Energikostnadene i været: Dyr gass rammer Yara

Gassprisen i Europa skjøt i været i vinter, og Yara fikk en smell fra den høyeste prisen siden 2014. Men inn i 2019 faller prisen, og på sikt håper konsernsjefen at en global boom innen flytende naturgass (LNG) skal bidra til lavere priser.

Konsernsjef Svein Tore Holsether, finansdirektør Lars Røsæg (i midten) og salgsdirektør Terje Knutsen i Yara International. Bildet er tatt på selskapets presentasjon av fjerde kvartal 2018.
Publisert: Publisert:

Yara leverte bedre tall enn ventet i fjerde kvartal, fordi selskapet fikk bedre betalt for gjødselet sitt og hjelp av en sterk dollar.

Mens gjødselsgigantens resultat ble dempet av en kraftig oppgang i gassprisene. Yara har ikke betalt like mye for den europeiske gassen sin siden første kvartal 2014.

Yaras europeiske virksomhet måtte ut med 6,6 dollar per per millioner britiske varmeenheter (MMBtu) i fjerde kvartal 2017, men i fjorårets fjerde kvartal måtte selskapet betale hele 9,4 dollar per MMBtu – en oppgang på 42 prosent.

Gass er en sentral faktor i produksjonen av kunstgjødsel, og isolert sett senket gasskostnadene justert driftsresultat (ebitda) med 93 millioner dollar i fjerde kvartal.

Når selskapet likevel kunne presentere sitt beste kvartal på 2,5 år målt, så skyldes det blant annet høyere priser på gjødsel og en sterkere dollar.

Les mer: Sterkere tall fra Yara

– Høye gasspriser i Europa drar kvartalet ned, men så har vi forbedrede marginer fra høyere priser som gir en betydelig positiv effekt, og så har vi betydelige positive effekter fra oppkjøpene våre i India og Brasil, sier Yaras finansdirektør Lars Røsæg til E24.

Les også

Sterkere tall fra Yara

– Gass er den viktigste innsatsfaktoren vi har, sier Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether til E24.

– Det raske regnestykket er at én dollar endring på gassprisen er 160 millioner dollar på vår bunnlinje. Den utviklingen vi hadde i fjor, særlig i løpet av sommeren og inn mot høsten var spesielt negativ, særlig for oss som har stor produksjonsbase i Europa, sier han.

Les mer: Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

(saken fortsetter under figuren)

Følger hverandre

Holsether understreker at europeiske gasspriser falt sammen med oljeprisen mot slutten av fjoråret, og denne uken lå de på rundt 6,2 dollar per MMBtu. Normalt vil også gjødselprisene følge etter energiprisene oppover, og dermed kompensere noe for økte kostnader for Yara.

FERSK FINANSDIREKTØR: Lars Røsæg ble finansdirektør i Yara International i november.

– Hvis du ser det over tid så er det ganske sterk link mellom energiprisene og gjødselprisene, men så kan du ha perioder hvor de ikke beveger seg i takt, sier Holsether.

– Nå har de faktisk beveget seg i takt, både i 2018 og inn i 2019. I fjor økte gassprisene mye, men det gjorde også ureaprisene samtidig, og nå er det andre veien. Over tid vil nok gjødselsprisene reflektere energiprisene, så vi klarer å hente noe ut igjen på det, sier han.

Stor variasjon i gassprisen

Etter å ha vært oppe i 10 til 11 dollar per MMBtu i perioden 2011 til 2014, falt gassprisen i Europa sammen med oljeprisen. I to av kvartalene i 2016 betalte Yara mindre enn 5 dollar per MMBtu.

Halveringen av gassprisen i denne perioden bidro til å forsterke hodepinen for gassprodusenter som Statoil og den norske staten, men ga medvind for Yara.

Les mer: Yara tjener på energibransjens hodepine

De siste årene har både olje- og gassprisene tatt seg gradvis opp, noe som gir betydelig medvind for store norske selskaper som Equinor og Aker BP, men som har motsatt effekt for Yara. Dette merket selskapet allerede fra starten av 2018.

Les mer: Høyere gasspris rammer Yara: – Har vært en belastning

Les også

Fra Norge til Danmark, Polen, Baltikum og Finland: Her kommer de nye gassrørene

Enkelte av Yaras anlegg i Europa kan også slite med å gå i pluss hvis gassprisen er for høy.

Les mer: Dyr gass kan true Yara-anlegg i Europa

Gassprisen faller i 2019

I første kvartal har gassprisene dempet seg igjen, og noe av årsaken er ifølge Holsether endringer i det globale markedet for flytende naturgass (LNG), som fraktes med skip.

– Prisene har snudd og begynt å gå nedover igjen. LNG-importen til Europa har økt vesentlig, den begynte å øke alt i oktober, november var høyere og desember høyt. Vi har heller ikke hatt spesielt kaldt vær i Europa, som også bidrar, sier Holsether.

Etter en periode hvor mye LNG (flytende naturgass) har gått til Asia, har produksjonen nå økt såpass mye at det er økende kapasitet til å eksportere også til Europa.

– Nå ser vi effekten av australske prosjekter i særlig grad, men også amerikanske prosjekter, og da er Europa et godt marked for det, sier Holsether.

Les også

Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Mer gass på markedet

IEA anslo i fjor at en ny bølge av LNG-prosjekter vil tilføre 140 milliarder kubikkmeter ekstra gass på verdensmarkedet fra 2018 til 2023. Det tilsvarer mer enn hele Norges årlige røreksport av gass til Europa.

Av dette skal rundt 80 milliarder kubikkmeter komme fra USA, mens 30 milliarder kubikkmeter skal komme fra Australia og 15 milliarder kubikkmeter fra Russland.

Les mer: Fersk IEA-rapport spår ny boom i USA: Venter overflod av gass

– Vi er jo fornøyd med at det bygges ut mye kapasitet på LNG, som gjør at det er større tilgang på gass inn i Europa og at man får en mer harmonisert pris på gass i verdensmarkedet, sier Holsether.

Les mer: Store endringer i Europas gassforsyning kan skade norske inntekter

Publisert:

Her kan du lese mer om