Vaccibody skifter navn – får inn amerikansk biotek-kjempe på eiersiden
Det norske kreftselskapet skal nå hete Nykode Therapeutics og inngår samarbeidsavtale med amerikanske Regeneron som kan bli verdt 8,3 milliarder kroner.
Vaccibody kunngjør et knippe nyheter tirsdag morgen, inkludert navnebyttet, samarbeidsavtale og en investering fra amerikanske Regeneron.
Vaccibody satser på kreftbehandling med immunterapi, og har kjente investorer som Jan Haudemann-Andersen og Rasmussengruppen på eiersiden.
Går inn på eiersiden
Regeneron, som er børsnotert på Nasdaq med en børsverdi på 67 milliarder dollar, går inn med en investering på 20 millioner dollar i det som nå skal hete Nykode Therapeutics.
Det skjer til en premie på 20 prosent til gjennomsnittlig aksjekurs i Vaccibody siste 30 dager, opplyser selskapet.
– Jeg ser nesten ingen begrensninger nå
Avtalen mellom de to omfatter fem programmer som skal fokusere på vaksiner mot kreft og inefeksjonssykdommer, ifølge meldingen. Vaccibody får også en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar.
Ifølge selskapet kan det potensielt motta 875 millioner dollar i ytterligere betalinger. Det er avhengig av fremtidig utvikling, også kommersielt.
I tillegg vil Vaccibody kunne få ytterligere betalinger på salg av kommersialiserte produkter, slik at den totale verdien av avtalen potensielt kan bli på 925 millioner dollar.
Det tilsvarer 8,3 milliarder målt i norske kroner.
Vaccibody-sjef Michael Engsig sier i meldingen at selskapet er «svært fornøyd med å ha inngått denne banebrytende avtalen med Regeneron».
Grunnlegger og direktør Agnete B. Fredriksen sier at Regeneron vil bli en «fantastisk partner» i arbeidet med å utvikle vaksiner.
Dekker kostnader
Som del av avtalen skal Regeneron dekke alle kostnader til forskning, utvikling og kommersialisering.
Selskapet skal ha ansvaret for den kliniske utviklingen, produksjon etter den innledende utprøvingen og kommersialisering.
Vaccibody skal blant annet stå for vaksineutviklingen og produktlevering i den første fasen av utprøving av vaksiner.
Tre av programmene skal være rettet mot kreft, mens to er innen smittsomme sykdommer.
Hver av disse kan inkludere flere vaksinekandidater, som alle kan utløse royalty-betalinger og betalinger knyttet til såkalte milepæler.