- Vi må ned i levestandard

Investor Jan Haudemann-Andersen ser ingen raske løsninger for Europas gjeldsmareritt.

TILBAKE PÅ BI: Investor Jan Haudemann-Andersen mener at forskjellen på Norge og resten av Europa vil gjøre at EU-borgere vil komme hit for å jobbe. Det mener han er positivt.

Even Landre/E24
  • Even Landre
  • Terje Normann
Publisert:

NYDALEN, OSLO (E24) - Vi har en kunstig høy velstand sammenlignet med Asia. Det er ingen vei utenom, vi må akseptere å redusere vår levestandard, sier Jan Haudemann-Andersen til E24.

Investoren og den tidligere BI-studenten - nå en av Norges rikeste menn - var denne uken invitert til aksjedagen på Handelshøyskolen BI for å snakke om investeringer i krisetider.

- Årsaken til krisen vi befinner oss i er den voldsomme gjeldsoppbyggingen som har foregått i USA, Europa og Japan. Vår del av verden har levd over evne, lenge. I tillegg har Kina kommet inn med billig arbeidskraft og overtatt mye av den produksjonen Vesten hadde tidligere. På toppen skaper prisoppgangen på råvaresiden et kostnadspress som er negativt for veksten.

Han mener at den økonomiske situasjonen i Europa tilsier at vi må ned i levestandard.

- Dette har allerede begynt å skje i Sør-Europa. Trygdene reduseres, og folk må arbeide mer og lenger, sier han.

Han påpeker imidlertid Norges særstilling i dette bildet.

- Norges helt spesielle økonomiske situasjon gjør at vi vil merke mindre til dette enn de fleste andre europeiske land. Likevel ser vi at ting begynner å skje her til lands også, for eksempel med pensjonsreformen.

Investoren mener at forskjellen på Norge og resten av Europa vil gjøre at EU-borgere vil komme hit for å jobbe. Det mener han er positivt.

- Mange europeere som kommer hit, jobber hardt. De bidrar med arbeidskraften vår økonomi trenger, og hindrer lønningene i å eksplodere. At folk kommer hit for å jobbe og bidra i samfunnet, er veldig positivt.

Likevel er det forskjell på innvandrere, mener Haudemann-Andersen.

- Det er ingen tvil om at visse grupper av de ikke-europeiske innvandrerne som kommer til Norge, ikke bidrar i samme grad som mange europeere. Men det virker som om det ikke er lov til å si dette, selv om det er åpenbart for de fleste. Når der er sagt, har vi likevel mange gode arbeidstakere med ikke-vestlig opprinnelse.

- Gjelden blir ikke borte
Tilbake til hovedproblemet, det gjeldstyngede Vesten, ser ikke Haudemann-Andersen noen raske løsninger.

- Problemet med gjeld er at den ikke blir borte. Den er der, og det tar lang tid å få jobbet seg ut av denne gjeldssituasjonen. På den annen side har vi de kvantitative lettelsene i form av pengetrykking. Denne pengetrykkingen er et kjempeeksperiment som vi ikke med sikkerhet kan se følgene av.

- Men samtidig; uten denne pengetrykkingen fra Fed (Den amerikanske sentralbanken) og ECB (Den europeiske sentralbanken) så ville banksystemet ha kollapset. Statene har altså overtatt mye av gjelden og kjørt voldsomme budsjettunderskudd på nivåer vi ikke har sett siden krigen, sier investoren.

- Og det myndighetene prøver å gjøre er å dra dette over tid i håp om å sparke økonomien i gang igjen. For hva er alternativet? Jo, å dra i bremsene og ta en dramatisk depresjon.

Investorene mener problemet med dagens politikere som er valgt for 4 år, er at de hele tiden velger den enkleste løsningen.

- Deres primære bekymring er å bli gjenvalgt ved neste valg. De velger å utsette problemene, som vi har sett i form av kvantitative lettelser - Q1 og Q2.

- I min verden blir det pengetrykking
Han mener situasjonen er så ille i makroøkonomisk perspektiv at sentralbankene må fortsette å trykke penger.

- Vi er ganske sikre på at det vil skje. Teknisk skjer det ikke i Den europeiske sentralbanken, men nå har de altså dyttet 1000 milliarder euro inn i banksystemet. Forstår dere hva som har skjedd? De lar bankene få bytte junk inn i gode penger. Og hvem skal ta det tapet?

- I min verden blir det pengetrykking av det. Vi balanserer mellom en deflasjonsside og at man skal bygge ned de eksessene på gjeld, mens man på den annen side trykker penger.

- Faren er en snikende hyperinflasjon. I et slikt tilfelle må man ut av kontanter og være investert i gull, aksjer og eiendom. Men det er meget komplisert situasjon. Det tror jeg de fleste er enige i, sier han.

Investeringsrådet fra Haudemann-Andersen: Ha en kombinasjon av gull, aksjer, eiendom og kontanter.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frykter kollaps i aksjemarkedet

  2. Se, en tysk økonom som godtar pengetrykking

  3. – Bare en bonus for aksjemarkedet

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det er klare bevis på at det virker

  6. Møtereferat gir kursløft på New York-børsen