominas vil starte opp tilsvarende som Alunorte, sier Molland.

Albras er eid i fellesskap av Hydro og et japansk konsortium, og må ta en egen beslutning om å starte opp igjen produksjonen, hvilket er ventet i løpet av kort tid, ifølge informasjonsdirektøren.

Får fortsatt ikke brukt nytt deponi

Det er fortsatt én hindring igjen for Hydro. Selskapet ønsker å ta i bruk et nytt deponi for bauksittrester (DRS2) ved Alunorte, men har ikke fått lov til dette av den føderale domstolen.

Dermed må selskapet bruke det gamle deponiet (DRS1), men dette vil etter hvert bli fullt. Molland sier at Hydro er i dialog med miljødirektoratet Semas for å få en driftslisens for det nye deponiet.

Les også

Hydros nye toppsjef klar for å ta fatt på Brasil-skandalen

– Vi har ikke noe anslag for dommerbeslutningen eller lisens fra Semas, men vi fortsetter den dialogen, sier han.

Ifølge Molland er den gjenværende levetiden til det gamle deponiet anslått til 8–18 måneder.

– Vi kan fortsatt bruke DRS1 en periode til, men vi ønsker å fase ut det gamle deponiet og inn det nye.

– Dette vil bedre lønnsomheten

For Hydro har Brasil-krisen kostet milliarder. Både redusert omsetning og høyere kostnader ved Alunorte, Paragominas og Albras har rammet selskapet finansielt, påpeker Molland.

Også anlegg i Norge har fått høyere kostnader til innsatsfaktoren alumina, etter at globale priser på alumina gikk opp.

Molland sier situasjonen nå vil «normalisere seg».

– Dette vil bedre lønnsomheten, fordi vi har drevet på en lite optimal måte.

– Vi har forsøkt å opprettholde bemanning så langt det har latt seg gjøre, og brukt den til å gjøre nødvendig vedlikehold, men det er klart at lønnsomheten og marginene har blitt sterkt utfordret i den fasen som har vært, sier han.

Les også

Hydro får grønt lys

Les også

Analytiker om Hydros Brasil-utvikling: Absolutt et steg i riktig retning

Les også

Hydro: Sivil domstol hever produksjonsforbud i Brasil

Publisert:

Her kan du lese mer om