Autostores patentstrid kan gi advokatregning på 170 millioner

Det norske robotselskapet må bla opp betydelige beløp til advokater i patentfeiden med britiske Ocado.

XXL-ROBOTER: Den norske sportskjeden XXL har brukt Autostores løsninger i over ti år. Robotene kjører rundt på en aluminiumsramme og henter varer til de ansatte på lageret.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Maiken Svendsen
Publisert: Publisert:

Det som startet med at Autostore saksøkte Ocado for patentbrudd i oktober i fjor, har siden blitt etterfulgt av motkrav fra Ocado og flere søksmål i en omfattende rettsbatalje.

Ocado er en av verdens største dagligvareaktører på nett.

Autostore er nå i prosess med børsnotering i Oslo, og gir i den forbindelse investorene et innblikk i størrelsen på den antatte advokatregningen.

I noteringsdokumentet går det frem at Autostore seg for seg utgifter til rettstvisten på mellom 15 og 20 millioner dollar. Med dagens valutakurser tilsvarer det en regning på mellom 128 og 170 millioner kroner.

Les også

Honorarfest for Autostore-rådgivere: Kan hanke inn 700 millioner

Selskapet har ikke gjort noen avsetninger utover de juridiske utgiftene, ifølge dokumentet.

Geir Bjørlo, investorkontakt i Autostore, skriver i en e-post at de har begrenset mulighet til å gi ytterligere informasjon, utover det som står i prospektet, frem til noteringen.

– Autostore er trygge på å vinne frem i sakene og generelt er kostnadene til søksmålene på nivå med andre sammenlignbare rettslige, internasjonale prosesser, skriver Bjørlo.

Autostore lager automatiserte lagrings- og plukkesystemer for lagereiere og operatører. Selskapet har jobbet med teknologien siden 1996.

Søksmål og motsøksmål

Søksmålet mot Ocado ble levert i USA og Storbritannia i oktober 2020.

Kravet er at retten stopper Ocado og partneren Tharsus Groups produksjon, import, bruk og salg av teknologi som Autostore mener bryter med selskapets patenter.

Autostore krever også økonomisk erstatning fra Ocado.

Les også

Robotkrigen startet med et mislykket møte i en liten bygd på Vestlandet

E24 har tidligere vært i kontakt med Ocado om søksmålet.

– Enhver antydning om at vi har tatt deres intellektuelle eiendom er absurd. Disse oppfinnelsene er våre, og vi vil fortsette å beskytte vår intellektuelle eiendom med alle nødvendige midler, uttalte en talsperson for Ocado i november i fjor.

I januar og mars kom Ocado med motsøksmål i USA, Storbritannia og Tyskland.

Ocado er et teknologiselskap og en dagligvareleverandør på nett, notert på Londons FTSE 100-indeks. Selskapet har blant annet avtale med dagligvare- og detaljhandelkjeden Marks & Spencer.

Les også

Autostore trapper opp robotkrigen med nytt Ocado-søksmål

Autostores system baserer seg på at roboter plukker varer. Det blir brukt av blant annet butikkjedene Asda i Storbritannia og Best Buy i USA, samt Lufthansa i Tyskland.

Ocado har vært kunde av det norske selskapet siden 2012, har Autostore opplyst.

Venter «positivt utfall»

I prospektet skriver Autostore at selskapet forventer et «positivt utfall» av striden, og viser til sine patentrettigheter for robotteknologi.

Selskapet tror et medhold i retten vil føre til «økte inntekter fra lisensiering, økt salg og/eller erstatning», men understreker at prosessen er heftet med usikkerhet og «kan være ekstremt vanskelig å forutse».

Les på E24+

Slik ble robot-sensasjonen milliardbedrift

I prospektet listes det opp flere mulige alternative utfall av søksmålene.

Blant annet kan det ende med at de to selskapene får annullert deler av hverandres patenter, et utfall Autostore likevel tror det vil komme godt ut av finansielt.

Det listes også opp utfall som er mindre gunstige:

 • Et «worst-case»-scenario er at Ocado får ugyldiggjort Autostore-patenter, noe som kan ramme selskapets salg, påpekes det i dokumentet.
 • Om Autostore ikke når frem i patentbruddsaken i Storbritannia er det sannsynlig at Autostore må betale motpartens advokatutgifter, men ikke erstatning, ifølge prospektet.
 • Hvis Autostore skulle bli funnet skyldig i å bryte konkurranselovgivning i USA kan selskapet møte straffereaksjoner, påpekes det.

Autostore skriver at «worst-case-scenarioet er for øyeblikket vurdert som lite sannsynlig, men skulle dette scenarioet inntreffe har gruppen fortsatt en sterk patentportefølje».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ocado
 2. Autostore
 3. Patenter
 4. Søksmål

Flere artikler

 1. Gjorde «slurvefeil» på 90 mill. i Autostore-prospektet

 2. Autostore: Tysk rettsinstans setter Ocado-krav på pause

 3. Autostore doblet nesten inntektene i første kvartal

 4. Ocado ut mot Autostore-melding i patentsak: – Er misvisende

 5. Autostores patentstrid med Ocado kostet over 300 millioner i fjor