Hongkong-børsen stuper – ned over ti prosent på to dager

Coronafrykt, krigsuro og oljeprisfall preger de asiatiske markedene på morgentimene. – Aksjemarkedet får aldri tatt seg en pause, sier strateg.

Publisert:

Slik ser det ut på de asiatiske børsene ved 07.45-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo steg 0,15 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 6,31 prosent
  • Kospi i Seoul endte ned 0,89 prosent
  • Shanghai Composite faller 4,38 prosent
  • Shenzhen Composite er ned 3,79 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,48 prosent
  • ASX 200 i Sydney endte ned 0,73 prosent

Etter at coronafrykten inntok markedene i Kina og Hongkong mandag, har uroen tiltatt tirsdag. Det skjer etter at Kina på ett døgn har registrert 5.280 nye smittetilfeller, noe som er det høyeste på to år, ifølge AFP. Det fører til at flere byer nå stenges ned i Kina.

Det kraftige fallet på Hang Seng-indeksen gjør at indeksen nå har falt 11,1 prosent i løpet av de to siste dagene.

– Det svake aksjemarkedet får ikke tatt seg pause, sier derivatstrateg Chris Murphy i Susquehanna International Group til Bloomberg.

– Oljeprisen faller 8 til 10 dollar, og nå er alle bekymret for renten på amerikansk statsgjeld. Det viser bare at det er en rekke ting som må håndteres. Når en ting går i glemmeboken, er det noe annet som popper opp, fortsetter han.

Særlig teknologiaksjene trekker ned børsen i Hongkong. Netthandelsgiganten er ned mer enn ti prosent, mens nettgiganten Tencent faller mer enn åtte prosent. Den samlede teknologiindeksen er samtidig ned mer enn åtte prosent.

Sterke nøkkeltall bremset nedgangen

Utviklingen kommer etter at Kina la frem tall for industriproduksjon, detaljhandel og investeringstall, som alle var bedre enn ventet, ifølge Bloomberg.

De sterke nøkkeltallene bidro lenge til å dempe fallet på særlig børsene i Kina og Hongkong, men utover dagen har situasjonen altså snudd igjen.

Industriproduksjonen økte med 7,5 prosent i januar og februar, mot året før. Samtidig steg detaljhandelen 6,7 prosent i årets to første måneder. Ifølge Reuters var det ventet en vekst på henholdsvis 3,9 og 3 prosent i de to nøkkeltallene.

Gjennom natten har også den kinesiske sentralbanken kommet med flere krisegrep for å håndtere den økonomiske situasjonen. Sentralbanken besluttet blant annet å tilføre banksystemet mer midler.

Oljeprisfall

Det siste døgnet har oljeprisen igjen havnet i fokus etter at den satte fart nedover mandag ettermiddag. I løpet av få timer falt prisen fra rundt 110 til 105 dollar fatet.

For første gang siden februar var oljeprisen nær å bikke under 100 dollar fatet natt til tirsdag, men senere har den også hentet seg noe inn igjen.

Ett fat Nordsjøolje (brent spot) koster ved 05-tiden 102,51 dollar, en nedgang på i overkant av tre prosent fra midnatt.

– Forventninger om positiv utvikling i forhandlingene mellom Russland og Ukraina forsterket håpet for å se lettelser i det stramme oljemarkedet. De ferske nedstengningene for å håndtere coronapandemien i Kina øker også frykten for lavere etterspørsel, sier analytiker Toshitaka Tazawa i Fujitomi Securities til Reuters.

Så sent som onsdag var oljeprisen over 130 dollar fatet. Prisen har i etterkant av dette falt blant annet etter at De forente arabiske emirater åpnet for å øke produksjonen mer enn landene i Opec+ egentlig har blitt enige om.

Selv om oljeprisen har falt nesten 30 dollar på under en uke, er prisen betydelig høyere enn det som har vært normalt. Oljeprisen steg forbi 100 dollar fatet for første gang siden 2014 i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina.

Publisert:
Gå til e24.no