- Resultat av den økonomiske krisen i Europa

Men Spanair-konkursen er udramatisk for SAS, mener flyanalytiker.

KONKURS-KØ: Passasjerer venter på beskjed om flyet deres vil gå fra flyplassen El Prat i Barcelona fredag kveld.
Publisert:

Fredag kveld meldte styret i det spanske flyselskapet Spanair om at selskapet er konkurs.

Flyselskapets flygninger ble kansellert, og de mange norske charterturistene som skulle fly med Spanair de neste dagene måtte i all hast bookes om til andre flygninger.

Allikevel mener flyeksperter at Spanair-konkursen ikke var noen overraskelse.

- Denne konkursen var ventet. Den skyldes først og fremst den elendige økonomiske utviklingen i Spania, sier SAS-analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank First Securites til E24.

- Når økonomien går så dårlig som den gjør blir det tøft for de som lever av å selge varer og tjenester i regionen.

Milliardtap for SAS

SAS, som var med å starte det spanske flyselskapet i 1986, eier 11 prosent av selskapet.

Allikevel mener ikke Jacbosen at Spanair-konkursen vil skape store problemer for SAS, som fredag kveld sendte ut et eget resultatvarsel i forbindelse med konkursen.

Der skrev det skandinaviske flyselskapet at de ville belaste regnskapet med rundt 1,5 milliarder kroner i utestående lån og fordringer i Spaniar, men at likviditetseffekten bare ville være på mellom 200 og 300 millioner svenske kroner.

- SAS har lenge vært klare på at eksponeringen deres er 2-300 millioner svenske kroner, og det er ikke noe stort beløp for SAS, sier Jacobsen.

Allikevel kan milliardsmellen være nok til at bunnlinjen for det hardt prøvede statskontrollerte selskapet nok en gang ender med underskudd i årets første kvartal, etter å ha snudd selskapet til overskudd i løpet av 2011.

LES OGSÅ: SAS taper 1,5 milliarder på Spanair-konkurs

Var ventet

Sture Stølen, investorkontakt i SAS betegnet fredag kveld konkursen i Spanair som mindre dramatisk for det store selskapet.

- Spanair har hatt en utfordrende situasjon lenge, og grunnen til at vil vi skrev ned aksjeposten er basert på de resultatene selskapet har prestert. Dette gjorde vi allerede i 3 kvartal 2010, og vi har fortalt om dette i hver kvartalsrapport, sa Stølen til E24.

Frem til 2009 eide SAS mer enn 90 prosent av det spanske flyselskapet, som ifølge Wikipedia har 53 fly i flåten sin.

Da solgte imidlertid SAS mesteparten av aksjeposten til en gruppe med investorer fra Catalonia.

Publisert:

Her kan du lese mer om