Autostore klatret i ellevill børsdebut

Tidenes nest største notering på Oslo Børs førte til ellevill handel. På første handelsdag svinget Autostore-aksjen voldsomt. I debuten ble det gjennomført over 85.000 handler i selskapet.

Publisert:

Hovedindeksen endte opp 0,86 prosent til 1.217 poeng og kunne dermed notere tredje rekord på like mange dager.

Robotlagerselskapet Autostore ble ved børsåpning tatt opp til handel på markedsplassen, i det som er den nest største børsnoteringen i Oslo noensinne.

I forbindelse med noteringen har selskapet hentet 2,7 milliarder kroner, ved salg av rundt 87 millioner nye aksjer. I tillegg har storeiere solgt flere hundre millioner aksjer. Alle aksjene er solgt til kurs 31 kroner.

I løpet av handelsdagen var kursen opp så mye som 14 prosent, med en topp på 35,69 kroner per aksje og en samlet verdsettelse på 121 milliarder kroner. En liten stund var selskapet altså syvende største selskap på Børsen.

Men i den siste halvtimen svinget aksjen voldsomt, og ved børsdagens slutt var fasit en oppgang på 3,23 prosent. Det gir en markedsverdi på like under 110 milliarder kroner.

Fire hjørnesteinsinvestorer, deriblant den svenske pensjonsforvalteren Alecta Pensionsförsäkring, kjøper hver aksjer for 200 millioner dollar, tilsvarende rundt 6,9 milliarder kroner til sammen.

Aksjen er ikke overraskende den soleklart mest omsatte på Oslo Børs onsdag. Dette skyldes at aksjene fra kapitalinnhentingen formelt har blitt solgt i morgentimene onsdag, og dermed bidrar til at omsetningen før start allerede var på 20 milliarder kroner.

Les også

Autostore på børs til skyhøy prising: – Et verdensmester-selskap

Resultatrush

Men det er ikke bare børsnotering som står i fokus på Oslo Børs onsdag. Flere selskaper har også lagt frem resultater.

Forsikringsselskapet Gjensidige steg 2,62 prosent etter resultatfremleggelsen.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 2,02 milliarder kroner i tredje kvartal, tilnærmet det samme som i fjor. Det var likevel bedre enn analytikerne hadde sett for seg, ifølge Infront TDN Direkt. Selskapet vil også dele ut to milliarder i såkalt overskuddskapital til aksjonærene.

Les også

Gjensidige vil dele ut to milliarder til eierne

Gjødselgiganten Yara endte på sin side med et resultat etter skatt på minus 143 millioner dollar i kvartalet, fra 339 millioner dollar i samme periode året før. Det negative resultatet inkluder er en nedskriving av verdier til 355 millioner dollar av Salitre-prosjekt og et valutatap på 148 millioner dollar. Yara-aksjen steg 1,73 prosent etter å ha vinglet litt mellom pluss og minus gjennom morgenen.

Silisiumprodusenten Rec Silicon på sin side falt nesten ti prosent. Det skjer etter at selskapet leverte et driftsresultat (ebitda) på minus 3,7 millioner dollar i kvartalet, en forverring fra 17,9 millioner dollar på samme tid i fjor. Høyere priser på elektrisitet og lavere produksjon som følge av vedlikehold tynget resultatet.

Les også

Yara-sjefen bekymret for skyhøye gasspriser

Markant oljeprisfall

Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 83,58 dollar, en nedgang på 1,84 prosent fra dagen før.

Utviklingen i oljeprisen kommer etter at Kina onsdag skal ha tatt grep for å få kontroll over rekordhøye kullpriser og sikre at kullgruvene driftes med full kapasitet i et forsøk på å hindre strømmangel, skriver Reuters.

Sent tirsdag skal kinesiske myndigheter ha sagt at de vil bringe prisene tilbake til et fornuftig prisnivå og slå ned på uregelmessigheter som forstyrrer markedet eller ondsinnede spekulasjoner rundt fremtidskontrakter på kull, ifølge nyhetsbyrået.

Publisert:

Her kan du lese mer om