Den amerikanske sentralbanken varsler at nedtrapping av krisetiltak snart kan komme

Fed holder renten uendret, men varsler at nedtrapping av støttekjøpene «snart kan bli nødvendig».

NEDTRAPPINGSSIGNALER fra Fed-sjef Jerome Powell kan gi store markedsutslag.
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken (Fed) holder renten uendret i intervallet 0–0,25 prosent, som ventet.

Det hersket større spenning rundt signalene om nedtrapping, såkalt tapering, av støttekjøpene på 120 milliarder dollar i måneden.

På forhånd ventet de fleste i en Reuters-undersøkelse at nedtrappingsbeslutningen skulle startes i november, selv om et lite mindretall trodde det kunne skje nå i september.

I stedet melder sentralbanken at «en moderasjon i tempoet av kjøpene kan snart bli nødvendig», dersom den økonomiske utviklingen fortsetter omtrent som ventet, skriver sentralbanken i sin konklusjon torsdag kveld.

Amerikanske aksjer fortsatte litt oppover etter beslutningen. Den tiårige amerikanske statsrenten falt noe etter beslutningen, men har siden steget igjen og er omtrent uendret.

Blant medlemmene i Federal Open Market Committee er det nå flere enn i juni som ser for seg at styringsrenten kommer til å heves i løpet av 2022. Komiteen er nå delt på midten, viser referatet fra det to dager lange møtet.

Samtidig sier Fed-sjef Jerome Powell i en pressekonferanse onsdag kveld at medlemmene ser for seg at støttekjøpene vil ta slutt rundt midten av 2022.

– Medlemmenes generelle syn er at så lenge utviklingen fortsetter i samme tempo, så vil det være passende med en gradvis nedtrapping som fullføres rundt midten av neste år, sier Powell, ifølge CNBC.

Sjeføkonom: – Tolker det som november

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen merker seg at Fed bruker formuleringen «substantial further progress».

– Ja, det er fremgang, og hvis fremganger fortsetter som ventet, så vil de begynne å redusere, forklarer Holvik.

– Det tolker jeg som at de forbereder at de vil redusere [støttekjøpene] fra november av. De vil ha litt mer bevis, men går det som de tror så vil de begynne å redusere allerede i november, sier hun.

Kuttene vil neppe være dramatisk store allerede fra start, venter Holvik, og legger til at det kommer an på hva som skjer før november.

– De kjøper seg litt tid, og gjør det dataavhengig om de vil begynne allerede i november.

Hvorvidt Feds beslutning vil ha noe å si for Norges økonomi, er Holvik mindre sikker på.

– Nei, om noe så styrker det Norges Banks plan om å sette opp renta, i og med at USA signaliserer at de vil følge planen om å trappe ned og så heve renta kanskje allerede til neste år.

Under press

Sentralbanksjef Jerome Powell har vært under press de siste månedene etter at inflasjonen i USA har steget kraftig.

Det kan bety at økonomien holder på å overopphetes, noe som vanligvis krever at sentralbanken strammer inn pengepolitikken. Sentralbanksjefen har imidlertid vært tydelig på at han tror høy inflasjon er forbigående.

Fed har tidligere varslet at det ligger an til nedtrapping i løpet av året. Samtidig har delta-varianten av coronaviruset spredd seg i USA, noe som kan bety at økonomien trenger mer hjelp enn man tenkte noen måneder tidligere.

Forrige måneds svake arbeidsmarkedsrapport er også et argument for å utsette nedtrappingen.

Les også

Sjeføkonom uenig i renteheving: – Spiller med konkurranseevnen i potten

«Taper tantrum»

Forrige gang Fed trappet ned tilsvarende støttekjøp var etter finanskrisen som startet i 2008. Da det første signalet om innstramming kom i 2013, ga det en støkk i markedene.

Dette refereres til som «taper tantrum», og er mye av grunnen til av investorer nå er nervøse.

Frykten er at nedtrappingen vil kunne gi høyere renter og begrense den skjøre veksten.

Fed taper announcement expected in Nov: Reuters poll
Publisert: