Veddemålene på Nel-ras hopper før tallslipp
Analytikere venter store Nel-tap for tredje kvartal. – Selskapet rigger seg fortsatt for fremtidig vekst, men er også påvirket av høyere råvarepriser og fraktkostnader på de produktene de har levert i kvartalet.
Hydrogenselskapet Nel ble i vår Oslo Børs’ mest shortede aksje, altså den som hadde høyest veddemål mot seg gjennom shortsalg (se faktaboks i bunn av saken), etter at flere større fond kastet seg på.
Nå er samlet like i underkant av ti prosent av Nel-aksjene lånt ut til praksisen, mens nivået var på rundt fem prosent i mai, ifølge Finanstilsynets register.
Dagens shortsalg tilsvarer Nel-aksjer for 1,9 milliarder kroner.
– La mindre vekt på det fundamentale
Gjennom fjoråret, da Nel-aksjen steg betydelig i kjølvannet av massiv investorinteresse for «grønne» aksjer, lå nivået i gjennomsnitt på rundt to prosent. Short-hoppet i år har kommet i takt med at aksjen har rast rundt 60 prosent fra toppnivået i 2020.
Den siste tiden har Nel også fått langt mer negativ omtale hos de norske meglerhusene.
Pareto Securities-analytikerne Gard Aarvik og Kari Eide Hartvedt gjentok sist uke en salgsanbefaling på Nel, med et kursmål på åtte kroner, mens kursen ligger på rundt 13 kroner for øyeblikket.
Når resultatfasiten for tredje kvartal kommer førstkommende torsdag, venter Pareto et nettotap på 495 millioner kroner, mens driftsresultatet før avskrivinger (ebitda) ventes til minus 93 millioner kroner.
– Går vi tilbake ett års tid, så la markedet mindre vekt på det fundamentale ved rapportering. Nå er det et mye større fokus på cash-burn og ordreinngang, som er forhold vi tror investorer vil holde et øye med også denne gang. I tillegg tror vi at kommentarer rundt den nye fabrikken på Herøya og leveranser derfra, samt kommentarer rundt tidligere inngåtte intensjonsavtaler, vil være i fokus, fremhever Aarvik til E24.
Nå må snart Nel-veggen komme
– Kommer til å legge press på marginene
Tapsforventningen forklares slik:
– Selskapet rigger seg fortsatt for fremtidig vekst, men er også påvirket av høyere råvarepriser og fraktkostnader på de produktene de har levert i kvartalet. Selskapet har også høye investeringsforpliktelser i år, noe som gjør at cash-burn vil være høy også i tredje kvartal.
Aarvik ønsker ikke kommentere shortinteressen spesifikt, men understreker forventningen om ytterligere kursfall.
– Vi har i lang tid ment at det er flere forhold både på kort og lang sikt som gjør at vi ser nedsiderisiko på estimatene, samt risiko for høyere kapitalkostnad. Kapasiteten på elektrolysører de neste fem årene er ventet å signifikant overgå etterspørselen, noe som kommer til å legge press på marginene.
– Videre ser vi flere andre aktører der ute med en effektivitet og kompakthet i sin løsning som utfordrer Nel sin posisjon i markedet. Når aksjen da fortsatt handler med en implisitt kapitalkostnad på rett over 4 prosent, eller en 2030-P/E på rundt 55, mener vi aksjen fortsatt er overpriset, påpeker han.
P/E (pris/inntjening) er et mye brukt mål for å vurdere prising av aksjer. Det uttrykkes som oftest ved et tall som utledes ved å dele aksjekurs på resultat per aksje. Et lavt tall indikerer at en aksje er billig eller underpriset. Et høyt tall, slik som over, indikerer det motsatte.
Nel produserer hydrogenfyllestasjoner og selskapet lager også elektrolysører, som bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann. Selskapets potensielle inntjening ligger i fremtiden. For helåret 2021 venter Pareto et nettotap på 1,4 milliarder kroner.
Short-advarsel
Sparebank 1 Markets’ analytikere, Thomas Dowling Næss og Vetle Wilhelmsen, anbefalte sine kunder nylig å selge aksjer. Kursmålet ble satt til åtte kroner.
Analytikerne kom imidlertid med en advarsel til Nel-shortselgerne for 2022.
– Investorer som har en shortposisjon bør imidlertid være forsiktige når vi går inn i første kvartal 2022 ettersom finansieringsbeslutningen i IPCEI er ventet å ferdigstilles, som igjen kan trigge et hopp i ordre til Nel. Selv om disse ordrene sannsynligvis vil ha lange leveringstider og allerede burde være reflektert i våre estimater, så kan det endre momentumet i aksjekursen, skriver de.
IPCEI er en forkortelse for «viktige prosjekter av felles europeisk interesse». Initiativet skal sikre at statsstøtte sluses til prosjekter som kan sette europeisk industri i førersetet globalt.
Short-nivået i Nel er høyt i norsk sammenheng, der oljeserviceselskapene PGS og Subsea 7 følger bak med henholdsvis seks prosent og tre prosent av de utestående aksjene.
Sparebank 1 Markets’ nye estimat for helåret 2021 er et resultat før skatt på minus 1,59 mrd. kroner, mens meglerhuset i tredje kvartal øyner et tap på 534 millioner kroner før skatt.