Suser opp igjen etter nedtur i fjor: Oljefondet til nye høyder

Etter å ha lagt bak seg høstens børsfall og det første årlige verdifallet siden 2002, suser Oljefondets verdi opp til ny rekord på 8.749 milliarder kroner.

NYE HØYDER: Oljefondets verdi er tilbake over 8.700 milliarder kroner, etter å ha blitt dempet av høstens børsfall. Mandag ettermiddag var verdien oppe i 8.749 milliarder kroner, som er ny rekord. Dette er Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management som forvalter fondet.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Med sine 1,4 prosent av alle verdens aksjer kan det norske Oljefondet gi en viss pekepinn på hvordan det går i aksjemarkedene.

Nå har fondets verdi tatt seg opp igjen til nye høyder etter en nedtur i høst.

Oljefondet bekrefter overfor E24 at det ble en ny topp i Oljefondets verdi mandag ettermiddag på 8.749 milliarder kroner, som tilsvarer drøye 1.000 milliarder dollar.

Tallet vises på det uoffisielle telleverket på fondets nettsider, som for øvrig har fått en oppussing og nytt utseende. I stedet for en oljeplattform, er det neste generasjon som pryder forsiden der fondets verdi oppdateres kontinuerlig.

Oppgangen i fondets verdi antyder at de globale aksjemarkedene er i ferd med å ta seg godt opp igjen i første kvartal, etter et solid fall på mange børser gjennom fjerde kvartal, som bidro til å redusere fondets verdi.

(Saken fortsetter under bildet)

NYE HØYDER: Oljefondet er verdt 8.749 milliarder kroner mandag, noe som er ny rekord. Sist fondet var verdt over 8.700 milliarder kroner var i august, før høstens børsfall.

Første verdifall siden 2002

Oljefondet har ikke presentert sine offisielle tall for 2018, men verdien falt til rundt 8.200 milliarder ved utgangen av året, ifølge fondets eget telleverk. Det er godt under verdien på 8.488 milliarder kroner ved utgangen av 2017.

Fjorårets verdifall er også fondets første siden 2002. Den gang falt verdien fra 614 til 609 milliarder kroner, men siden har fondet vokst kolossalt og mangedoblet seg.

Så sent som i 2012 var fondet verdt 3.816 milliarder, som er godt under det halve av dagens nivå.

Les også

Kronehopp og børsfall truer Sivs anslag: Oljefondet «mangler» 500 milliarder

«Bommet» med 500 milliarder

Etter høstens fall lå også Oljefondets verdi langt under det finansminister Siv Jensen hadde lagt opp til i 2019-budsjettet. Der hadde hun forutsatt at Oljefondet skulle være verdt 8.700 milliarder ved inngangen til 2019.

Regjeringen legger opp til å bruke 231,2 milliarder oljekroner i 2019, og når Oljefondets verdi faller, vil Jensen bruke en større andel av fondet enn det hun hadde tenkt.

Nå har fondet altså kommet opp igjen på det nivået, etter noen måneder med dempet verdi.

Det siste offisielle tallet fra fondets side er for øvrig fra utgangen av tredje kvartal 2018, da verdien lå på 8.478 milliarder.

Les mer: Oljefondet ser varselstegn i markedene: Verdien kan svinge mer

Les også

Eventuell Oljefondet-nedtur kan bli krevende: – Sannsynlig at det skjer på et uheldig tidspunkt

Valuta kan også påvirke

Fondets verdi målt i norske kroner vil også løfte seg når kronen svekker seg, og kronen er mye svakere nå enn den var i høst.

Målt mot 44 av Norges handelspartneres valutaer er kronen svakere enn i august, 106,99 poeng på I44-indeksen, fra 104 poeng i august. Kronen er likevel noe sterkere enn ved nyttår, da indeksen lå på 108,30. En høyere indeks betyr svakere krone.

Mot dollar har kronen svekket seg fra 8,63 til 8,68 siden nyttår, men den er fortsatt svakere enn i august i fjor da dollaren lå på like over 8,30 kroner.

Mot euro ligger kronen også svakere enn da fondet toppet seg i fjor. Én euro er verdt 9,81 kroner, mot 9,70 kroner i august. Kronen er derimot noe styrket fra nyttår, da euroen lå på 9,89 kroner.

Les mer: Kronehopp og børsfall truer Sivs anslag: Oljefondet «mangler» 500 milliarder

KRAFTIG VEKST: Slik har Oljefondets verdi utviklet seg fra 1998 til tredje kvartal 2018, da den var på 8.478 milliarder kroner.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. Apple-varsel skremmer markedet: Teknosmell for Oljefondet

  2. Oljefondet stiger til rekordnivå på over 9.900 milliarder

  3. Kronesvekkelse gir Støre mer å rutte med: Oljefondet setter ny rekord

  4. Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

  5. Første minus på åtte år for Oljefondet: – Resultatene i 2018 var svake