Boligsalg og kontantstøtte løfter inntektene for Olav Thon

Halvårsresultatet til Olav Thon-gruppen er fortsatt sterkt preget av coronapandemien. Likevel er egenkapitalen opp over fem milliarder kroner på et år.

Olav Thon er fortsatt styreleder i konsernet som bærer hans navn. Eierskapet er imidlertid overført til Olav Thon-stiftelsen.
 • Fredrick Chr. Ekeseth
Publisert:

Olav Thon-gruppen gjorde det bedre i første halvår i år, enn i samme periode i fjor.

Driftsinntektene var opp over 300 millioner kroner, til nær 4,7 milliarder kroner, sammenlignet med omkring 4,3 milliarder kroner i første halvår 2020.

Av halvårsrapporten fremgår det imidlertid at driftsinntektene løftes av boligsalg i Thon Eiendom på 481 millioner kroner og statsstøtte fra norske og svenske myndigheter på 166 millioner kroner samt noe varesalg.

Både leieinntekter, losjiinntekter og varesalg fra restaurantene er ned, der de to sistnevnte er betydelig ned over periodene.

– Veldig godt gjennom

Resultat før skatt var på rundt 2,5 milliarder kroner i første halvår, mot -3,5 milliarder i samme periode i fjor. Resultat før skatt og verdiendringer var på 1,7 milliarder kroner, mot en milliard kroner i første halvår i fjor.

– På tross av at hotellvirksomheten fortsatt ble påvirket negativt av koronapandemien, er vi godt fornøyd med at de andre virksomhetene utviklet seg godt i 2021. Resultatet før skatter og verdiendringer i første halvår viser at Olav Thon Gruppen har kommet seg veldig godt gjennom pandemien, sier finansdirektør Arne B. Sperre i Olav Thon-gruppen.

Konsernets egenkapital økte til over 61 milliarder kroner i første halvår, opp fra 56,5 milliarder i samme periode i fjor. Konsernets eiendomsportefølje har en markedsverdi på 104 milliarder kroner per utgangen av første halvår, opp fra 99 milliarder kroner over periodene.

Svensk shoppingsmell

Ved halvårsskiftet eide og forvaltet konsernet 89 kjøpesentre i Norge og Sverige, hvorav ti i Sverige.

Butikkomsetningen i konsernets norske kjøpesentre ble 24,7 milliarder kroner i første halvår – en økning på tre prosent fra samme periode i fjor.

I Sverige falt butikkomsetningen med 32 prosent til 2,8 milliarder svenske kroner i 1. halvår.

Les på E24+

Hotellkongen fikk 850 millioner kroner i koronastøtte fra nordiske land

Helt eller delvis nedstengt

Ved utgangen av første halvår hadde Thon Hotels 12.370 gjesterom fordelt på 80 hoteller i Norge, Brussel og Rotterdam.

Deler av konsernets hoteller og serveringssteder var helt eller delvis stengt i 1. halvår som følge av koronapandemien.

Driftsinntektene ble derfor redusert med 30 prosent sammenlignet med 1. halvår i 2020, en periode som hadde litt over to måneder med normal drift før koronapandemiens utbrudd, ifølge selskapet.

– Veksten i norsk økonomi forventes å øke utover høsten i takt med nedtrappingen av koronatiltakene. Når etterspørselen etter hotellrom og konferanselokaler øker, forventes det at hotellvirksomheten vil kunne styrke lønnsomheten igjen, sier Sperre.

Les også

Stordalen selger hotell i København

Bygger logistikk

I første halvår ble det investert én milliard kroner i virksomheten, og flere store eiendomsprosjekter ble ferdigstilt, opplyser selskapet.

Blant annet åpnet det nye hotellet Thon Hotel Svolvær i Lofoten, og Thon Hotel Ålesund med 175 rom ble rehabilitert og gjenåpnet.

Konsernets største pågående prosjekter er oppføringen av to logistikkbygg på Gardermoen på totalt 46.000 kvadratmeter og det nye hotellet Thon Hotel Snø med 300 gjesterom på Lørenskog, fremgår det.

Les også

Konferansehotell ser lyst på høsten: – Vi planlegger julebord som før pandemien

Børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap, samt Olav Thon Holding, har tidligere rapportert tall per første halvår.

Konsernet Olav Thon Gruppen omfatter mange virksomheter, hvorav kjernevirksomhetene er eiendom og hotell. Konsernet hadde i omkring 3200 årsverk i 2020.

Olav Thon Gruppen eies av Olav Thon-stiftelsen, som gir deler av overskuddet i Olav Thon Gruppen til samfunnsnyttige formål.

Les på E24+

Opplever turist-boom: – Det ble fullbooket rimelig fort

Les på E24+

Tall fra reiselivet viser klar trend: Årets norgesferie ble ikke helt som i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olav Thon Gruppen
 2. Thon Hotels
 3. Olav Thon
 4. Olav Thon Eiendomsselskap
 5. Hotell

Flere artikler

 1. Olav Thon-selskap med betydelig resultatforbedring

 2. Nå er det klart hvilken hotellkjede som skal inn i dette signalbygget

 3. Betalt innhold

  Norge ga Stordalen 342 millioner i koronastøtte. I Sverige fikk han enda mer.

 4. Aksjeantallet i Norwegian vil øke kraftig: Nå kommer inntil 233,5 millioner nye aksjer for salg

 5. Sterkere kvartalstall fra Kongsberg Gruppen