DNO-nyhet uten innhold

Oljemyggen DNO ble den store vinneren på vinglebørsen.

Publisert:

En dramatisk nyhet fra USA rystet fredag ettermiddag hele verdens finansmarkeder:

Investeringsbanken Bear Sterns har alvorlige og hurtig voksende pengeproblemer. JPMorgan Chase og New York-avdelingen til Federal Reserve må gi nødlån. Fredag kom kursfallet opp i 50 prosent.

- Dette er en krisemelding, og banken hadde ikke overlevd uten hjelp fra en konkurrent og myndighetene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til E24.

De store likviditetsproblemene i Wall Street-banken var en ubehagelig påminnelse om at verdens kreditt- og aksjemarkeder fortsatt har det vondt og vanskelig.

Oslo Børs lå solid i positivt terreng før nyheten, men ble knekket av de amerikanske nyhetene. Hovedindeksen falt raskt fra over 414 poeng til under 406. Ved børsslutt var indeksen tilbake ved startstreken: Opp marginale 0,01 prosent - til 405,1 poeng.

Følg markedet minutt for minutt med E24s børsskjerm Børs24

Les også:

DNO-klatring på Irak-håp

Aksjehandelen i Oslo på tampen av påsken ble ellers preget av en sterk vinner:

Oljeselskapet DNO International

OSE

DNO

klatret formidable 24 prosent - til 7,50 kroner - etter at selskapet fredag serverte markedet gladnyheter fra sitt Irak-engasjement.

Les også:

Først meldte DNO at en oppløftende test av Hawler 1-brønnen på Erbil-feltet viste 9000 fat olje dagen og 11 millioner standard kubikkfot gass. Testen føyer seg inn i rekken av gode brønnresultaterrekken av gode brønnresultater i Irak.

- Dette er gode nyheter, og jeg kan absolutt forstå dagens aksjestigning. Et oljeselskap verdsettes jo blant annet tungt på funn. Det ser veldig lovende ut nå, sa analytiker Svein Erik Larsen i Landsbanki til E24.

Les også:

Sperret inne

Det hjelper imideltid DNO fint lite at selskapets allerede imponerende irakiske oljereserver vokser, dersom man ikke finner en løsning på den store verkebyllen:

Hvordan få oljen ut av Nord-Irak, og gjennom det foretrukne transittlandet Tyrkia - som ikke akkurat er direkte velvillig innstilt til de regionale kurdiske myndighetene.

Foreløpig leveres DNOs kurdiske olje kun lokalt - til ekstremt lave priser i forhold til verdensmarkedet.

Les også: Må selge olje til spottpris

Rykket ut

Senere fredag rykket da også DNOs driftssjef Ivar Brandvold ut med en eksportrettet gladmelding. Overfor Reuters hevdet Brandvold at man gjennom reviderte lisensavtaler med kurdiske regionalmyndigheter har tatt "viktige skritt" mot en eksporttillatelse. Det ga videre kursoppgang.

DNO ville imidlertid ikke komme med nye anslag for når oljen faktisk kan slippe ut av Nord-Irak - kanskje kloke av skade.

DNO har flere ganger kommet med optimistiske utsikter for eksporten - en eksport som også er avhengig av en hittil manglende velvilje fra irakiske føderale myndigheter.

Så sent som i august i fjor lovet DNO-sjef Helge Eide å være i gang med eksport fra Nord-Irak i november samme år hvis alt gikk etter planen.

Slik gikk det ikke.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om