Hydro-sjefen venter strammere marked: Så stor er Kina-effekten

Markedet for aluminium blir trolig noe strammere neste år, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro. Noe av årsaken er luftkvaliteten i Kina.

FÅR DRAHJELP: Aluminiumsprisene har steget i år, i forventningen om at Kina vil stenge ned produksjon og bidra til en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det har også hjulpet Norsk Hydros aksjekurs. Men det meste av kapasiteten kan allerede være tatt ut, mener selskapets konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Kina er en sentral aluminiumsprodusent, og landets planer er en viktig faktor for globale priser.

Forventninger om nedstengning av kinesisk produksjonskapasitet har løftet aluminiumsprisen til rundt 2.100 dollar per tonn, fra 1.600 dollar tonnet for ett år siden.

Det gir vind i seilene for aluminiumsprodusenten Norsk Hydro, som så langt i år har levert et underliggende resultat på 7,66 milliarder kroner, mot 4,6 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Les mer: Sterkere fra Hydro tross dyrere råvarer

Det er fortsatt usikkert om det blir noen videre oppgang i aluminiumsprisen. Trolig er det meste av stengningene i Kina unnagjort, tror konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.

– Det er tatt ut mer kapasitet enn vi forventet, sier Brandtzæg til E24.

– Vi tror at mye av nedstengningene har blitt gjort allerede. Vi forventer at vinterstengingseffekten i år blir rundt 600.000 tonn, og 800.000 tonn neste år, sier han.

Les også

Sterkere fra Hydro

Venter høyere etterspørsel

Det globale forbruket av aluminium gikk ned fra andre til tredje kvartal på grunn av sesongmessige svingninger, men var 5,6 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor.

Til tross for stengingen av smelteverk i Kina vil landet fortsatt ha høyere tilbud enn etterspørsel, mens etterspørselen i verden utenom Kina overstiger tilbudet, ifølge Hydro.

Selskapet venter nå en vekst i global etterspørsel etter aluminium i år på fem til seks prosent, mens det tidligere hadde anslått fire til seks prosents vekst.

I fjor var global etterspørsel etter aluminium på 60 millioner tonn, mens produksjonen var på 59 millioner tonn, ifølge selskapet. Kina står for over halvparten av produksjonen og etterspørselen.

Les også

Hydro kan få Kina-løft

Derfor stenger kineserne

Det er to grunner til at kineserne stenger ned anlegg i vinter: det ene er et initiativ som skal sørge for bedre luftkvalitet, og det andre er en reform på tilbudssiden som innebærer nedstengning av anlegg som produserer aluminium uten tillatelse.

– Vi tror at markedet blir noe strammere neste år enn i år, sier Brandtzæg.

Teoretisk sett gir et strammere marked høyere priser, men mye av effekten kan allerede være tatt ut. Kineserne vil særlig stenge ned kapasitet mellom november og mars på grunn av luftkvalitet, og det er fortsatt usikkert hvordan dette skal gjennomføres.

– Vi tror egentlig ikke at det blir noen dramatisk endring i markedet, for kapasiteten som er tatt ut ligger der fortsatt og kan bli restartet, sier Brandtzæg.

– På grunn av den tilbudssidereformen og «blue sky»-initiativet der borte, så har det en effekt på totalbildet som sett fra vår side har virket positivt og vil fortsette å virke positivt i 2018, sier han.

Les også

Hydro-aksjen på sitt høyeste siden 2008

– Stort sett balansert

– Så vi kan kanskje ikke vente oss så veldig mye høyere aluminiumspriser?

– Jeg vil ikke spekulere i prisutvikling, men når vi ser på tilbuds- og etterspørselsbalansen blir det stort sett balansert, men noe strammere neste år enn i år, sier Brandtzæg.

Hydros aksjekurs falt med nesten tre prosent etter kvartalsrapporten onsdag, men hentet seg inn utover dagen og lå da an til et svakt fall.

Aksjen har steget mye i år og handler nær det høyeste nivået på ni år. Selskapets børsverdi har steget fra rundt 74 milliarder for ett år siden til 126 milliarder onsdag formiddag.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
  2. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Det blir et strammere marked

  2. Sterkere fra Hydro

  3. Hydro-aksjen på sitt høyeste siden 2008

  4. Annonsørinnhold

  5. Anbefaler aksjekjøp etter Brasil-krise: Tror på Hydro-rekyl

  6. – Vil slå massivt ut