Folketrygdfondet reagerer på gigantisk fallskjerm til Lundin Energy-topper: – Et høyt beløp

Toppledelsen i Lundin Energy får en kvart milliard i bonus når Aker BP sluker selskapets olje- og gassvirksomhet. Storeier Folketrygdfondet reagerer på beløpets størrelse.

Aksjesjef Nils Bastiansen i Folketrygdfondet
 • Eivind Bøe
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Lage Bøhren
Publisert:

Tirsdag kom nyheten om at Aker BP gjør en gigantisk transaksjon på norsk sokkel, ved å kjøpe deler av Lundin Energy for 125 milliarder kroner.

For å sikre en «ryddig overgang» vil toppledelsen i Lundin Energy motta en transaksjonsbonus på 28 millioner dollar, tilsvarende en kvart milliard kroner.

– Utfra det som har fremkommet i media, synes dette å være et høyt beløp. Vi ser frem til å motta ytterligere informasjon om transaksjonen frem mot generalforsamlingene, sier aksjesjef Nils Bastiansen i storeier Folketrygdfondet til E24.

Folketrygdfondet er tredje største aksjonær i Aker BP med en beholdning på 12,5 millioner aksjer, noe som tilsvarer 3,47 prosent av selskapet, viser en aksjonæroversikt fra Infront.

Folketrygdfondet eide også drøye 1,69 millioner aksjer i Lundin Energy ved utgangen av første halvår, viser en oversikt fra fondet. Hvis aksjeposten er uendret vil de få 117,66 millioner kroner i kontanter og drøyt 1,6 millioner aksjer i Aker BP etter sammenslåingen.

– Har vært åpenhet

E24 har bedt Aker BP om en kommentar. Selskapet peker på at sammenslåingen skaper et mer robust selskap med lave produksjonskostnader og utslipp, som gir gode muligheter for vekst, større finansiell robusthet og økt utbyttekapasitet.

– Det har vært åpenhet i forhandlingene om at det foreligger en transaksjonsbonus til toppledelsen i Lundin Energy som vil bli utløst ved en sammenslåing, skriver pressetalsperson Ole Johan Faret i Aker BP i en e-post til E24.

– Vi har forholdt oss til at dette er kontraktsforpliktelser som Lundin må oppfylle. Disse forpliktelsene er også hensyntatt i verdisettingen, skriver han.

Lundin Energy har ikke besvart E24s henvendelse onsdag.

Lundin Energy faller 5,5 prosent på Stockholmsbørsen onsdag etter en oppgang på 4,5 prosent dagen før.

Aker BP er ned 3,1 prosent i Oslo, men var opp 6 prosent tirsdag.

Pressetalsperson Ole Johan Faret i Aker BP.

Skal sikre «effektiv og god fusjonsprosess»

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik og hans ledergruppe har fått i å oppgave å lede det sammenslåtte selskapet, som har identifisert årlige kostnadssynergier på 200 millioner dollar.

Blant de som blir overflødige etter fusjonen er administrerende direktør Nick Walker og resten av toppledelsen i Lundin Energy.

Lundin Energy-sjef Nick Walker.

På vei ut døren vil de få full utbetaling av sine aksjebonusprogrammer, sluttpakker og «ytterligere kompensasjon», ifølge pressemeldingen fra Aker BP.

– Bakgrunnen for bonusen er å sikre en effektiv og god fusjonsprosess mellom selskapene, sa Walker til E24 tirsdag.

Briten har ledet Lundin Energy siden januar i år.

Under seg har han blant andre australske Daniel Fitzgerald som driftsdirektør og færøyingen Teitur Poulsen som finansdirektør, samt fire andre konserndirektører.

Ifølge Lundin Energy-sjefen vil det ikke bli opplyst hvordan bonusen fordeles mellom ledergruppen, som har forpliktet seg til å være tilgjengelige for det sammenslåtte selskapet i tre måneder etter at transaksjonen er fullført, for å «sikre en ryddig overgang».

– Så dere får en bonus på en kvart milliard for å holde dere motiverte gjennom overgangsprosessen?

– Ja, du kan vel si det på den måten, sa Walker.

Vil få en markedsverdi på 183 milliarder

Fusjonen vil skape det største børsnoterte oljeselskapet som utelukkende er basert på norsk sokkel, med en samlet markedsverdi på nær 183 milliarder kroner, ifølge Aker BP.

Aker-sjef Øyvind Eriksen er ikke i tvil om hvorfor kjøpet er riktig for Aker BPs aksjonærer.

– Vi skaper et enda mer robust selskap, med de laveste produksjonskostnadene og de laveste utslippene på norsk sokkel, sa Eriksen til E24.

På gårsdagens pressekonferanse uttalte han at Aker-eier Kjell Inge Røkke tidligere har ansett en transaksjon med Lundin Energy som umulig.

Samtidig bekreftet Walker at det var Lundin Energy som tok initiativet til samtalene som har ledet til dagens avtale.

– Hvorfor ble det plutselig mulig nå?

– En grunn til at vi tidligere anså dette som ikke gjennomførbart, var at Lundin-familien har hatt en eierstrategi lik Akers, altså å være langsiktige hovedeiere. Når de nå har valgt å bli en mindre eier i noe større, var det også utgangspunktet for den dialogen som ble opprettet, sa Eriksen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker BP
 2. Oljeindustrien
 3. Lundin
 4. Folketrygdfondet
 5. Norsk sokkel

Flere artikler

 1. Aker BP sluker Lundin Energy-virksomhet: Lundin-topper går med gigantisk fallskjerm

 2. Aker BP kjøper deler av Lundin i gigantavtale til 125 milliarder

 3. Noble og Mærsk Drilling slår seg sammen

 4. Oljefyrt oppgang på Oslo Børs – Aker BP klatret etter gigantavtale

 5. Betalt innhold

  Tiltale mot Lundin: - Fellande dom bør få konsekvensar for Oljefondet